Тонрежисьорът Емил Енчев стана фотограф на 2021 г.

В края на настоящата календарна година във Фейсбук видяхме Сертификат на Емил Енчев , с който е обявен за фотограф на 2021г. Оказа се, че това е годишна класация на Международната Group for photos. В нея членуват близо 5000 фотографи от над 100 страни. Основен администратор е българката Катерина Георгиева, която живее в Канада.

Всяка седмица за членовете на групата се обявява тема. От понеделник до петък се изпращат до 4 снимки. Администраторите определят победителите за съответната седмица. На края на годината определят и най-добрите снимки за годината и най-добрите фотографи.

Емил Енчев заедно с още 24 фотографи са определени за фотографи на 2021 година.

Не зная кои снимки са спечелили вниманието на администраторите и на участниците в клуба. Дори се изненадах от решението, което разбира се ме радва“, сподели за Dolap.BG Емил Енчев. Сред класираните негови седмични снимки са черно-бели от Боженци, на тема домашни любимци – неговото куче и др.

Емил Енчев е показал публично изкуството си само в една самостоятелна изложба през м. април 2019 г. „Дивото Аязмо“, която беше и благотворителна, както и на няколко съвместни изложби. Професионално той фото-документира повечето от събитията, които са на вниманието на Радио Стара Загора, където работи. От няколко години г-н Енчев фото-документира ежегодния Джаз форум в Стара Загора. 2021 г. ще бъде запомнена и с художествено-документалния филм „Истории за радиото“, посветен на 85-годишнината на Радио Стара Загора. Оператор на филма е Емил Енчев.

Любовта му към фотографията е от детските години. Обича да снима природа, цветя и всякакви животинки, сезони, хора, събития. Хората с народните носии са му особена слабост, защото все по-рядко се виждат. През 2017 г. той получи награда от конкурса за православна фотография, а пред 2018 г. – и от конкурса „Аз обичам Стара Загора“.

Емил Енчев е трето поколение старозагорец. Според него „ Стара Загора ми е първа и последна обич, най-голямата тръпка, радост, гордост и надежда. Тя си ми е в душата. Всичко в нея обичам и снимам. Обичам я и денем и нощем. Обичам я през всичките четири сезона. Обичам да снимам хора и събития. Да не говорим за Аязмото, което е в сърцето ми. Използвам всяка свободна минута, да взема кучето и да се докосна до светая светих на нашия град. Въпреки че го познавам много добре, невероятно удоволствие е да откривам все нови и нови негови красоти. Т.е. най-любимото ми място е Аязмото“.

Любимият му сезон е пролетта. Любимото часово време за снимки – сутрин между 7:00 и 9:00. Поради служебни ангажименти, замислената изложба, послучай неговата 60-годишнина се отлага за предстоящата 2022 г. Очакваме я с нетърпение на пролет.

Честито голямо заслужено отличие, Емил Енчев! Желаем Ви здраве, вдъхновение и нови творчески върхове!

Росица Ранчева