Навръх Коледа храмов празник чества храм-паметникът „Рождество Христово“

Храм- паметник “Рождество Христово” е сред най-красивите и изящни храмови комплекси, които имаме в България. Изграден е в стила на чешките църкви от края на 19 век, които са така популярни в Русия по онова време. Той е посветен на паметта на загиналите при боевете край Шипка руски и български войници по време на Руско-турската война през 1878 г.

Храм – паметникът “Рождество Христово” е разположен в град Шипка, само на 12 километра от Казанлък. Той е изграден със събрани в Русия дарения, по предложение на майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева и граф Николай Игнатиев. Повече от седем години руски, български и чешки майстори участват в изграждането на мемориала. Официално е открит на 28 февруари 1902 година. Освещава го не друг, а Старозагорският митрополит Методий Кусев.

Храм – паметникът „Рождество Христово“ е част от комплекса Шипченски манастир. Той и до днес е действащ мъжки манастир със семинария и духовна обител, но единствено храмът е достъпен за миряните. Настаняване на външни лица тук не се допуска.

Самата църква “Рождество Христово” е обявена за културно-исторически паметник, не само заради историята си, но и заради уникалната си архитектура. Когато Олга Скобелева и граф Игнатиев решават да съберат дарения за построяване на храма и търсят архитект, който да го направи, предложения идват от десетки кандидати. Сред проектите, най-много се харесва този на чешкия архитект Антоний Осипович Томишко. Той предлага богато украсен храм със зографски рисунки в стила на руските храмове от 17 век. Някои дори я сравняват с храма “Василий Блажени” в Москва.

Църквата има 5 купола – един централен и 4 по-малки с позлатени луковици и кръстове. Пищната камбанария е долепена до западната фасада и съхранява 17 камбани. Всички те са изработени от излетите и събрани от войната гилзи, като най-голямата от тях, която тежи повече от 11 тона е личен подарък от руския император Николай II. В криптата на църквата са разположени 12 гробници. А в тях са положени останките на геройски загиналите в боевете край Шипка.

Иконите в храма са дар от монасите от Атон. Иконостасът е изработен от липа и е позлатен. Той е създаден в работилницата на архитект А.Ю. Янг в Украйна. Зографските рисунки вътре в храма са правени на два пъти – през 1902 година от художниците Антон Митов и Г. Месоедов и през 1956- 1959 година от Николай Ростовцев.

Комплексът е известен още и с уникалните си исторически стенописи. Тук са изрисувани портрети и картини отнасящи се до историческото минало на България и Русия. Има и редица стенописи посветени на Светите братя Кирил и Методий, както и на техните ученици – Климент Охридски, Наум Охридски, Сава, Горазд, Ангеларий. Тук е изобразен и киевският княз Владимир, който е зографисан на двете колони челно на олтара. Тук място още намират св. княз Димитър Донский, св. княз Александър Невски, св. патриарх Евтимий Търновски и св. великомъченик Георгий Софийски.

В галериите от външната страна на храма, по вътрешните стени са разположени 34 мраморни плочи. На тях са изписани имената на над 8 491 войници, офицери и опълченци, загинали по време Руско-турската освободителна война.

Dolap.bg