Ще повдигна дебата за признаването на дипломите в Европа по единен стандарт, каза евродепутатът Андрей Новаков

В резултат на днешната дискусия за образованието в Стара Загора, още в началото на следващата година ще повдигна дебата за признаването на дипломите в Европа по единен стандарт – със срокове, категории и изисквания. Единна диплома не може да има, но за един българин, който е завършил в Брюксел и иска да се върне да учи в България, трябва да се знае неговата белгийска диплома – за колко време и средства може да се признае. Това каза евродепутатът Андрей Новаков в заключителната дискусия на конференцията „Български гласове за Европа: за по-добро образование“, която се организира от БТА в Стара Загора.
Това е третото събитие, което БТА осъществява в рамките на инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.
Андрей Новаков обясни, че ако едни българин идва от Белгия, от Германия или Испания, изискванията са различни – едните искат превод, другите – легализация, някъде се признават изпити, а при други – не. „Ако българската диплома се признава за две седмици в Германия, не виждам проблем, германската диплома да се признава също за две седмици в България. И това да става при ясно разписана процедура, условия и средства. Европа е на първо място по научни публикации, но, за да знаем какво ще се случи с образованието в Европа, трябва да знаем какво ще се случи със самата Европа“, коментира Новаков.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отбеляза, че „евродепутатът Андрей Новаков е направил новина за БТА, съобщавайки, че внася, още в началото на следващата година, предложение за единните европейски критерии за признаването на дипломите в целия Европейски съюз – за училищата, и за университетите“.
Историкът и преподавател проф. Петър Стоянович каза, че оптимизмът не е голям, но като вярващи хора, в навечерието на Коледа, сме длъжни да останем с вяра за идеите за образованието в ЕС.
Заместник-ректорът по проектната дейност в Тракийския университет доц. д-р Емил Славов заяви, че трябва да може да се запазят кандидат-студентите за българските университети, а не да отиват младите хора в университетите в чужбина. В българските университети има много качествени преподаватели, създаващи изключително добра наука, но бюджетът на нашите университети е в пъти по-малък от този на западните университети, подчерта доц. Славов. Той добави, че трябва да се привличат и студенти от чужбина, за да учат в българските университети.
Политологът Първан Симеонов каза, че трябва да търсим общоевропейски стандарт, когато става дума за технологии, за иновации, за техническо и професионално образование, защото трябва да отговаряме на общи критерии за пазара на труда. Много ми хареса идеята за достъпа на учениците и студентите до музеите и галериите, но да бъде той образователен, а не статичен. По естествен път в днешната дискусия поставихме и въпроса колко строго да е образованието, колко либерално-творческо да е, както и колко дисциплиниращо и възпитаващо да е то, коментира Първан Симеонов.

В конференцията за бъдещето на Европа участваха още ректорът на Тракийски университет доц.д-р Добри Ярков, зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева, председателят на Търговско-промишлена палата Стара Загора, отец Цветан от Старозагорска митрополия, директори на училища, учители, студенти, ученици, граждани.