Рецепти за Veganuary предлага Евиа Атанасова

                                                                     ФИТНЕС БАРЧЕТА

100 гр. черен шоколад, 2 с.л. лешников или фъстъчен тахан, 2 с.л. петмез или мед, 2 с.л. вода, 2 с.л. кокосово брашно/не стърготини!/, ¼ ч. фини овесени ядки, ¼ ч. кокосови стърготини и ¼ ч. смес от тиквено семе, слънчогледово семе и лешници

Шоколадът, тахана, петмеза и водата се размекват на водна баня, разбъркват се до размекване на шоколада. Прибавят се останалите продукти и се разбърква до еднородна смес. Получава се гъста смес, която се разстила върху хартия в малка продълговата формичка за кекс или друга малка форма, покрива се съдът плътно с алуминиево фолио и се слага за около 1 час във фризера и после се реже.

ПРОТЕИНОВИ ОВЕСЕНИ КЕЙКЧЕТА

Продукти:

Сухи:

2/3 ч. кокосова захар

1/4 ч.ч. брашно от лимец

1/2 ч.ч. цели овесени ядки

1/2 ч.ч. фини овесени ядки

1/4 ч.ч. протеин на прах

1/4 ч.ч. оризово брашно

1 с.л. счукано ленено семе

1 ч.л. бакпулвер /1/2 пакетче/

непълна ч.л. канела

1 ч.л. рожков /по желание/

Мокри:

1/4 ч.ч. портокалов сок /от 1/2 голям портокал/ и/или вода

1/4 ч.ч. олио

3 с.л. вода

Още:

1/4 ч.ч. натрошен черен шоколад

1/4 ч.ч. едро нарязани ядки

Фурната се загрява на 160 градуса с обдухване. В купа се смесват сухите съставки, разбъркват се много добре и се прибавят постепенно мокрите. Най-накрая се слага натрошения шоколад и ядките. Сместа се разпределя в мъфин форми или хартиени капсули на недебел пласт и се пече около 15-20-25 мин. в зависимост от големината и капацитета на фурната.

СУРОВИ ВЕГАН БЕЗГЛУТЕНОВИ КРЕКЕРИ

½ ч. ядки микс

½ ч. оризово брашно

2 щипки сол

1 с.л. смляно ленено семе

1-2 с.л. цяло ленено семе

1-2 с.л. сусам

Съставките се завъртат в блендер да се смелят и хомогенизират. После се смесват с 6-7 с.л. вода /или малко повече/, за да се слепят. Върху дъното на голяма тава се слага намаслена хартия за печене и се разстила сместа. Понеже много лепне, за по-лесно, върху тестото се слага още една хартия за печене и през нея се натиска да се разстеле тестото на много тънко! Нарязва се на малки квадратчета и се слага да се пече на 48 градуса няколко часа, докато се изсуши и стане хрупкаво. Оставя се да изстине и се начупва по разрезите. Може да се изпече и във фурна на 150-160 градуса без обдухване до хрупкавост. Като изстинат, се начупват по разрезите.