Само ден Чирпан ще празнува великия Яворов

По традиция от 1968 г., на рождения ден на великия български поет- 13 януари , в Чирпан се запалва огънят на Яворовата поезия. Това дава началото на тридневния национален празник Яворови януарски дни. Организатори са Община Чирпан, Фондация „Яворов“ и Къща-музей „П.К.Яворов“.

Поради пандемичната обстановка, тази година честването на 144-тия рожден ден на гения на българската лирика Яворов ще бъде само един ден, като всички събития ще бъдат на открито. Това съобщи за Dolap.bg Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“.

На 13 януари 2022 г. от 17:00 ч. в Къща- музей „Яворов“ ще бъде запален Огънят на поезията. Очаква се това да бъде направено от министъра на културата Атанас Атанасов.

Шестима факлоносци от СУ „Яворов“ и от Селскостопанската гимназия ще принесат огъня по улица „Крачолови“ до паметника на Яворов в градския парк.

Водещ на събитието ще бъде актьорът Ивелин Керанов от ДТ „Гео Милев“ Стара Загора.

Думи за Пейо Крачолов Яворов ще произнесе кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов, който ще открие празника. Слово за певеца на арменците ще прочете и поетът Трифон Митев.

Вечният огън на поезията ще запали Тодор Иванов.

Като съпътстваща проява в Изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“ ще бъде открита изложба от рисунки на художника Владимир Кондарев, посветени на 100-годишнината от рождението на поета Димитър Данаилов.

В сградата на Селскостопанската гимназия на 17 януари т.г. ще бъде официално открит реновираният физкултурен салон. На новото футболно игрище ще се състои демонстративен мач с участието на депутати и служители от общинска администрация.

На 13 януари ще бъдат обявени резултатите от проведения Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя!” . Жури в състав художникът Петър Петров от Стара Загора, Тодор Иванов и Златина Колева – уредник на Къща-музей „Яворов“ журира 80 рисунки от десетото издание на Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят” в памет на Василия Стоилова. Резултатите ще бъдат огласени също на 13 януари т.г.

Наградите ще бъдат изпратени на отличените от цялата страна.

Всички предвидени събития за Яворовите януарски дни, които не се осъществяват заради пандемията, ще бъдат проведени след отменяне на забраните. Предстои представяне на книги, списания, стихосбирки и др.

Росица Ранчева