Внезапно ни напусна д-р Иван Аяров

На 24 декември 2021 г. внезапно беше покосен от инфаркт дългогодишният читалищен деятел, председател на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858, поет, изследовател на Възрожденска Стара Загора, активен общественик и пример за всеотдайност в работата доктор Иван Аяров.

Д-р Иван Нанев Аяров е роден на 27.12.1939 година в с. Рупките, Чирпанско, област Стара Загора. Завършва Техникум по ветeринарна медицина „Иван Петрович Павлов“ в Стара Загора и ВВМИ „Професор д-р Г. Павлов“ в София. В продължение на 20 години е научен работник – токсиколог, миколог, алголок и еколог, автор и съавтор на научни публикации и книги по специалността.

Близо 30 години е председател на най-старото читалище в региона, на Сдружение „Митрополит Методий Кусев – 1996 г.“, на Клуба на родокраеведите „Род и памет“ в Стара Загора.

Носител е на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Охридски“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града. Избран е за Заслужил читалищен деятел на България. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на десетки стихосбирки и на историко-краеведски книги за Стара Загора.

Д-р Аяров посвети живота и творчеството си на духовността, на възраждане на българските традиции, на максимално привличане на децата и младите хора в лоното на изкуствата.

С внезапната кончина на д-р Иван Аяров Стара Загора губи един от най-ревностните си синове, а многобройната читалищна чета от самодейци и деятели– своя войвода.

Поклонението пред тленните останки на Иван Аяров ще бъде навръх Коледа – 25 декември 2021 г. от 10:30 ч. до 11.50 ч. във фоайето на читалището. Погребението е от 12:00 ч. на Гробищен парк Хрищени.

Светъл път, докторе!

PS: Редколегията на Dolap.bg изказва съболезнования на семейството на д-р Аяров, на неговите колеги и приятели за безмерната загуба!

Бог да го прости!