Рецeпти за Бъдни вечер от Evias Kitchen

РЕЦЕПТИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР /постни/

 МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ РЕЦЕПТИ ЗА ПРАЗНИКА

 на снимките: идеи за поднасяне и декориране на масата

 СОЛЕНИ постни ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

 

Пакора /индийски зеленчукови пърженки/

/без глутен/

Продукти:

около 3 ч.ч. едро настъргани или фино нарязани зеленчуци /бяло и червено зеле, морков, лук – пресен или стар, алабаш, тиква, броколи, червена чушка, тиквичка…/

2 ч.ч. нахутено брашно

около 2 ч.ч. бира или вода

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър

1/2 ч.л. куркума

1 ч.л. сол

лют пипер по желание

1/2 – 1 ч.л. семена фенел /резене/

3-4 с.л. сусам

по желание нарязани ядки

В купа се поставят зеленчуците и се изсипва брашното с подправките и сусама. Всичко се разбърква много добре да полепне по зеленчуците и тогава се налива течността до каша. Оставя се да престои около 10-15 мин. при възможност и с помощта на лъжица или лъжица за сладолед се пускат кюфтенца в тиган с 3-4 с.л. олио. Пържат се на умерен до силен огън /6-7 степен от 9/. Сервират се с магданозено-таханов сос или друг по избор.

 

МАГДАНОЗЕНО-Таханов сос

/без глутен/

 /Универсален за салати, зеленчуци, предястия или пресен хляб/

Продукти:

1/3 чаша тахан

½ чаша вода

1/2 връзка магданоз

3 с.л. /или повече/ пресен лимонов сок

2 скилидки пасиран чесън

¼ ч.л. сол

Всичко се поставя в блендер или се разбива с помощта на пасатор.

 

 

ЦВЕТЕН ХУМУС

 /без глутен/

Продукти:

Около 2-3 ч.ч. сварен нахут

2 варени моркова

6-7 листа пресен спанак

½ връзка магданоз

1 стрък пресен чесън /с перата/

1 стрък пресен лук /с перата/

по възможност няколко листа див чесън/ левурда

2-3 с.л. сусамов тахан

2-3 с.л. хранителна мая /не мая за тесто!, има я в специализираните магазини/

2-3 с.л. зехтин

Сок от 1/2 – 1 лимон

1 ч.л. сол

2 ч.л. млян кимион

1 ч.л. млян кориандър

½ ч.л. сумак /турска/близкоизточна подправка, изсушен храстовиден плод, дава тръпчиво-кисело-лимонен вкус/

½ ч.л. куркума

пул бибер – лют червен пипер на вкус по желание

1 равна ч.л. счукано ленено семе

малко вода до желаната консистенция

Всички продукти се поставят в блендер до еднородна смес. Сервира се с пресни питки/ хляб или крекери и зеленчуци.

 

 

ГРАХОВА КРЕМ СУПА

/без глутен/

Продукти: /за 4-5 порции/

250 гр сух грах, накиснат една нощ и изплакнат

1 голям или 2 по-малки моркова /200-300 гр./

1 връзка лапад /15 листа/ или 2 шепи спанак или 1 връзка магданоз

1 ½ ч.л. самардала

1/3 ч.л. лют пипер

¼ ч.л. микс подправка /или къри/

¼ ч.л. исот пипер

вода около ¾ л

2-3 с.л. зехтин

Грахът и нарязаният на кръгчета морков се слагат с водата и подправките да врят около 2 часа или до пълно омекване. Котлонът се изключва, слагат се зелениите и се слага капакът. Оставя се да поизстине и се прибавя зехтинът. Пасира се и всяка порция се украсява с нарязана на много дребно прясна червена чушка или обелен домат на дребни кубчета.

 

 

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ОВЕСЕНИ КРЕКЕРИ СЪС СЕМЕНА

Продукти:

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, от което 3 с.л. овесени трици

1 ч.ч. цели овесени ядки /не фини/

½ ч.л. самардала

1/3 ч.л. шарена сол

1/5 ч.л. сминдух

½ пакетче бакпулвер /около 1 равна ч.л./

3 с.л. сусам

1 с.л. ленено семе /цяло/

1 с.л. маково семе

по желание 1/2 ч.л. ким на зърна /не кимион!/ или нигела

1/3 ч.ч. олио

1/3 ч.ч. бяло вино или бира или вода

Фурната се включва на 180-190 градуса. Смесват се всички сухи съставки, разбъркват се добре, добавя се олиото и виното/бирата/водата и се разбърква до еднородно тесто. Взема се тавата на фурната, т.е. голяма правоъгълна тава, обръща се обратно и върху дъното й се слага хартия за печене. Тя се намаслява, намазва се с олио и точилка. Топката тесто се поставя върху хартията и се разточва с точилката максимално тънко. Нарязва се на форми по желание и се пече 15-20-25 минути в зависимост от фурната и дебелината на разточване. Готово е, когато крайчетата покафенеят. Изважда се от фурната и още докато е топло, се разрязва отново по линиите, защото като изстине се чупи. Сега изглежда меко, но бързо изстива и става хрупкаво. Крайчетата печелят в състезанието J Може да се яде като снакс или да се сприятели с някакъв дип, пастет или хумус.

 

 

ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С НАХУТ

/без глутен/

Продукти: /за 4 порции/

1 средна глава лук /80 гр./

2 средни моркова /250-300 гр./

1 зелена и 1 червена чушка /250 гр./ или зелен фасул 250 гр.

200 гр. гъби

2 средни картофа /300 гр./

½ ч.ч. белен слънчоглед /100 гр./, накиснат една нощ, измит и блендиран с 1 ч.ч. вода

2 шепи розички карфиол или смес карфиол с броколи /300 гр./

120 гр. сварен нахут /грамаж в сухо състояние/

2 -3 домата /300 гр./

1 ½ ч.л. сол

1 ч.л. млян кимион /5 гр./

1 ч.л. синапено семе /7 гр./

1 ч.л. сладък червен пипер /5 гр./

1/3 ч.л. лют червен пипер /3 гр./

1 ч.л. къри на прах /5 гр./

1/3 ч.л. куркума /3 гр./

магданоз за поръсване /1/2 връзка/

80 мл зехтин

В загретия зехтин последователно се прибавят лукът на полумесеци, морковите, чушките /6-7 мин./, подправките, картофите на малки кубчета и се налива 250-300 мл вода. Ври с капак около 15 мин. Прибавят се филийките гъби и нахута и + блендирания слънчоглед и ври още 8-10 мин. Слагат се розичките карфиол /и/или броколи/. След 6-7 мин. Се слагат обелените, ситно нарязани домати и ври на много слаб огън около 10-12 мин. Поръсва се с магданоз. /Общо ври около 40-45 мин./

 

ДИП/ПАСТЕТ ОТ ПЕЧЕНА ЛЕБЛЕБИЯ И СУШЕНИ ДОМАТИ

   без глутен/

Продукти:

50 гр. печена без сол леблебия

1 средноголям домат /180-200 гр./

няколко накиснати във вода сушени домати

1 с.л. сусамов тахан

2-3 с.л. зехтин

сок от 1/4-1/3 лимон

1-2 скилидки чесън

сол, кимион, сумак

магданоз

вода

Всичко се блендира до желаната гъстота.

 

 

ТАХАНОВ ПАСТЕТ

 /без глутен/

Продукти:

сусамов тахан

пресен лимонов сок

вода

чесън

магданоз

сол

кимион

кориандър

пул бибер

сумак…

Продуктите се смесват до желаната консистенция. Ако се направи по-рядко, се използва като сос или заливка.

 

 

ВКУСНО ПОСТНО ЯСТИЕ

1 малка зелка

250 г гъби

1 к. ч. булгур

70-80 г печени слънчогледови ядки

8-10 с. л. олио

1- 1 ½ ч. л. къри

червен пипер, сол

Нарязаното зеле се задушава в олиото с малко вода. Като поомекне, се добавят нарязаните на тънки филийки гъби и заедно се задушават до изпаряване на водата. Добавят се подправките и булгурът заедно с 4 кафени чашки вода. Оставя се на много слаб огън до поемане на водата. Маха се от котлона и се добавят ядките.

 

 

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ПРОСО

 /без глутен/

6-10 неголеми домата

½ ч. белено просо

лук, чушка, морков

сол, черен пипер, червен пипер

Доматите се издълбават с лъжичка, като им се отрязва капаче и малко от дъното, за да стоят в тавата. Пълнят се с плънка, приготвена от ситно нарязаните лук, чушка и морков, задушени в олио, заедно с вътрешността на доматите, подправки. Прибавя се просото и 1 ч. вода. Сварява се. Доматите се посоляват и се пълнят плътно с пълнежа. Слагат се капачетата. Ако има останал пълнеж, се изсипва в тавата. Налива се ½ ч. вода и 2-3 с. л. бяло вино. Пече се първо на силна, после на слаба фурна.

 

 

НАХУТ С ПАТЛАДЖАНИ

/без глутен/

3 патладжана

3-4 домата

варен нахут около 1 ½ чаша

майоран, сол, канела, смлян кимион, смлян кориандър, червен пипер

В олио се задушава лук и чесън. Прибавят се патладжаните на кубчета, малко бяло вино и подправките без майорана. После се добавят обелените домати на кубчета заедно с нахута и майорана и част от водата, в която е врял нахута. Оставя се да ври на много слаб огън.Отделно се приготвят пържен лук и пържен чесън и готовите порции се поръсват с тях.

 

 

ЯХНИЯ ОТ ПРОСО И ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

/без глутен/

 

¾ чаша белено просо

¾ чаша червена леща

1 глава лук, 1 морков, 1 връзка лапад /или спанак/

2-3 домата

6-7 с.л. олио

1ч.л. куркума, 5-6 ск. чесън, 1ч.л. къри, 1 дафинов лист, 1 ч.л. червен пипер, 1 равна с.л. синапено семе, сол

В олио се запържват лукът и морковът, прибавят се дафиновия лист, куркумата, кърито, чесъна, синапеното семе. Щом синапът започне да «пука», се слага нарязания лапад, задушава се с малко вода, прибавя се сол и червен пипер, доматите, след тях и просото + 2 ч.ч. вода. Ври 4-5 мин. и се добавя лещата и още 2 ч.ч. вода. Вари се до готовност и разпукване на просото и лещата.

 

 

КЮФТЕТА ОТ ТОФУ

/без глутен/

 

200-250 г тофу, едро настъргано

5-6 с. л. нахутено брашно

1 с. л. къри, сол, сусам, черен пипер

вода до тесто за пържене /около 110-130 г/

по желание ситно нарязан лук или праз

Разбъркват се продуктите и с лъжица се пускат кюфтета да се пържат в олио.

 

 

БЪРКАН ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ

 1 ч. лимецово брашно с 2 с.л. овесени трици

½ ч. фино царевично брашно

2 пак. /2 ½ с.л./ бакпулвер

1 ч. вода

3-4 с. л. олио /не зехтин/

3 равни с. л. кафява захар

1 ч. л. ситна сол

Сухите съставки се смесват и се прибавят водата и олиото. Пече се в предварително загрята на 160-170 градуса фурна в намазана с олио тава на недебел пласт да зачервяване.

 

 

ХУМУС /пюре от нахут/

/без глутен/

 

300 гр. сварен нахут

2-3 с.л. тахан

2 счукани скилидки чесън

сок от ½ лимон /ориентировъчно/

сол

млян кимион

1-2 с.л. зехтин

малко вода

магданоз

Всичко се смила в блендер с малко вода до гъсто пюре и се сервира със зеленчуци – домати, зелени чушки, карфиол, моркови, магданоз и препечен хляб.

 

 

БИРЕН ХЛЯБ

Продукти за дълга форма 30 см на 10 см

3 чаени чаши типово брашно или брашно от лимец

1 равна с.л. петмез

1 непълна ч.л. сол

1 пак. бакпулвер

около 250 мл бира

2 с.л. зехтин

2 с.л. тахан

20 гр кокосово масло

Сух риган или чубрица или сминдух или шарена сол

4-5 с.л. настърган веган кашкавал за поръсване

В купа се разбъркват брашното с бакпулвера, солта, захарта и подправките. Добавят се бирата и зехтина и се разбърква до получаване на еднородна смес. Маслото се разтопява. Тавичката се намаслява добре и набрашнява. Отгоре се изсипва тестото и се полива с разтопеното масло. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около час или докато хлябът се зачерви и клечка за зъби забита в хляба излезе суха. 5 минути преди да извадите хляба го поръсете с настъргания кашкавал. Сервирайте топъл.

 

 

ОБЛАГОРОДЕН ЯДКОВ ПАСТЕТ

/без глутен/

 

1 ч.ч. смес от ядки /обикновено ½ чаша белен слънчоглед, ¼ чаша орехи и допълваме тиквено семе, бадеми…/

1-2 с.л. тахан

1-2 с.л. зехтин

4-5 сушени домата в зехтин

по възможност 1-2 печени червени чушки

1-2 стръка пресен лук

1-2 скилидки чесън

сок от ½-1 лимон

няколко с.л. до 1/4 -1/3 ч. вода

½ ч.л. сол

1 ч.л. млян кимион

2 щипки черен пипер

по желание лют червен пипер

Ядките се накисват за 8-9 часа – от вечерта до сутринта или от сутринта до вечерта. След това се промиват много добре с вода през цедка и се слагат в блендера с другите съставки без водата. Постепенно се добавя по малко от водата до получаване на желаната консистенция.

 

 

БАБА ГАНУШ /източно пюре от патладжани/

/без глутен/

2 големи печени патладжана, намачкани/смлени

2 с.л. тахан

2 счукани скилидки чесън

Сок от около ½ лимон

1-2 с.л. зехтин

Пресен магданоз

Сол

Смлян кимион

Всичко се намачква и смесва с вилица.

 

 

САЛАТА „ТАБУЛЕ“ С КИНОА

/без глутен/

Смесват се сварена киноа /като ориз – 1 част киноа се вари с 2-2 1/4 части вода и сол/, много нарязан магданоз, пресни белени домати на ситно, дребно нарязани зелена чушка и червен лук и/или пресен лук, 1 с.л. тахан, зехтин и лимонов сок на вкус.

 

 

ВЕГАН РУСКА САЛАТА

/без глутен/

Продукти:

5-6 средни картофа

3-4 малки глави цвекло

4-5 средни моркова

1/2 пакет замразен или 250 г пресен грах

1 буркан кисели краставички

1 опаковка /250 г/ соева майонеза

В тенджера се поставят заедно много добре измитите картофи и глави цвекло. Прибавя се морска сол и се заливат с вода. Слага се на огъня, а върху тях в тенджерата се поставя кошничка за варене на пара и в нея се слагат нарязаните на по две парчета напряко моркови. Идеята е да се улесним и спестим време, като всичко се вари заедно. Варим продуктите, като от време на време проверяваме морковите с вилица. Ако са се сварили, ги изваждаме и в кошницата поставяме за няколко /5-6/ минути граха. Успоредно проверяваме за готовността на картофите и ги изваждаме един по един. Цвеклото се вари малко по-дълго от останалите продукти, затова то става готово последно. В последователността, в която стават готови, вадим зеленчуците, изчакваме да поизстинат и ги нарязваме на дребни кубчета. Същото правим и с краставичките. В купата с нарязани зеленчуци изсипваме майонезата и цялата /!/ прецедена течност от буркана с краставичките. Разбъркваме всичко много добре. Ако има нужда, прибавяме сол. Макар сега консистенцията да изглежда много течна, след няколко часа или една нощ в хладилника зеленчуците поемат течността. Салатата става все по-наситено розово-червена. Разбърквайте я добре преди всяко сервиране.Този вариант на зимна салата е много лек и нискомаслен, съвсем различен от обичайната версия на тази салата.

 

 

МУХАМАРА /арабски пастет/

/без глутен/

 

1 пресен обелен домат

Около 50 гр. орехи

1 с.л. тахан

1 с.л. зехтин

Сол на вкус

Млян кимион

Малко лимонов сок

Съставките се блендират до получаване на пастет.

 

 СЛАДКИ постни ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

 Необикновени ореховки

/без глутен, без захар/

Продукти: за 13-15 бр.

1/4 ч.ч. орехи

1/2 ч.ч. белен слънчоглед

6 фурми + 3 с.л. ликьор от орехчета или вода

1 с.л. тахан

1 с.л. сусам

1/2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

Фурната се загрява на 150 градуса с обдухване. В блендер се смилат не на съвсем дребно ядките, сусама и солта. Изваждат се. Блендират се фурмите с ликьора/водата до каша. Прибавят се смлените ядки, таханът и бакпулвера. Получава се лепкаво тесто. С влажни ръце се оформят топчета колкото орех и леко се приплескват в тава с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 150 градуса фурна около 20 минути до златисто. Леко да изстинат и се отлепят внимателно. Оставят се да изстинат върху решетка /напр. върху извадената метална скара на фурната/.

 

 

ЦВЕТНА БЕЗГЛУТЕНОВА ГРИС-ХАЛВА

                                                                                      /без глутен, без захар/

Продукти:

50 гр кокосово масло

1 непълна ч.ч. оризов грис

1/2 – 3/4 ч. фруктоза или ксилитол или еритритол /според вкуса/

2 ч.ч. вода

всякакви ядки – орехи, бадеми, белен слънчоглед, тиквено семе…

цветни сушени плодове – стафиди, кайсии, боровинки, череши, смокини…

Сварява се сироп от водата и фруктозата, като се оставя да ври 2-3 минути. В тенджера на слаб огън се разтопява кокосовото масло и бавно се запържва оризовия грис при непрекъснато бъркане до леко порозовяване. Прибавят се ядките и сушените плодове и се бърка още 1-2 минути, след което се налива предварително сварения сироп. Внимание! Сместа силно пръска! Бърка се много енергично до леко сгъстяване около 2-3 минути. Изсипва се в предварително подготвена намаслена форма. Заглажда се добре и се оставя да се стегне за 3-4 часа. После се обръща върху поднос и се реже на филийки. Има много нежен вкус и е красива 🙂

 

ШОКОЛАДОВ КРЕМ С ПОКЪЛНАЛ СЛЪНЧОГЛЕД

                                                                                                          /без глутен/

Продукти:

500-550 гр. вода

170-190 гр. фурми

300 гр. покълнал слънчоглед

2 банана

3-4 с.л. какао с висока масленост /20%/

2-3-4 с.л. мед

2-3 с.л. фъстъчен или лешников тахан

украса – кокос и годжи бери

Слънчогледът се накисва за 1 денонощие, промива се и пак се накисва за още едно. Измива се много добре! и се блендира с останалите продукти. Сервира се в чаши и се украсява.

 

постен Шоколадов сладкиш с шоко глазура

Блат:

1 1/2 ч. типово брашно /тип 1150/ или брашно от лимец

1 ч. кафява или кокосова захар

1/4 ч. рожково брашно

1/4 ч. какао /високомаслено – 20%/

1/2 ч.л. смляно кафе

1/2 ч.л. канела

2 щипки сол

1 пак. бакпулвер /10 гр./

1/2 ч. вода

1/2 ч. шарлан /нерафинирано олио/

1/2 ч.л. сода, угасена с 1 с.л. ябълков оцет

 

Шоко глазура:

1 узрял банан

9-10 меки фурми /от кутия/ без костилки

1-2 с.л. какао

2-3 с.л. лешников или фъстъчен тахан

малко вода

Фурната се загрява на 170 градуса с обдухване. В купа се смесват сухите съставки от началото на рецептата, размесват се много добре и се прибавят водата и шарлана. Получава се много гъста смес /!/ – така трябва. Накрая се прибавя содата, угасена с оцета и се разбърква. В намаслена тава, с хартия за печене на дъното, се притиска плътно сместа да стане на 1 слой. Пече се първо около 20 мин. на 170 градуса, после фурната се намалява на 160 и се пече още около 10-15 минути. След като изстине, се нанася кремът. Отгоре може да се украси с натрошени ядки, кокос или по желание.

Шоко-глазурата се приготвя, като бананът се блендира с фурмите, после се прибавят и тахана и какаото, и се слага малко вода до желаната консистенция на крема.

Кремът може да се консумира самостоятелно в чаши – не съдържа глутен или захар, с естествени подсладители е 🙂

 

ВЕГАН ОРЕХОВКИ

Продукти: чаша от 150 мл

1 ч. орехови ядки

1 ½ с.л. ленено брашно

1 ½ с.л. счукано ленено семе

1 ½ с.л. цяло ленено семе

½ ч. кокосова захар

1 с.л. мед

¼ ч.л. канела

2 ½ – 2 ¾ ч. пълнозърнесто или лимецово брашно

½ пак. бакпулвер

¾ ч. шарлан

В блендер се смилат орехите заедно с 2 щипки сол. Прибавят се кокосовата захар, лененото брашно и семе и канелата и се завърта още малко. В купа се смесва сместа с орехите и брашното с бакпулвера. Прибавят се меда и нерафинираното олио. Омесва се тесто, което не лепне, но не е твърдо. Върху хартия за печене в тава се оформят средноголеми бисквитки, които се разплескват. За по-лесно може върху хартията да се изтъни сместа и да се нареже /като крекерите/ и така да се пече. Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса около 15-20 минути в зависимост от дебелината на тестото. Изстиват и се преместват от тавата.

 

Домашни шоко-сладки без печене

по ½ чаша кафява захар и грис оризов

по ¼ чаша фини овесени ядки и кокос

¾ до 1 чаша вода

2 с. л. овесени трици

3 с.л. соево брашно /може да се замени с още 2 с.л. какао или с 2 с.л. сухо соево мляко или обикновено сухо мляко/

3 с.л. тъмно качествено какао

2 с.л. ром

30 г кокосово масло

по 1 с.л. тахан и фъстъчено масло

Всичко без последните 3 съставки се загрява на огъня до сгъстяване. След като се свали от огъня, се прибавят фъстъченото и обикновеното масло, таханът. Ароматизира се по желание с ванилия. Сместа се слага в хладилника за около 1 час да се стегне и после се правят топчета с помощта на чаена лъжичка, като се овалват някои с суров сусам, други в кокос, трети в какао, а четвърти – в шоколадови пръчици. Съхраняват се на хладно /може и в хладилник/. Около 40 броя.

 

КОКОСОВО – КАКАОВИ БОНБОНИ /БЕЗ ПЕЧЕНЕ/

60 г /1/2 пак./ кокосово масло /може и фъстъчено масло или смес от кокосово масло, фъстъчено масло и тахан – общо 60 г/

4 с.л. ром

2 ½ к.ч. пудра захар

3 к.ч. кокосово брашно

4 с.л. качествено какао

2 с.л. сусам

2 с.л. фини овесени ядки

по 1 к.ч. стафиди и нарязани ядки /смес от ядки – белен слънчоглед, тиквено семе, орехи, лешници и др./

½  ч.л. ленено семе

Размекнатото масло + захарта + кокоса + какаото + рома + сусама и овесените ядки се смесват, прибавят се стафидите и ядките. Оставя се ½ час в хладилника и после с помощта на чаена лъжичка се оформят топчета, оваляни в кокос или в какао и се подреждат красиво в поднос или в бонбониера. Съхраняват се в хладилник.

 

 

ЕКСТРАВАГАНТНА БАКЛАВА

/без глутен/

по ¾ ч. оризов грис  /или обикновен грис/, царевичен грис и фини овесени ядки

¾ ч. олио

1 ч. бяло вино

¼ ч. вода /или газирана вода/

1 ч. л. бакпулвер

канела на вкус

Всичко се смесва и половината от тази смес се излива в намазана и поръсена с царевично брашно тава. Отгоре се слагат нарязана халва, приготвена с фруктоза и нарязани орехи, белен слънчоглед, сусам, тиквено семе… /ядки по избор/ или само ядки, без халва, може нарязан локум и ядки. Отгоре се излива другата част от сместа.

Пече се на 180 градуса до силно зачервяване. Оставя се да изстине и се нарязва на хапки. Залива се със сироп, приготвен от ¾ ч. кафява захар и ¾ ч. вода с 3-4 с. л. ром или домашен ликьор от орехчета. Залива се и се оставя да изстине и да се напои.

 

 ТОРТА ”ДОНЯ”

½ ч. смлени орехи /или смесени смлени ядки/

½ ч. нарязани орехи

1 ч. кафява захар

½ ч. мед

1 ½ ч. вода

2 ч. типово брашно, от които 5 с. л. фини овесени ядки и 3 с. л. овесени трици

1 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. канела

Медът, захарта и водата се слагат в тенджера да заврят и сместа се оставя да изстине. Прибавят се всичките орехи, брашното, овесените ядки, триците и подправките. Изсипва се в намазана с олио и набрашнена тава и се пече в умерена фурна. Още топла, тортата се залива с глазура от 2-3 с. л. тахан, 2-3 с. л. фъстъчено масло  и 2-3 с. л. течен мед. Поръсва се със смлени орехи.

 

ЕНЕРГИЙНИ БОНБОНИ

/сурови, без глутен, без захар/

 1 ч.ч. /220 гр./ белен слънчоглед

16-18 бр. фурми /200 гр./

1 с.л. фъстъчен /или лешников/ тахан /около 25-30 гр./

Всичко се смила в блендер и се правят топчета, които се овалват в кокос или какао.