Почитаме Св. Анастасия – покровителка на фармацевтите и лекарите

Църквата почита Света великомъченица Анастасия на 22 декември. Имен ден празнуват Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина.

Света Анастасия е родена в семейство на благородници. Баща ѝ е римският сенатор Претестат, майка ѝ Фавста изповядва християнската религия. След смъртта на майка ѝ, Анастасия е омъжена насила за сенатор Помплий. За да запази девствеността си, през целия им брачен живот, тя се преструвала на неизлечимо болна и не допускала интимна близост с него. Озлобен от това, Помплий я подлага на унижения и обиди. Скоро след сключването на брака им, той загива при корабокрушение.

Изпратена е заедно със сестрите си в Солун, където в продължение на 60 дни е измъчвана без храна, но въпреки изтощението си, остава жива. Обезглавена е на 22 декември 304 година в Солун.

Света Анастасия е сред малкото жени-мъченици, почитани изключително ревностно както от католическата, така и от източноправославната църква. Смята се за покровителка на фармацевтите и лекарите.