Световна премиера на документален филм за Гео Милев представят в Стара Загора

На 15 януари 2022 г. от 17.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои световната премиера на документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето”. По думите на зам.кмета Милена Желева по този начин старозагорци ще изразят почитта и респекта си към големия Гео в деня на неговата 127 -ма годишнина от рождението.

Причина филмът да се осъществи е нашумелият роман на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. Това каза на брифинг на 11 януари т.г. Костадин Бонев – режисьор, сценарист и продуцент на филма.- Освен това има още много прилики с времената през 1925 г. и сега. Разделението на България след Ньойския договор по много неща прилича на днешния ден. Както тогава и сега е време на противопоставянето. И тогава и сега се усеща липса на правосъдие. И тогава и сега интелектуалците са недолюбвани от властта. И тогава и сега, истинските интелектуалци не се ползват от благинките на властимеющите. Те са лампичката, която дава сигнал, че нещата не се развиват в името и за благото на народа. Не на последно място филмът дава отговор на това какво трябва да прави всеки човек в дадена ситуация“.

80-минутният документален филм, произведен през 2021 г. „Гео Милев в лабиринта на времето“ е плод на четиригодишни проучвания в Къща музей „Гео Милев“ – Стара Загора, в народните библиотеки в София и Пловдив, в Държавен архив и в Комисията по досиетата.

През 1954 г. в София са изровени 11 масови гроба. В един от тях е открит пробитият череп с изкуственото око на Гео Милев. В заведения процес са съдени физическите извършители на убийствата. Те разказват от първо лице единствено число целият механизъм на екзекуциите. За тях има произнесени 6 смъртни присъди, които впоследствие са заменени с доживотен затвор.

Не съм намерил и най-малък знак Гео да се е занимавал с политика. Той категорично не е свързан с атентата през 1925г. И въпреки това е убит, защото е бил неудобен на властта, каза Костадин Бонев. – Във филма конкретно са посочени имена на хората, набедени за атентата и съответно разпрата с тях. Но филмът не взема страна и не дава политически присъди. Просто изнася фактите такива, каквито са“.

Г-н Бонев сподели, че за коментар е поканил да участват интелектуалци, които имат собствено лице в българската литература и изкуство- Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин и артистите Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков и Койна Русева. Консултант е старозагорският литературен критик Георги Янев, изключителен познавач на живота и творчеството на Гео Милев и баща му Милю Касабов.

На премиерата в събота освен Костадин Бонев, ще присъстват още сценаристът Константин Петров, операторът Алекс Самунджи, Владимир Сабоурин, Койна Русева, Христо Карастоянов и Георги Янев.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“ и Тривиум Филмс.

Входът е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.

Лентата ще бъде показана в София през месец март т.г.

Росица Ранчева