С изложба „Петър Боев – познат и непознат“ единственият у нас Музей на фотографията започва Новата година

Посетителите на единствения у нас Музей на фотографията в Казанлък могат от днес, 5 януари 2022 г., да разгледат изложбата „Петър Боев – познатият-непознат“. Това каза директорът на музея Стефан Папукчиев.
Петър Константинов Боев /1912-2004/ е български фотограф и изследовател, писател и журналист. Автор е на трудовете „Фотографско изкуство в България 1856-1944“, „Фотографското изкуство в България 1945-1995“, „Разговор за фотографията“, както и на над сто статии в списание „Българско фото“.
Гостите на Музея на фотографията ще могат да видят до 3 февруари т.г. непоказвани снимки, картини, документи, лични вещи, както и видеоматериали, свързани с живота на Петър Боев. Куратор на експозицията е Силвио Томов – уредник „Нова история“ в Историческия музей в Самоков.
В първите дни на миналата година фондовете на Самоковския музей се обогатяват с ценна вещ – фотоапаратът на Петър Боев – марка „Ролейкорд“, който е включен в експозицията. „Той е дарение от неговия внук, който носи трите имена на дядо си. Семейството е силно свързано със Самоков, защото майката на Боев – Райна е родена в Самоков. Тя е дъщеря на поп Петър, известен като Паке и сестра на Михаил Поппакев, издавал „Тинтири-Минтири“ – вестник с хумористична насоченост. Баща му – полковник Константин Боев е от село Баня, Разложко“, уточни Силвио Томов.
До 18-годишна възраст Петър Боев често посещава Самоков, къщата на дядо му все още е запазена. Семейството на съпругата му също е от града в полите на Рила. Завършва средното си образование в София – Трета мъжка гимназия, днес 18-о СУ „Уилям Гладстон“, а по-късно – право в Софийския университет.
Фотографията е голямата страст на Петър Боев, подчерта Силвио Томов. През 30-те години, още докато е студент, той печели конкурс в Белгия. От 1938 г. членува в Българския фотоклуб. През 1942 г. участва в изложба в Загреб.
След дипломирането си започва работа в Дирекция на пропагандата, а от 1942 г. е начело на Дирекция „Печат“. Тогава пише книгата „Човекът в комунистическия рай“ – критика на обществения режим в СССР. Заради тази си дейност е осъден на две години лишаване от свобода от т.нар. Народен съд.
В затвора лежи с известни интелектуалци като художника Александър Добринов, проф. Георги П. Генов – известен наш юрист и негов унивeрситетски преподавател. Петър Боев членува в младежката патриотична организация „Отец Паисий“ и е почетен член на Българския фотоклуб. След излизането от затвора работи като зидаро-мазач, касиер в Народния театър. В периода 1951-1973 г., работи към ДП „Българска фотография“, а след това към Клуба на фотодейците.
Всички негови текстове са илюстрирани със снимки от личния му фотоархив, събиран повече от 50 години. Общият брой на снимките в него е над три хиляди. Днес голяма част от колекцията е притежание на Централен държавен архив.
Обществената му дейност не спира почти да самия край на неговия живот през 2004 г. Освен фотограф и историк, той участва и в хор „Гусла“ заедно с Борис Христов. Учи четири години и в Художествената академия, но не се дипломира. Запазени са негови картини.
Изложбата се организира съвместно от Историческия музей – Самоков, Държавна агенция „Архиви“ и Български фотоклуб, основан 1920 г.
Откриването в Казанлък е насрочено тази вечер от 17:30 часа. Музеят на фотографията е първото място извън Самоков, където ще бъде представена експозицията. През март ще гостува в експозиционната зала на Централен държавен архив, разказа още Силвио Томов.

Д-р Румяна Лечева/БТА