Почина старозагорският композитор проф. д-р Петър Петров

С дълбока скръб съобщаваме, че на 10 януари 2022 г., покосен от инфаркт, на 60 години, почина старозагорският композитор проф. д-р Петър Петров.

За него музиката беше жизнена потребност и бягство от действителността, едно от необяснимите чудеса на света. Споделяше, че „музиката е постоянна магия, която може на всеки човек, дори на извънземно същество да каже всичко“.

Дълги години проф. Петров беше преподавател по хармония и полифония в Музикално училище „Христина Морфова“ Стара Загора. Преди шест години беше поканен за преподавател в университета в Чикаго, където защити докторантура по композиране.

Автор е на симфонии, концерти за цигулка, за пиано, за виола, кончерти-пиколи за камерни ансамбли, балети, оперети и мюзикъли. Другото голям богатство, което остави след себе си, са учениците му, които вече са водещи изпълнители и преподаватели в редица страни. Музиката му се изпълнява на петте континента в света.

Член е на Съюза на българските композитори.

С безвременната кончина на проф. д-р Петър Петров Стара Загора губи голяма емблематична личност, а националното ни музикално изкуство самобитен творец.

Поклон пред светлата му личност!

Дълбок поклон пред живота и творчеството му!

Поклонението пред тленните останки на Петър Петров ще се извърши на 11 януари 2022 г. от 15:00 ч. на Гробищен парк Стара Загора.

Редколегията на „Dolap.bg“ изказва съболезнованията си пред семейството, учениците, колегите и приятелите на Петър Петров за безвременната загуба!