Литовският град Каунас и Еш в Люксембург ще бъдат Европейски столици на културата за 2022 година


Инициативата „Европейска столица на културата“ е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи.

Решение за нейното осъществяване е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 града са избрани за титлата „европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план. Силно се вярва, че ECoC значително увеличава социалните и икономическите ползи, особено когато събитията са вградени като част от дългосрочна стратегия за развитие на градовете и околностите. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Така събитието може да допринесе за растежа и заетостта.

Европейските столици на културата могат да дадат ценен принос за социалното включване и диалога между културите.

Каунас (https://kaunas2022.eu/en/) ще бъде „голяма сцена за Европа“, е мотото на годината, в която ще се проведат стотици събития. „В Каунас радостта ще бъде много по-заразна от вируса, който засегна нашия свят“, пише Вирджиния Викенга във въведението на артистичната програма, която ще има три ключови момента, следвайки историята на един велик модерен мит, пренаписан за Каунас . „La confusione“ (Объркването), заглавието на откриващите събития, които ще се фокусират в уикенда от 19 до 23 януари; „La confluenza” (Сливането) предвидено от 20 до 22 май; и след това „Il contratto“ (Договорът) от 25 до 27 ноември, последният момент, който символизира ангажимента от страна на всички жители (и гости) да живеят в мир в бъдеще.

Тържественото разкриване на „ Каунас 2022 “ е планувано за 22 януари 2022 година. Ще има към 40 фестивала, повече от 60 изложения, повече от 250 театрални събития и концерти в Каунас и област Каунас през 2022 година

Каунас (Kaunas) е литовски град, който е разположен в област Каунас, на която се явява столица и административен център. Градът е с население от около 322 хил. човека.

Името на града е име на римлянин, живял преди стотици години. Според старинни легенди Каунас е основан от римляните. Земята, на което е издигнат градът, е принадлежала на човек на име Кунас (Kunas).

На територията, където днес е разположен град Каунас, са живеели хора преди много векове. За първи път селището, от което се развива градът, е споменато в писмен документ през 1361 година. В края на 14 век, с цел отбиване на атаките на кръстоносците , е построена голяма каменна крепост, която става важна част от охранителната система на града.

През 1362 година градът е превзет от тевтонските рицари, които унищожават замъка Каунас. Той е възстановен в началото на 15 век. След 1408 година Каунас започва да се разраства активно и се превръща в център за търговия със Западна Европа. По това време е важен пристанищен град. През 16 век в града е построено първото училище, а също така първата обществена болница, първата аптека. В края на века Каунас е със статут на един от най-важните градове в цялото Велико Литовско Княжество.

През 17 и 18 век градът търпи период на упадък. През 1701 година, по време на шведския поход срещу Русия, е унищожена територията на Литва. През 1657 и 1708 година избухват епидемии от чума, а през 1731 и 1732 година голяма част от града е опустошена от пожари.

В края на 18 век икономическото положение на града започнало постепенно да се подобрява, но през 1812 година започнала война, през която армията на Наполеон (Napoleon) навлязла в Каунас.

По време на войната градът е бил разрушен два пъти и след това възстановяван. През 1862 година били прокарани железопътни релси, които съединявали Руската империя и Германия. През 1898 година започнала да работи първата електростанция, което подпомогнало развитието на промишлеността и търговията и довело до нов разцвет за града. Но въпреки това имало и фактори, които спирали развитието на града и това бил строежът на форт Каунас, който продължил от 1882 до 1915 година.

По-нататъшното развитие на града било спряно заради началото на Първата световна война. До 1919 година градът бил ръководен от хора от различни националности. През 1919 година, когато руснаците превзели Вилнюс (Vilnius), в Каунас било разположено държавното правителство и министерският кабинет, както и други важни държавни институции.

През 1920 година Каунас бил окупиран от Полша. Тогава градът се превърнал във временна столица на страната и станал най-важният литовски град. След получаването на независимостта си Каунас значително се разраснал, населението се увеличило и се развили важни отрасли на промишлеността на Литва. Строителството процъфтявало, тогава са били построени важни архитектурни паметници и са изградени цели нови райони на града. Те били съединени с центъра на града с помощта на мостове през реките Немунас (Nemunas) и Нерис (Neris).

През 1924 година започват да пътуват първите автобуси, през 1928 година в града е изграден водопровод. Периодът на цъфтеж на града е прекъснат от съветската окупация. След войната Вилнюс отново става столица на страната, а Каунас започва да се възстановява от войната. По това време се извършва един от най-прочутите актове на протест срещу съветската окупация . През 1972 година до Музикалния театър се самозапалва деветнадесетгодишният Ромас Каланта (Romas Kalanta). Този акт разбунва духовете в страната. През 1988 година се надига съюзът за освобождаване и през 1991 година Литва възстановява своята независимост от Съветския съюз. Днес Каунас е привлекателна туристическа дестинация, със своите красиви църкви и средновековни постройки.

Една от забележителностите на Каунас е пешеходният мост през река Неман, който е много широк. Особеното в него е, че е наклонен и прилича на стълба. Паркът на река Неман е много красив и е място за разходки.

Интересен факт е, че в Каунас има железопътен тунел, който е дълъг повече от километър. Това е един от най-старите железопътни тунели в цяла Европа. Той е построен през 1862 година.

Край река Неман има много плажове, които събират туристи, както и жители на града.

Алеята на свободата, направена през 19 век, съединява старата и новата част на града и е предназначена само за пешеходци. Началото и краят на Алеята на свободата показват източната и западната посока.

Сред църквите на Каунас, които често се посещават от туристите, е църквата на свети архангел Михаил.

Сред другите забележителности е замъкът Каунас , построен през 13 век. Кметството на Каунас е построено преди почти 500 години, но първоначалният му вид се различава от сегашния. Толкова много пъти е възстановявано, че неговата история може да служи като учебник по архитектура. Най-различни стилове: готически, класицизъм, барок, ренесанс се заменят помежду си, определяйки външния вид на централния площад на града.

Percunas House (Thunder) е готическа сграда в центъра на града, построена през 15-ти век от търговци на Хансат. Днес в помещенията на една необичайна къща има музей, посветен на живота и творчеството на известния полски поет Адам Мицкевич.

Катедралата на светиите Петър и Павел е единствената литовска катедрала със статут на базилика. Построена е през 15 век. Дали поради оригиналността на архитектите или поради някои други фактори, но сградата е много необичайна. Тя съчетава няколко архитектурни стила, сред които е ясно доминиран от готика. Има 9 луксозни олтара, барокови стенописи и снимки на известни художници. Тук е и чудотворната икона на страданието на Света Богородица. Слугите на катедралата твърдят, че тя създава чудеса.

В града може да се посети Пазислатският манастир, който е интересен предимно от архитектурна гледна точка. Помещенията са рисувани от известния италиански художник Анджело Палони. Зоологическата градина е едно от най-популярните места на Каунас. Другото е Aquarium на Kaunas, разположен в търговския център Mega, един от най-високите аквариуми в Европа. Той обитава повече от 30 вида риба и 6 карибски акули. Храненето на акулите е най-голямото шоу. Тук е може би единствен в света Музей на дяволите с над 3000 експоната и много други.