В прекрасна зимна приказка е превърнат митрополитският двор

През последните две-три години дворът на Старозагорската митрополия се превърна в едно от най-красивите места в стародавния ни град. Оформиха се алеи. Елегантни пространства се покриха с поддържан райграс. Различни цветни петна създават желани ефекти. Многобройни фигури допринасят за уют и наслада на очите. През пролетта, лятото и есента шадраванът внася допълнителен колорит. Нови декоративни дървета обогатиха и освежиха зеленото богатство на двора. И всичко е сътворено с много вкус, естетика и възможност за посещение от много външни хора.

Стана традиция през последните пет години, откакто на владишкия трон застана Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан , по големите празници дверите на митрополията да се отварят за драги гости и интересни събития. Тук, на зелената морава, през последните две години се проведоха няколко представления на Държавна опера Стара Загора за най- най-малките. Толкова отрадно беше да се видят 30-40 детски колички „паркирани“ на тротоара, бебешорите да щъкат из тревата, а щом започне спектакълът да гледат с ококорени очички. През отиващата си вече 2021 г. за първи път се откри художествена изложба на Светлин Стоев. Митрополитът инициира голяма благотворителна кампания „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“. Основната цел на инициативата, която стартира на 20 юли /Илинден/, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 120 000 лв. Той любезно покани за именния си ден гости от шестте духовни околии на Старозагорска епархия , като ги призова вместо подаръци, да отделят средства за каузата. Досега са събрани 88000 лв. Според архиерея има шанс до края на месец януари 2022 г. апаратурата да бъде закупена.

Пак в този фантастичен двор беше честван и рожденият ден на директора на операта и духовен приятел на митрополита Огнян Драганов.

Сега, в дните пред Светото Рождество Христово дворът е в нова приказна премяна. Красиво е и през деня, но феерията е щом се запалят светлините. Десетки семейства и млади хора всяка вечер организират турове до митрополитския двор, за да си напълнят очите и сърцата с радост, надежда, възторг и вяра.

Десетки са светещи топки, висулки, леяни, герлянди, фенери и пр. Но акцентът е върху изградената в центъра на двора сцена на Рождество Христово. Навесът така изкусно е направен, че като че ли е пешера, а в нея яслата с Младенеца, неговите родители, овчарите и влъхвите. Всичко това е обвито в борови клонки, а светлината е приглушена…

Идеята да се направи украсата в този вид е на митрополит Киприан. Реализирането й започва много преди подготовката за посрещането на Рождественските празници. Най-напред е премахнат здравецът около дърветата и площите са засети с райграс, за да могат да изпъкнат декоративните елементи върху тях.

Аранжировката е на владиката. Изпълнението е на младите му служители, които се катереха по дърветата, за да поставят светещите елементи. Те сътвориха сцената на Святото семейство и Рождеството на нашия Спасител. Това са Младен Пашов, Димитър Костадинов, Кристиян Иванов, Виктор Артунян и Мартин Русев.

Голяма е заслугата на Арсенал- Казанлък, които доставиха цялото коледно осветление, сподели митрополитът.- Чухме се с директора г-н Ибушев. Помолих го за съдействие за художественото осветление на двора и сградите и той се отзова веднага. Неговите работници доукрасиха по-опасните и високи места и обезопасиха електрическата инсталация.

Сцената на Рождество Христово беше отдавнашна моя мечта, която се осъществи със съдействието на Виктор Шевцов. Под негово ръководство беше направена яслата и поставена конфигурацията на участниците в светото събитие.

Тъй като сега сме в навечерието на Рождественските празнични дни нека хората, които минават край нас осъзнаят, че наистина има място, където човек може да влезе да погледне и пречисти душата си с благодатта на Рождество Христово“- сподели митрополит Киприан.

В ранния следобед навръх Коледа, портите на Митрополитския двор специално ще бъдат широко отворени за всеки, който желае да разгледа отблизо двора с неговите прелести.

Още няколко атракции има в този двор. С астрономическа точност, на всеки кръгъл час, започват да звънят камбанки, които отмерват часовото време. Пеещият часовник е подарък от Украйна.

Митрополитът се радва на три кучета – Бари, Бетовен и Лиза. Щом зазвъни часовникът или камбаната на параклиса „Св. Галактион и Епистима“ Бари започва да пее. Т.е. нуждае се от акомпанимент.

Тук има още едно прекрасно животинче, което през зимата е на топло в клетка. Това е папагалът Елизабет , която също е много музикална. Но за разлита от Бетовен свири с уста.

Весели празници!

Росица Ранчева