Договор за партньорство подписаха директорите на БТА и Държавна опера Стара Загора

Старозагорската опера мери мегдан с Миланската скала

На 13 януари 2022 г. в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция (БТА) директорът на БТА Кирил Вълчев и директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов, подписаха договор за партньорство и сътрудничество.

Трайна политика на БТА е да се разказва за най-забележителните постижения на българските културни институти, за самочувствие на българите в чужбина, а и да узнае светът за уникалните ни постижения в духовната сфера“, – каза Кирил Вълчев. Той аргументира предложението си за партньорство с факта, че Старозагорската опера е не само първата българска извънстолична опера, която тази година започва своя 97-ми сезон, а е и сред най-изявените институции за сценични изкуства в страната.

„Операта в Стара Загора има изключително присъствие в света и светът в нея . Тук работят 60 артисти от много страни. Искаме в техните страни да знаят за тях, да знаят за постиженията на Операта. Тя е не само местна, регионална и национална културна институция, но се съизмерва със световните стандарти. Всяка седмица в рубриката ни ЛИК ще публикуваме интересни материали от света на Държавна опера-Стара Загора на български и на английски език“ – каза Кирил Вълчев. Сред забележителните постижения през 2021 г. той изреди двете световни премиери, международния конкурс за оперни диригенти, сцените на открито с гостуващи световно известни артисти, постановките на брега на язовира в Казанлък, цикъла концерти с участието на световни виртуози, провеждането на най-стария Фестивал на оперното и балетното изкуство, който преди месец имаше своето 51-во издание, участие във фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново, който БТА е поела ангажимент да превърне в Балкански . С много суперлативи е отразено гостуването на Балета на Старозагорската опера в края на месец декември 2021 г. в Германия и пр.

„За нас е важно позитивните послания, които излъчваме с нашето изкуство да стигнат до повече хора в Европа и света, – каза в отговор Огнян Драганов.- Благодарни сме за оказаната ни чест и за възможността за сътрудничество с БТА, която е част от Европейския нюз-рум, включващ 16 телеграфни агенции. Това е важно за България, за Стара Загора и за нашата трупа.

Благодаря Ви за оценката за нашата работа! Продължаваме да поддържаме постигнатото ниво на операта ни. Това е поредната стъпка нашият оперен театър да се стреми да се съизмерва с Миланската скала“ – каза Огнян Драганов.

Той акцентира върху по-важните проекти пред Операта през 2022 г. „Искаме да направим мюзикъл от стандартите на Бродуей и на 20 май 2022 г. ще представим „Парижката Света Богородица“ . Хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, работил над 15 г. на Бродуей, режисьор е Виолета Горчева, декорът и костюмите са на Денис Иванов. Новата дестинация за Операта тази година е град Чирпан. Там на 5 август, в навечерието на Деня на Чирпан ще се състои уникален спектакъл на операта „Атила“ от Джузепе Верди в сградата на т.нар. Чирпанска опера. Тя се намира в абсолютния център на града. Строителството й е започнало през 1982 г. и завършено в груб строеж през 1988 г. По настояване на общинското ръководство в рамките на 2 дни – тя ще бъде официално открита, закрита и разрушена. На нейно място ще бъде построен модерен бизнес и културен център. Според Огнян Драганов това ще бъде най-скъпият спектакъл в света. Под диригенството на Старозагорския митрополит Киприан за празника на Чирпан ще има и грандиозен концерт на площада.

През лятото на Стадион „Берое“ ще се състои спектакъл на балета „Сънят на Пилат“. За постановката на „Отело“ от Верди на Античен форум се преговаря със световноизвестните тенори Роберто Аланя и Джанкарло Монсалве. В този спектакъл е потвърдено участието на Желко Лучич в ролята на Яго.

Отново в три поредни вечери на 1,2 и 3 септември Държавна опера-Стара Загора ще има спектакли на сцената „На брега на древния Севтополис“ край язовир Копринка, реализирани със съдействието на Община Казанлък. Казанлъчани и гостите на града ще гледат оперетата „Хубавата Елена“, операта „Кармен“ и концерт под диригентството на митрополит Киприан на „Моление“ от Найден Андреев и Увертюрата „ 1812“ от П.И.Чайковски.

За откриване на 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство ще сработи отново тандемът Държавна опера и Държавен куклен театър – Стара Загора. Новият проект с кукли ще представи операта „Фауст“ от Гуно.

Предстои премиера на балета „Жизел“, майсторски класове, копродукция с италианските опери в Пиза и Калери с непознатите на местните меломани заглавия „Юлий Цезар“ на Хендел и „Бианка и Фернандо“ от Винченцо Белини.

Сред интересните проекти на Операта, които се обсъждат за реализиране са заснемане на филм-опера на спектакли на „Атила“ от Дж.Верди на Чинията на Бузлуджа и на операта „Трубадур“ от Дж.Верди в елеваторите на Мини „Марица Изток“.

Росица Ранчева