Славейковци пресъздадоха традицията за посрещане на Бъдни вечер

В седмицата на духа, учениците от Студио „ Словесно-изпълнителски изкуство“ и техните съученици от 2. „б“ клас на  Второ основно училище „П. Р. Славейков“, с ръководител Мима Михайлова, представиха пиесата „Коледа е“.  Учениците пресъздадоха непреходната българска традиция за посрещане на Бъдни вечер и Коледа в уюта и топлината на дома и семейството. Богатата трапеза, огнището с бъдник, светлините от падащи снежинки, красивата коледна елха и блестящата игра на малките артисти на школото, потопиха гостите в коледните празници и вълшебството на коледния дух.

Учениците разказаха за вълнението , с което   възрастните хора посрещат своите внуци, и  радостта от  усещането  за заедност на семейството, за силата на хляба, за елхата – символ на вечния стремеж към по-красив живот и за Рождеството Христово, което се свързва с вярата и надеждата за духовно извисяване. С много настроение и радост бяха посрещнати коледарите, които пожелаха здраве и берекет в дома.

В края на представлението учениците пожелаха на своята публика здраве и радост, призоваха всеки да пожелае на своите близки нещо от сърце и да покаже, че ги обича, да помага на нуждаещите се.

Тържеството завърши с песента „Коледен сняг“ и посрещането на Дядо Коледа, който донесе в тази вълшебна нощ прекрасни подаръци и късмети на малчуганите.

Специален гост на тържеството беше  госпожа Милена Желязкова, директор на училището, която сподели своето вълнение от чудесното представяне на учениците. Присъстваха и учителите от ЦОУД, а родителите гледаха представлението онлайн.