Дилян Запрянов хвана Богоявленския кръст в Стара Загора

18-годишният щастливец Дилян Запрянов, успя да се наложи над още 27 младежи и пръв хвана Богоявленския кръст във водите на „малкото езеро“ в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора. Той е ученик от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ в паралелка по архитектура с интензивно изучаване на английски език. В блиц-интервюто красавецът каза, че скача за кръста за втори път. От 4 месеца тренира бокс, а преди това се е занимавал с фитнес.
На себе си и на всички българи Дилян пожела здраве и щастие в тези тежки времена.

Тържеството до комплекс „Езерото“ започна с преглед на подредените представителни роти от Втора Тунджанска механизирана бригада и поздрав от бригаден генерал Стоян Шопов.

Велик Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от града и с участието на Митрополитския хор с диригент Мария Колева.

28 младежи се хвърлиха във водата, за да извадят заветния кръст. Най-малък сред тях се оказа 14-годишният Стилиян Мирчев. Когато Дилян вдигна високо кръста, всички чинно се наредиха, за да се прекръстят и целунат Разпятието. После се хванаха на мъжко хоро и изпяха „Мила Родино“.

Хиляди старозагорци и гости бяха обсадили терена около езерото за да присъстват на ритуала. Те аплодираха смелчаците и участниците в един от най-българските и вълнуващи празници.

Росица Ранчева