На 21 декември е Денят на зимно Слънцестоене

На 21.12.2021 г. в 17:59 часа Слънцето влиза в зодиакалния знак на Козирога, символизиращ дълга, отговорността, стремежа към успех, съзряването, решителността и прагматизма. Под негова „власт“ попадат такива понятия като материя, структура, дори безкрайното време.

Козирозите се раждат в „сърцето” на зимата, в периода на най-голям застой в природата, в сянката на най-дългите нощи в годината и са „орисани” да развият изключителни сили, за да успеят да осъществят всяка предначертана цел.

Знакът на Козирога се свързва с прехода от пасивно състояние (символизирано от рибята опашка) в активно (изкачващата се по планинския скат коза). Козирогът е астрологичният знак, който има задачата да подтикне всички нас, чрез преодоляване на проблемите, чрез силата на характера, амбицията за успех и не на последно място чрез търпението, да преодолеем пречките по пътя си и да достигнем до разбирането, че живота е истински ценен само, когато е осмислен и изстрадан. Напомня ни колко важно е да бъдем зрели и отговорни индивиди.

Козирогът е от знаците, които знаят какво е цел, без значение колко “висока” и колко “постижима” е тя в очите на околните. Трудностите и преодоляването им са по-скоро естествено състояние за този знак, отколкото нещо, което го плаши или нещо, което би го отказало от начертания път. Това говори за стабилност, целенасоченост и ясно съзнание за границите на битието, в което живеем.

Символът на планетата Сатурн – господаря на Козирог, е съставен от кръста на Материята и полумесеца на Душата. Човешката душа е поставена под кръста на Материята, за да научи духовния урок да прави разлика между онова, което иска и онова, което е възможно да има. Със символиката си Сатурн ни „призовава“ да изразим Душите си чрез конкретни дела, а не чрез заявени, но неосъществени намерения. Напомня ни за задълженията и дълга, които имаме като хора. Учи всички ни на търпение и упорство.

Козирогът знае, че пътят към успеха често преминава през сериозни изпитания, предизвикателства, провали и грешки. Но устоявайки, тогава когато всички други са се отказали, Козирозите доказват, че няма невъзможни неща, че застоя е само подготовка за действие, а грешките – важни уроци по пътя на всяко развитие.

Разбира се, Козирозите знаят, че нищо не може да бъде постигнато без работа, дисциплина, постоянство, издръжливост и отговорност. Без уважение и съхранение на финанси, ресурси, време и енергия. Без поглед към целта, която сме си поставили и в постигането, на която не се съмняваме без значение колко дълго ще ни се наложи да я преследваме.

Мисията на Козирозите е да ни научат да оцеляваме в материалния свят…..и не просто да оцеляваме, а да живеем и успеем да надхвърлим ограниченията на Материята, човешката слабост и тленност на тялото, превръщайки се в Сила и Светлина, така както въглена подложен на високо налягане се превръща в диамант.

Само когато го постигнем ще бъдем в състояние да се слеем с Божественото Безвремие, завинаги затваряйки зад себе си Божията порта на Битието, символизирано в астрологията от знака на Козирога!

На 21.12. е  Денят на зимно Слънцестоене. Той се свързва с преклонението пред големия природен кръговрат, завършването на един природен цикъл и раждането на нов.

Зимното слънцестоене се свързва със “завъртане” на Слънцето и деня към Светлината и пролетта, което е съпроводено с вярата за раждането на Духа, устремен към Истината и Любовта.

Датата 21.12 = 3+3=6=2х3 – символизира Божественото триединство и се изразява чрез древният символ, известен като Звездата на Давид; или както е по-правилно да бъде наричан „Щитът на Давид“.

Това е ден, в който си припомняме от какво съществено значение е да останем свързани с енергията на Земята и природните цикли. Колко важно е да върнем в отношенията помежду си, градивната частица на Вселената – Любовта! Затова нека посрещнем раждащото се Слънце с радост, и нека животворните му лъчи благословят Новата Година, в която навлиза животът ни!

Източник: Практична психология