Разкошен фолклорен Коледен концерт на Игнажден

Разкошен фолклорен  концерт „С Коледа в сърцето“ организира Община Стара Загора на знатен ден Игнажден – 21 декември в Държавна опера-Стара Загора. Три познати и обичани фолклорни състава се изявиха на сцената на Операта – Представителен ансамбъл за автентичен фолклор „Дълбоки“, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Детско-юношески ансамбъл „Загорче“.

Програмата започна с гостите от село Дълбоки и техните коледарски наричания , песни и хора. Децата бяха вдъхновяващи,а професионалистите от „Загоре“ – на ниво и с много дух.

„Концертът бе бенефисен за нашия обичан колега колега  Иван Цонев – дългогодишен концертмайстор на Ансамбъл „Загоре“ и изкусен гъдулар. Той бе награден със „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци преди две години при своето пенсиониране, но продължи неотлъчно с нас“ – разказват от Ансамбъл „Загоре“.

В края на концерта със специална церемония със „Златна лира“ беше наградена и една от първите щатни солистки на ансамбъл „Загоре“ – Ценка Петрова.   По повод 25 години творческа дейност като танцьор на ансамбъл „Загоре“ беше наградена и Илиана Митева.  Наградите връчи лично председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Станислав Почекански.

Поверието на Игнажден гласи, че който влезе първи в къщата ти – по това ще се познава, как ще ти върви. И ето, на 21 декември прага на Държавна опера-Стара Загора прекрачиха вдъхновени малки и големи артисти, които наситиха пространството на сцената и залата с много дух, настроение, красота – български, родни, свидни!

Долап.бг