На 5 януари е Великият Водосвет

В навечерието на големия празник Богоявление, който се чества утре – 6 януари, днес в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с Кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на въплътения бог.

Велик водосвет се извършва само два пъти в годината – на самия празник Богоявление и днес, в навечерието му – на Водици. Тази църковна практика е запазена от пети век. Службата на големия водосвет включва различни тропари, в които се възпоменава Христовото кръщение. Четат се три откъса (паримии) от пророк Исаия. След тях се чете откъс от Апостола, в които се разкриват предобразите на тайнството кръщение . След Апостола се чете откъс от Евангелието, в който се повествува за кръщението на Господа. Следват прошения и молитви в които се изпросва Божието благословение над водата и очистването и освещаването на приемащите я. Накрая свещеникът трикратно потапя кръста във водата при пеенето на празничния тропар „Во Йордане крещающуся …” и поръсва присъстващите богомолци.

Много вярващи присъстват на Великия водосвет, който се отслужва в храмовете след светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение:

„Посещаваме литургията, свети се вода, която е благодатна и лечебна през цялата година“.  „…Това е много силна вода и най-вече се проявява с вярата на човека“, споделиха миряни .

В народните вярвания нощта срещу празника се смята за магична и отправените в нея пожелания се сбъдват. Днешният ден се свързва с вярата в силата, която водата притежава.

За Водици църквата е установила строг пост.

Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

Празникът се нарича още Попова Коледа или Зимен Кръстовден, Кръстци, Водокръщи. Той затваря цикъла на „мръсните дни“, започващи от 25 декември. „Мръсни“ или „некръстни“ се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

Богоявленската света вода трябва да се приема винаги на гладно и винаги преди нафора. До отдание на празника Богоявление може да се приема всеки ден. Тя се отнася в домовете и се съхранява през цялата година на специално място в дома, в близост до икона, кандило, иконостас. При телесни и духовни нужди(болест, душевни терзания и др.) тя се приема след еднодневен пост.

Dolap.bg