Рецепти за Veganuary предлага Евиа Атанасова
ФИТНЕС БАРЧЕТА
100 гр. черен шоколад, 2 с.л. лешников или фъстъчен тахан, 2 с.л. петмез или мед, 2 с.л. вода, 2 с.л. кокосово брашно/не стърготини!/, ¼ ч. фини овесени ядки, ¼ ч. кокосови стърготини и ¼ ч. смес от тиквено семе, слънчогледово семе и лешници
Шоколадът, тахана, петмеза и водата се размекват на водна баня, разбъркват се до размекване на шоколада. Прибавят се останалите продукти и се разбърква до еднородна смес. Получава се гъста смес, която се разстила върху хартия в малка продълговата формичка за кекс или друга малка форма, покрива се съдът плътно с алуминиево фолио и се слага за около 1 час във фризера и после се реже.
ПРОТЕИНОВИ ОВЕСЕНИ КЕЙКЧЕТА
Продукти:
Сухи:
2/3 ч. кокосова захар
1/4 ч.ч. брашно от лимец
1/2 ч.ч. цели овесени ядки
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1/4 ч.ч. протеин на прах
1/4 ч.ч. оризово брашно
1 с.л. счукано ленено семе
1 ч.л. бакпулвер /1/2 пакетче/
непълна ч.л. канела
1 ч.л. рожков /по желание/
Мокри:
1/4 ч.ч. портокалов сок /от 1/2 голям портокал/ и/или вода
1/4 ч.ч. олио
3 с.л. вода
Още:
1/4 ч.ч. натрошен черен шоколад
1/4 ч.ч. едро нарязани ядки
Фурната се загрява на 160 градуса с обдухване. В купа се смесват сухите съставки, разбъркват се много добре и се прибавят постепенно мокрите. Най-накрая се слага натрошения шоколад и ядките. Сместа се разпределя в мъфин форми или хартиени капсули на недебел пласт и се пече около 15-20-25 мин. в зависимост от големината и капацитета на фурната.
СУРОВИ ВЕГАН БЕЗГЛУТЕНОВИ КРЕКЕРИ
½ ч. ядки микс
½ ч. оризово брашно
2 щипки сол
1 с.л. смляно ленено семе
1-2 с.л. цяло ленено семе
1-2 с.л. сусам
Съставките се завъртат в блендер да се смелят и хомогенизират. После се смесват с 6-7 с.л. вода /или малко повече/, за да се слепят. Върху дъното на голяма тава се слага намаслена хартия за печене и се разстила сместа. Понеже много лепне, за по-лесно, върху тестото се слага още една хартия за печене и през нея се натиска да се разстеле тестото на много тънко! Нарязва се на малки квадратчета и се слага да се пече на 48 градуса няколко часа, докато се изсуши и стане хрупкаво. Оставя се да изстине и се начупва по разрезите. Може да се изпече и във фурна на 150-160 градуса без обдухване до хрупкавост. Като изстинат, се начупват по разрезите.