Децата от ДЮНХ „Жарава“ носят у себе си вечността на България

Решихме първия материал за 2022 г. да посветим на талантливите деца от Детско-юношеския народен хор (ДЮНХ) “Жарава“ при НЧ „Родина -1860“ Стара Загора. Въпреки, че съставът съществува повече от 20 години, през последните две-три се превърна във високо-художествена формация, която спира дъха и предизвиква сълзи на възторг и гордост. Децата така изпълняват многогласен автентичен български фолклор, че песните им потъват дълбоко в корените и събуждат вечността на България.

От 2018 г. художествен ръководител на „Жарава“ е Даниела Дюлгерова. Завършила е Музикалното училище в Котел със специалност „Народно пеене“ и магистратура за диригент на народни хорове и оркестри в Пловдивския университет. Доста години пее по кораби – поп и рок. Да работи всеотдайно с „Жарава“ е нейна кауза.

Госпожо Дюлгерова, каква беше 2021 г. за Детско-юношеския народен хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина 1860“ Стара Загора?

Много трудна, както беше за всички, поради пандемията. Но успяхме да се мобилизираме, когато контактите бяха допуснати.

Слава Богу, расте невероятно поколение, което се възвръща към корените си. Сама се учудих колко много млади семейства насърчават децата си да слушат автентична българска народна музика, такава каквато сме я чували от нашите прадеди. Мисля, че тази любов, нищо не може да събори. Благодарение на нея успяхме да се мобилизираме и да репетираме достатъчно, за да се случат желаните от нас неща.

Въпреки огромните трудности, изпращаме много благодатна година. В този състав сме сравнително млада формация. Основната група е на възраст от втори до пети-шести клас. Успяхме да изградим разнообразен репертоар и да участваме на няколко много големи и отговорни общоградски събития и събори в Стара Загора.

Явихме се и на няколко конкурса и навсякъде завоювахме първи и специални колективни и индивидуални награди:“Орфеево изворче“ в Стара Загора; „Орфееви таланти“ в Пловдив; „Пиленце пее“ под егидата на Светла Караджова; „Път към славата“ в София, където хорът взе Гран при и още много първи награди за секстета и индивидуални участници; Последната награда беше преди дни в Тутракан.

Каква е творческата биография на „Жарава“?

Съставът е създаден преди повече от 20 години от Динко Карадонев, светлина на пътя му небесен и Стоянка Петрова. Дълго време го ръководи Милена Паунова. Аз работя с него от 2018 г. Децата бяха много мънички – първи-втори клас. Започнахме лека полека да надграждаме, да преоткриваме, да се опознаваме, да се сплотяваме.

Сега хористките ми са 22.

Трябва да призная, че Господ ми изпрати тези много талантливи и красиви деца. Не съм ги търсила. Знае се, че има такъв хор към читалище „Родина“ и който иска да пее е добре дошъл. Всички, които ме потърсиха можеха да пеят и то добре да пеят. Затова казвам, че това поколение е невероятно. Или аз самата имам късмет с тези деца.

Кои са Вашите талантливи деца?

Всички са много различни като характери и усещане. Това е много хубаво, защото всяко дете изпълва цялата атмосфера с нещо уникално и допринася за израстването на всички като цяло. Някои са умерени, други са по-експанзивни. Всички са с невероятно въображение и много креативни. Споделяме си идеи и ги осъществяваме, което е много хубаво. Така се получава надграждане. Искам децата да говорят с мене и за зная какво чувстват и мислят, какво им харесва, към какво проявяват интерес . Така може да се намери водещата линия. Музиката е усещане, емоция. Когато не познаваш чувствителността на даден човек, няма как да достигнеш до него. За да работя с всяко дете заедно и поотделно, трябва да го познавам такова каквото да е. Не желая да го променям, а да му помогна да върви уверено по желания път.

Прочетох някъде, че музиката е изкуство на ангелите. Кои са Вашите ангелчета?

Най- малка в момента е Катерина Денева. Тази година на конкурса „Път към славата“ тя взе награда на най-малък участник – само на 4 годинки. Невероятно дете е. Много музикално и много мъдро за годините си. Кати е в състава заедно със сестричката си Иванина, която е на 11 години. Иванина е носителка на много награди . Изключително дете, много фино, много чувствително , с невероятен глас и възможности. Възпитаничка е на Второ основно училище „П.Р. Славейков“. В Тутракан спечели специална награда за цялостно представяне и стипендия. Техните родители са млади, красиви хора, които обожават фолклора и насочват децата си по този път.

Мария Стоянова е прекрасен глас. Тя е на 10 години и учи в VІ ОУ „Св. Никола“. Много стабилна и възпитана.

Дария също е на 10 години. Ученичка е в V ОУ „Митьо Станев“. Има чаровна усмивка и чудесен глас.

Крисиана е третокласничка също в V ОУ. Много е красива и е гимнастичка. Всъщност в хора има две гимнастички, които тренират художествена гимнастика, явяват се на състезания, печелят медали. Спортът много помага и в нашата работа. Гимнастичките са по-събрани, по-съсредоточени.

Снежина Добрева е изключително музикална, надарена с невероятен глас, свири на пиано и на околене (малка хавайска китара). Тя е много креативна и непрекъснато ме бомбардира с любопитни идеи. Тя беше първото дете, благодарение на което разбрах, че мога да поставям многогласни песни. Тя учи в VІ ОУ. Носителка е на много награди. С нея започваме да преоткриваме поп-музиката.

Божидара Николова е изключително фино и красиво дете, с много нежен лиричен глас. Тя е на 13 години.

Моята дъщеря Мирела Дюлгерова тренира художествена гимнастика в клуб „Елит“ и е трета в олимпийското звено на Федерацията по художествена гимнастика. Има много медали от регионални и национални състезания, но това не й пречи да обича и народната музика и да експериментира в различни стилове. Свири и на пиано.

Бетина Драгиева е внучка на великата народна певица Динка Русева. Тя е моя емоционален пламък. Изключително емоционално дете – много любознателна, роден талант. Заедно с нея имаме амбициите да продължи да пее песните на прочута си баба. Бети е на 10 години.

Йоана Ташева притежава необикновен разкошен алт, какъвто на тази възраст се среща изключително рядко. Стига до ми – ре на малка октава, като има и достатъчни височини…С еднаква лекота усвоява и интерпретира елементите на поп пеенето и на фолклорното пеене. Убедена съм, че музиката е нейния живот. Свири на пиано. Отличничка е на VІ ОУ „Св. Никола“. Бог ми я прати, за да мога да й се наслаждавам и да работя с нея.

Ангелина Делиганева е на 11 г. Ученичка е в VІ ОУ. Много музикална и красива е.

Имаме и две бисерчета – каки – Никол и Нели. Нелина е на 16 години и учи в СУ „Максим Горки“- изключително талантливо момиче. Има силно развит хармоничен слух. За нея няма проблем да чуе глас, веднага да го запомни и да го изпее. Никол Илиева е много комуникативна, изрядна във всичко, пее страхотно.

Имаме още 7-8 деца, които са по-отскоро. Решихме да открием школа за подготовка на малки дечица , които да свикват с музиката, с репертоара, с правилата на музициране и пр.

Какъв е репертоарът Ви?

Най-разнообразен. Искам да имаме песни от всички фолклорни области, които да се изпълняват максимално автентично. Децата трябва да знаят особеностите на всяка фолклорна област. Да осъзнаят, че макар родината ни да е толкова малка, има огромно разнообразно фолклорно богатство. Областите се различават тотално и по облекло, и по обичаи, по орнаментиране, музициране и т.н. И в това е богатството ни. Целта ми е да запозная максимално децата с тези красиви особености на различните области и да ги интерпретираме. Имаме песни от всички области и продължаваме да надграждаме.

Върху какво работите сега и какви са намеренията Ви за Новата 2022 г.?

Сега работим върху индивидуалния репертоар на децата. Отделно секстетът и хорът ще имат нов репертоар. Всичко става лека-полека. Най-близкият конкурс, който ни предстои е в Русе – „Дунавски славеи“ – на 5 и 6 март 2022 г. От там нататък ще участваме във всички големи конкурси и фестивали. Трябва да помислим и за записване на диск на репертоара ни.

Усетих, че тези деца да изключителни и за да им се запази вниманието , трябва непрекъснато да им се предлагат предизвикателства, които да са все по-сложни. Така тяхното внимание се ангажира, те се амбицират да надраснат дори собствените си възможности. Освен това те са съвсем друго поколение вече. Непрекъснато имат много информация, слушат много музика, сравняват. В Интернет има всякакви вокални педагози, които предлагат уроци, което е много хубаво. Ако останеш на нивото от преди 5, дори 3 години, на което са пели децата, изоставаш тотално.

Щастлива съм, че това което се получава от нашия съвместен труд се харесва, преди всичко на децата, а и на публиката.

Госпожо Дюлгерова, на кого искате да благодарите за постигнатите много хубави резултати?

Разбира се, преди всичко благодаря на моите талантливи и обични участнички в хора. Безкрайно благодаря на родителите им, че ми повериха децата си. Ние с тях сме едно голямо семейство, което гледа в една посока. Благодаря и на ръководството на читалището, което винаги ни подава ръка и ни осигурява най-добрите условия за работа.

Какви са пожеланията Ви за Новата 2022 г.?

Да бъдат здрави и щастливи децата на „Жарава“. Да не се страхуват да бъдат себе си. Да следват мечтите си. Да обичат това, което правят с любов и всеотдайност, за да радват и себе си и тези, които ще се срещнат с нашето изкуство.

Росица Ранчева