Три нови европейски столици на културата през 2022 г.

От 1 януари 2022 г. три града в Европа носят титлата Европейска столица на културата за една година: Еш-сюр-Alzette (Люксембург), Каунас (Литва) и Нови Сад (Сърбия). Притежаването на титлата Европейска столица на културата дава на градовете шанс да повишат имиджа си, да се поставят на световната карта, да насърчават устойчив туризъм и да преосмислят своето развитие чрез култура. За насърчаване на нашия европейски начин на живот вицепрезидентът Маргаритис Шинас каза: „По време на пандемията културата беше жизненоважна за нашите общества. Това даде възможност за циркулация на идеи и сближи нашите общности, отвъд границите. Точно това е амбицията на инициативата Европейски столици на културата. Тя отново влиза в сила през 2022 г. с трима динамични носители на титлата. Надявам се, че Еш-сюр-Алзет, Каунас и Нови Сад ще впрегнат пълния потенциал на културата, за да обогатят житейския ни опит и да покажат многобройните си положителни въздействия по отношение на социалната интеграция, териториалното сближаване и икономическия растеж.”

Комисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел каза: „Инициативата Европейска столица на културата илюстрира значението на културата за насърчаване на ценностите, върху които е изграден нашият Европейски съюз: разнообразие, солидарност, уважение, толерантност и откритост. Успешната столица на културата е столица, която е отворена към света, илюстрираща желанието на нашия Съюз да насърчава културата като двигател за мир и взаимно разбирателство в световен мащаб. Освен това е приобщаващ инструмент за достигане, по-специално до по-младото поколение, с оглед да му даде възможност да се превърне в участник на положителни промени в по-нататъшното развитие на нашите градове. Това е и амбицията на Европейската година на младежта на Съюза 2022. Пожелавам на Нови Сад, Каунас и Еш успех през цялата година и след това.“

След град Люксембург през 1995 и 2007 г., сега е ред на Еш-сюр-Алзет, вторият по големина град в страната, да бъде коронясан за Европейска столица на културата. Каунас е вторият град в Литва, който е носител на титлата Европейска столица на културата след Вилнюс през 2009 г. Модернистичната архитектура на Каунас, която получи Знак за европейско наследство ще получи ново внимание и ще бъде домакин на много културни събития. Нови Сад е първата европейска столица на културата в Сърбия. Целогодишната културна програма на Нови Сад има за цел допълнително да свърже културната общност и жителите на града и региона с ЕС и да засили връзките им с останалата част от региона на Западните Балкани.

Еш-сюр-Алзет е град югозападно от град Люксембург, близо до френската граница. От малко селце до 1870 г., се превръща във втория по големина град в Люксембург Това се дължи до голяма степен заради местната фосфорна желязна руда и център на желязо-стоманената индустрия в страната. Въпреки че тази индустрия е намаляла през втората половина на 20-ти век, стоманата и желязото остават важни продукти. Градът е произвеждал и шлакови торове и храни. С развитието на мините и стоманената индустрия населението на града се умножава десетократно за няколко десетилетия.

През 70-те години на миналия век, в резултат на стоманената криза, мините и много от доменните пещи са затворени. Последната, в Esch-Belva спира дейността си през 1997 г. Доменните пещи са заменени от електрическа пещ, която се захранва с метален скрап, а не с желязна руда.

Днес индустриалните пустоши на Белва, изоставени от стоманената индустрия, се преустройват и превръщат в нов, модерен градски квартал. Нови културни сгради се извисяват като кино Kinepolis Belval и Рокхал. Тук е и най-голямата концертна зала в Люксембург.

Районът около старите доменни пещи ще бъде домакин на различни структури на Университета в Люксембург, много изследователски центрове и националните архиви.

Интерес представлява сградата на кметството. Обезателно трябва да се използва миниатюрната железница Lankelz, която работи в неделя следобед и на официални празници от май до средата на октомври.

Еш е дом на Консерваторията на музиката. Градът има най-дългата търговска улица в Люксембург.

Еш се управлява от неговия Общински съвет, състоящ се от 19 съветници. Избори за този орган се провеждат на всеки 6 години по система от пропорционално представяне. В момента кмет е Вера Шпауц, от Люксембургската социалистическа работническа партия (LSAP). Управляващото мнозинство в съвета се състои от LSAP и Зелените.

/Снимките са от град Еш./