Приказна „Коледа в Цифроландия“ подготвиха първокласници от ОУ „Кирил Христов“

Бинарен иновативен урок „Коледа в Цифроландия“ представиха в I „а“ клас на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора на 23 декември 2021 г. началните учителки Дарина Делчева и Юлия Пенчева. Младите и инициативни преподавателки съчетаха по незабравим за децата начин заедно с математиката и други учебни предмети като родинознание, музика, технологии и предприемачество, представяйки по същество интердисциплинарен урок. Гости на изявата присъствено бяха директорът на училището Господин Балъкчиев, заместник-директорите Катя Георгиева и Марияна Йотова, началната учителка на групата за целодневна организация Кристина Табакова, психологът Георги Павлов и компютърният специалист Яница Радева. Онлайн връзка бе осъществена с деца и представители от Детска градина № 35 „Свобода“.

В началото на урока г-жа Делчева и г-жа Пенчева представиха чрез мултимедийна презентация „Легенда за коледната елха“. Обсъдиха с децата колко важна е украсата за коледния празник и решиха не само да си направят сами такава, но и да се опитат да задействат „снежна магия“, за да може Дядо Коледа да потегли с шейната и да зарадва децата по света.

Урокът протече под формата на игра. Първокласниците се разделиха на шест отбора от джуджета, които назоваха с различните имена на Дядо Коледа – „Санта Клаус“, „Дед Мороз“, „Ноел Баба“, „Агиос Василис“, „Бабо Натал“, „Пер Ноел“. След това се заеха да сътворят коледна приказка на дъската чрез интерактивни игри, за да „помогнат на джуджетата“ на Добрия старец в подготовката и създаването на коледната магия и атмосфера. При първата игра те се погрижиха да завали сняг, за да поеме на път Дядо Коледа с шейната. За целта украсиха със снежинки дъската, като подредиха в прав ред числата от 1 до 10. На втората игра всеки отбор успя да реши правилно математическа верижка и постави на дъската по една ледена къщичка. Така първокласниците с много усмивки и настроение създадоха свой коледен град 

Цифроландия, в който на третата учебна игра – за решаване на математически пъзел, подредиха и снежни човечета. Четвъртата интерактивна игра „Украси елхата“ добави финалния щрих в коледната подготовка. Първолачетата преодоляха с лекота математическите предизвикателства и спечелиха много гирлянди, играчки и звездички за коледната елха. И когато цялата празнична атмосфера грейна готова, учениците под ръководството на г-жа Юлия Пенчева изпълниха песента „Идвай, Дядо Коледа“, с която призоваха с нетърпение дългоочаквания гост. За съпровода на песента те бяха подготвили ръчно направени „вълшебни маракаси – с коледен прашец и капчица любов“. Тогава в снежната приказка на първокласниците дойдоха прелестните елфи на Дядо Коледа (в ролите се превъплътиха петокласниците Христина Михайлова, Габриела Първанова и Николета Петрова), които донесоха електронно писмо от Добрия старец, както и огромен чувал с подаръци за децата. В електронното писмо, оформено като презентация, Дядо Коледа беше поставил разнообразни словесни математически задачи за учениците. Тези задачи бяха свързани с прелюбопитни за малчуганите неща като броя на елените, на шейните, колко тежи чувалът, колко и какви подаръци има в него. Не липсваха и хумористични загадки. Цялата тази коледна феерия беше украсена с песен и танц на снежинките. А накрая предизвикателства имаше и към гостите, които трябваше да отговарят на загадки от математическия фолклор.

Празникът завърши с общо изпълнение на песента „Коледа“. „Нека с песен посрещнем святата нощ на Коледа. Нека покажем, че има доброта в сърцата ни, че приятелството е завинаги и че доброто винаги побеждава“, отправи послание г-жа Делчева на финала на иновативния коледен урок – приказка.

Таня Николова