Старозагорската опера изпрати 2021 г. с „Новогодишна наздравица“

За пета поредна година, часове преди за изпратим старата и да посрещнем Новата 2022 година, Държавна опера – Стара Загора вдигна „Новогодишна наздравица“ за почитателите на своето високо изкуство. При спазване на всички противоепидемични изисквания, салонът се изпълни с празнуващи старозагорци и гости на града.

Сценографията на Гендони ни пренесе в приказна зимна идилия на детски спомени и мечти. В Средата на сцената блестеше побеляла елха, а на върха й, трептяща звезда. Цялата авансцена беше покрита с гирлянд от елхови клонки, обсипани с безброй стъклени украшения. От тавана на сцената се спускаха златни звезди , които предаваха още по-романтичен вид на цялата обстановка.

Освен програмата на празничния концерт, любопитство предизвикваше участието на двама легендарни гостуващи музиканти: забележителният  диригент от Босна и Херцеговина Емир Нуханович и френският пианист и композитор Ерик Бретон. И двамата гостуват за първи път в Стара Загора. И двамата са посланици на музиката и носители на Наградата „Свобода“ на Центъра за мир.

По време на ужасяващата войната в Босна от 1992 до 1995 г. Емир Нуханович превръща концертната зала в Сараево в храм на музиката и духовна опора на фона на унищожението и кръвопролитията извън нея.

Беше рисковано- споделя той, тъй като можехме да станем мишена. Но залата винаги беше пълна с хора. Музиката се превърна в начин да се противопоставим на насилието.”

След войната маестрото организира кампания за събиране на средства за възраждане на Сараевската филхармония. Със собствени финанси създава Музикално училище за всички възрасти. Основава Фондация за изкуства и образование, както и Първото частно музикално и балетно училище „Амадеус”. Заема се с набиране на дарения на музикални инструменти за  даровити деца от Босна и Херцеговина… и още, и още дейности и пълна отдаденост на музиката.

Ерик Бретон е еклектичен композитор и виртуозен пианист, чийто музикален език е извън стандартите.

Мюзикъли, комични опери, кантати, мелодии са моето ежедневие, а най-големите ми бъдещи проекти ме водят към операта – най-голямото постижение. Вкусът към езиците и пътуванията ме накара да композирам на латински, провансалски, английски, немски, италиански, испански, португалски, сърбохърватски и разбира се на френски. След като бях един от първите френски музиканти, използвали синтезатор, и след като дълго ходех по залите на някои от най-големите звукозаписни студия, за мен беше естествено да проследя различните еволюции на компютърните технологии, приложени към музиката. Еволюции, които ме карат днес да си сътруднича с проекта за изкуствен интелект AIVA, алгоритъм за музикална композиция. Но това е само едно начало…”- споделя маестро Бретон.

Истински фойерверк от любими произведения са заложили организаторите на последното за годината музикално събитие на Старозагорската опера.

С бурни аплодисменти и възгласи беше посрещнат маестро Емир Нуханович. По-скоро дребен човек, около 70-те, но мигом излъчва завладяващ заряд и енергия. Под палката му оркестърът на операта отново показа своите уникални възможности да изпълнява перфектно всякаква музика и стилове.

Новогодишната наздравица“ започна с Увертюра към „Вилхелм Тел“ от Джоакино Росини. Вторият номер беше Warsaw concert (Варшавски концерт) за пиано и оркестър от Ричард Адинсел със солист Ерик Бретон. Той също е с дребен ръст надхвърлил 60-те години, но привлекателен от първия миг с харизмата си, а сетне и с виртуозното си майсторство на пианист. Концертът се изпълни за първи път на старозагорска сцена. Много красива и завладяваща музика и възторжени аплодисменти от възхитената публика.

Последваха две изпълнения на солистката на операта, очарователната Елена Петрова: Ария на Анна Елизе „Liebe du Himmel auf Erden…“ от „Паганини“ на Франц Лехар и ария на Силва – „Heia, in den Bergen…” от оператата на Имре Калман – „Царицата на чардаша” . Пак от Имре Калман жизнерадостните и атрактивни Лилия Илиева и Велин Михайлов представиха дует на Мариета и Луи-Филип – “Shimmi…” от „Баярдерка“, а по-късно – и дует на Марица и Жупан – “Komm mit nach Varasdin” от „Графиня Марица“. Марин Русинов се представи с ария на граф Тасило – “Komm Zigany” от „Графиня Марица“, а Емилия Джурова – с ария на Джудита – “Meine Lippen” от едноименната оперета на Франц Лехар.

Много елегантно прозвуча „Баркарола“ “Belle nuit, o nuit d’amour” от „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах в изпълнение на Емилия Джурова и Тереза Бракалова. След тях сцената „взриви“ с мощния си бас Ивайло Джуров с Рондо на Мефистофел – “Le veau d’or…” от Шарл Гуно на „Фауст” .-

Нужен беше малък отдих от динамичните изпълнения и той се подари на публиката с представянето на Мими – “Si, mi chiamano Mimi” от първо действие на операта „Бохеми“ на Пучини от Елена Петрова. Много красиво и вълнуващо.

Увертюрата към оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус в блестящо изпълнение на оркестъра беше мост, по който преминаха следващите изпълнители на любими песни: „Never enough” /Никога не е достатъчно/ – Тереза Бракалова; Песен за любовта от „Сънят на Пилат“ на Стефан Димитров -Инна Андреева и Марин Русинов; „My way”- на Франк Синатра – Ивайло Джуров (прекрасно изпълнение); Ария на Кунегонде – “Glitte and be gay” от „Кандид“ на Ленард Бърнстейн – Симона Кодева; „Con te partirò „/Ще си тръгна с теб/ на Франческо Сартори – Емилия Джурова и Марин Русинов. На всички песни, заедно с оркестъра, акомпанира и Ерик Бретон.

Отново подчертавам, че под диригентската палка на Емир Нуханович и с концертмайстор Паулина Захариева, оркестърът на Старозагорската опера свири безукорно и заслужи специалните аплодисменти на публиката.

Всички солисти се представиха на най-високо певческо и актьорско ниво. Да отбележа и тоалетите на дамите – стилни, елегантни, специални, напълно съответстващи, както на фигурите им, така и на изпълняваните от тях произведения.

Шеметната полка „На лов“ от Йохан Щраус беше финалът на празничното преживяване, в което участваха оркестър, солисти и публика.

Аплодисментите и възгласите изразиха задоволството от близо двучасовата програма.

Накрая солисти и музиканти пожелаха „Честита Нова година“! От тавана се посипаха конфети.

Благодарност към всички, които осъществиха „Новогодишната наздравица“ с режисьор Славчо Николов.

По традиция във фоайето на операта имаше стилен кетъринг!

Росица Ранчева