Рецeпти за Бъдни вечер от Evias Kitchen
РЕЦЕПТИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР /постни/
МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ РЕЦЕПТИ ЗА ПРАЗНИКА
на снимките: идеи за поднасяне и декориране на масата
СОЛЕНИ постни ПРЕДЛОЖЕНИЯ:
Пакора /индийски зеленчукови пърженки/
/без глутен/
Продукти:
около 3 ч.ч. едро настъргани или фино нарязани зеленчуци /бяло и червено зеле, морков, лук – пресен или стар, алабаш, тиква, броколи, червена чушка, тиквичка…/
2 ч.ч. нахутено брашно
около 2 ч.ч. бира или вода
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
лют пипер по желание
1/2 – 1 ч.л. семена фенел /резене/
3-4 с.л. сусам
по желание нарязани ядки
В купа се поставят зеленчуците и се изсипва брашното с подправките и сусама. Всичко се разбърква много добре да полепне по зеленчуците и тогава се налива течността до каша. Оставя се да престои около 10-15 мин. при възможност и с помощта на лъжица или лъжица за сладолед се пускат кюфтенца в тиган с 3-4 с.л. олио. Пържат се на умерен до силен огън /6-7 степен от 9/. Сервират се с магданозено-таханов сос или друг по избор.
МАГДАНОЗЕНО-Таханов сос
/без глутен/
/Универсален за салати, зеленчуци, предястия или пресен хляб/
Продукти:
1/3 чаша тахан
½ чаша вода
1/2 връзка магданоз
3 с.л. /или повече/ пресен лимонов сок
2 скилидки пасиран чесън
¼ ч.л. сол
Всичко се поставя в блендер или се разбива с помощта на пасатор.
ЦВЕТЕН ХУМУС
/без глутен/
Продукти:
Около 2-3 ч.ч. сварен нахут
2 варени моркова
6-7 листа пресен спанак
½ връзка магданоз
1 стрък пресен чесън /с перата/
1 стрък пресен лук /с перата/
по възможност няколко листа див чесън/ левурда
2-3 с.л. сусамов тахан
2-3 с.л. хранителна мая /не мая за тесто!, има я в специализираните магазини/
2-3 с.л. зехтин
Сок от 1/2 – 1 лимон
1 ч.л. сол
2 ч.л. млян кимион
1 ч.л. млян кориандър
½ ч.л. сумак /турска/близкоизточна подправка, изсушен храстовиден плод, дава тръпчиво-кисело-лимонен вкус/
½ ч.л. куркума
пул бибер – лют червен пипер на вкус по желание
1 равна ч.л. счукано ленено семе
малко вода до желаната консистенция
Всички продукти се поставят в блендер до еднородна смес. Сервира се с пресни питки/ хляб или крекери и зеленчуци.
ГРАХОВА КРЕМ СУПА
/без глутен/
Продукти: /за 4-5 порции/
250 гр сух грах, накиснат една нощ и изплакнат
1 голям или 2 по-малки моркова /200-300 гр./
1 връзка лапад /15 листа/ или 2 шепи спанак или 1 връзка магданоз
1 ½ ч.л. самардала
1/3 ч.л. лют пипер
¼ ч.л. микс подправка /или къри/
¼ ч.л. исот пипер
вода около ¾ л
2-3 с.л. зехтин
Грахът и нарязаният на кръгчета морков се слагат с водата и подправките да врят около 2 часа или до пълно омекване. Котлонът се изключва, слагат се зелениите и се слага капакът. Оставя се да поизстине и се прибавя зехтинът. Пасира се и всяка порция се украсява с нарязана на много дребно прясна червена чушка или обелен домат на дребни кубчета.
ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ОВЕСЕНИ КРЕКЕРИ СЪС СЕМЕНА
Продукти:
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, от което 3 с.л. овесени трици
1 ч.ч. цели овесени ядки /не фини/
½ ч.л. самардала
1/3 ч.л. шарена сол
1/5 ч.л. сминдух
½ пакетче бакпулвер /около 1 равна ч.л./
3 с.л. сусам
1 с.л. ленено семе /цяло/
1 с.л. маково семе
по желание 1/2 ч.л. ким на зърна /не кимион!/ или нигела
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. бяло вино или бира или вода
Фурната се включва на 180-190 градуса. Смесват се всички сухи съставки, разбъркват се добре, добавя се олиото и виното/бирата/водата и се разбърква до еднородно тесто. Взема се тавата на фурната, т.е. голяма правоъгълна тава, обръща се обратно и върху дъното й се слага хартия за печене. Тя се намаслява, намазва се с олио и точилка. Топката тесто се поставя върху хартията и се разточва с точилката максимално тънко. Нарязва се на форми по желание и се пече 15-20-25 минути в зависимост от фурната и дебелината на разточване. Готово е, когато крайчетата покафенеят. Изважда се от фурната и още докато е топло, се разрязва отново по линиите, защото като изстине се чупи. Сега изглежда меко, но бързо изстива и става хрупкаво. Крайчетата печелят в състезанието J Може да се яде като снакс или да се сприятели с някакъв дип, пастет или хумус.
ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С НАХУТ
/без глутен/
Продукти: /за 4 порции/
1 средна глава лук /80 гр./
2 средни моркова /250-300 гр./
1 зелена и 1 червена чушка /250 гр./ или зелен фасул 250 гр.
200 гр. гъби
2 средни картофа /300 гр./
½ ч.ч. белен слънчоглед /100 гр./, накиснат една нощ, измит и блендиран с 1 ч.ч. вода
2 шепи розички карфиол или смес карфиол с броколи /300 гр./
120 гр. сварен нахут /грамаж в сухо състояние/
2 -3 домата /300 гр./
1 ½ ч.л. сол
1 ч.л. млян кимион /5 гр./
1 ч.л. синапено семе /7 гр./
1 ч.л. сладък червен пипер /5 гр./
1/3 ч.л. лют червен пипер /3 гр./
1 ч.л. къри на прах /5 гр./
1/3 ч.л. куркума /3 гр./
магданоз за поръсване /1/2 връзка/
80 мл зехтин
В загретия зехтин последователно се прибавят лукът на полумесеци, морковите, чушките /6-7 мин./, подправките, картофите на малки кубчета и се налива 250-300 мл вода. Ври с капак около 15 мин. Прибавят се филийките гъби и нахута и + блендирания слънчоглед и ври още 8-10 мин. Слагат се розичките карфиол /и/или броколи/. След 6-7 мин. Се слагат обелените, ситно нарязани домати и ври на много слаб огън около 10-12 мин. Поръсва се с магданоз. /Общо ври около 40-45 мин./
ДИП/ПАСТЕТ ОТ ПЕЧЕНА ЛЕБЛЕБИЯ И СУШЕНИ ДОМАТИ
без глутен/
Продукти:
50 гр. печена без сол леблебия
1 средноголям домат /180-200 гр./
няколко накиснати във вода сушени домати
1 с.л. сусамов тахан
2-3 с.л. зехтин
сок от 1/4-1/3 лимон
1-2 скилидки чесън
сол, кимион, сумак
магданоз
вода
Всичко се блендира до желаната гъстота.
ТАХАНОВ ПАСТЕТ
/без глутен/
Продукти:
сусамов тахан
пресен лимонов сок
вода
чесън
магданоз
сол
кимион
кориандър
пул бибер
сумак…
Продуктите се смесват до желаната консистенция. Ако се направи по-рядко, се използва като сос или заливка.
ВКУСНО ПОСТНО ЯСТИЕ
1 малка зелка
250 г гъби
1 к. ч. булгур
70-80 г печени слънчогледови ядки
8-10 с. л. олио
1- 1 ½ ч. л. къри
червен пипер, сол
Нарязаното зеле се задушава в олиото с малко вода. Като поомекне, се добавят нарязаните на тънки филийки гъби и заедно се задушават до изпаряване на водата. Добавят се подправките и булгурът заедно с 4 кафени чашки вода. Оставя се на много слаб огън до поемане на водата. Маха се от котлона и се добавят ядките.
ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ПРОСО
/без глутен/
6-10 неголеми домата
½ ч. белено просо
лук, чушка, морков
сол, черен пипер, червен пипер
Доматите се издълбават с лъжичка, като им се отрязва капаче и малко от дъното, за да стоят в тавата. Пълнят се с плънка, приготвена от ситно нарязаните лук, чушка и морков, задушени в олио, заедно с вътрешността на доматите, подправки. Прибавя се просото и 1 ч. вода. Сварява се. Доматите се посоляват и се пълнят плътно с пълнежа. Слагат се капачетата. Ако има останал пълнеж, се изсипва в тавата. Налива се ½ ч. вода и 2-3 с. л. бяло вино. Пече се първо на силна, после на слаба фурна.
НАХУТ С ПАТЛАДЖАНИ
/без глутен/
3 патладжана
3-4 домата
варен нахут около 1 ½ чаша
майоран, сол, канела, смлян кимион, смлян кориандър, червен пипер
В олио се задушава лук и чесън. Прибавят се патладжаните на кубчета, малко бяло вино и подправките без майорана. После се добавят обелените домати на кубчета заедно с нахута и майорана и част от водата, в която е врял нахута. Оставя се да ври на много слаб огън.Отделно се приготвят пържен лук и пържен чесън и готовите порции се поръсват с тях.
ЯХНИЯ ОТ ПРОСО И ЧЕРВЕНА ЛЕЩА
/без глутен/
¾ чаша белено просо
¾ чаша червена леща
1 глава лук, 1 морков, 1 връзка лапад /или спанак/
2-3 домата
6-7 с.л. олио
1ч.л. куркума, 5-6 ск. чесън, 1ч.л. къри, 1 дафинов лист, 1 ч.л. червен пипер, 1 равна с.л. синапено семе, сол
В олио се запържват лукът и морковът, прибавят се дафиновия лист, куркумата, кърито, чесъна, синапеното семе. Щом синапът започне да «пука», се слага нарязания лапад, задушава се с малко вода, прибавя се сол и червен пипер, доматите, след тях и просото + 2 ч.ч. вода. Ври 4-5 мин. и се добавя лещата и още 2 ч.ч. вода. Вари се до готовност и разпукване на просото и лещата.
КЮФТЕТА ОТ ТОФУ
/без глутен/
200-250 г тофу, едро настъргано
5-6 с. л. нахутено брашно
1 с. л. къри, сол, сусам, черен пипер
вода до тесто за пържене /около 110-130 г/
по желание ситно нарязан лук или праз
Разбъркват се продуктите и с лъжица се пускат кюфтета да се пържат в олио.
БЪРКАН ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ
1 ч. лимецово брашно с 2 с.л. овесени трици
½ ч. фино царевично брашно
2 пак. /2 ½ с.л./ бакпулвер
1 ч. вода
3-4 с. л. олио /не зехтин/
3 равни с. л. кафява захар
1 ч. л. ситна сол
Сухите съставки се смесват и се прибавят водата и олиото. Пече се в предварително загрята на 160-170 градуса фурна в намазана с олио тава на недебел пласт да зачервяване.
ХУМУС /пюре от нахут/
/без глутен/
300 гр. сварен нахут
2-3 с.л. тахан
2 счукани скилидки чесън
сок от ½ лимон /ориентировъчно/
сол
млян кимион
1-2 с.л. зехтин
малко вода
магданоз
Всичко се смила в блендер с малко вода до гъсто пюре и се сервира със зеленчуци – домати, зелени чушки, карфиол, моркови, магданоз и препечен хляб.
БИРЕН ХЛЯБ
Продукти за дълга форма 30 см на 10 см
3 чаени чаши типово брашно или брашно от лимец
1 равна с.л. петмез
1 непълна ч.л. сол
1 пак. бакпулвер
около 250 мл бира
2 с.л. зехтин
2 с.л. тахан
20 гр кокосово масло
Сух риган или чубрица или сминдух или шарена сол
4-5 с.л. настърган веган кашкавал за поръсване
В купа се разбъркват брашното с бакпулвера, солта, захарта и подправките. Добавят се бирата и зехтина и се разбърква до получаване на еднородна смес. Маслото се разтопява. Тавичката се намаслява добре и набрашнява. Отгоре се изсипва тестото и се полива с разтопеното масло. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около час или докато хлябът се зачерви и клечка за зъби забита в хляба излезе суха. 5 минути преди да извадите хляба го поръсете с настъргания кашкавал. Сервирайте топъл.
ОБЛАГОРОДЕН ЯДКОВ ПАСТЕТ
/без глутен/
1 ч.ч. смес от ядки /обикновено ½ чаша белен слънчоглед, ¼ чаша орехи и допълваме тиквено семе, бадеми…/
1-2 с.л. тахан
1-2 с.л. зехтин
4-5 сушени домата в зехтин
по възможност 1-2 печени червени чушки
1-2 стръка пресен лук
1-2 скилидки чесън
сок от ½-1 лимон
няколко с.л. до 1/4 -1/3 ч. вода
½ ч.л. сол
1 ч.л. млян кимион
2 щипки черен пипер
по желание лют червен пипер
Ядките се накисват за 8-9 часа – от вечерта до сутринта или от сутринта до вечерта. След това се промиват много добре с вода през цедка и се слагат в блендера с другите съставки без водата. Постепенно се добавя по малко от водата до получаване на желаната консистенция.
БАБА ГАНУШ /източно пюре от патладжани/
/без глутен/
2 големи печени патладжана, намачкани/смлени
2 с.л. тахан
2 счукани скилидки чесън
Сок от около ½ лимон
1-2 с.л. зехтин
Пресен магданоз
Сол
Смлян кимион
Всичко се намачква и смесва с вилица.
САЛАТА „ТАБУЛЕ“ С КИНОА
/без глутен/
Смесват се сварена киноа /като ориз – 1 част киноа се вари с 2-2 1/4 части вода и сол/, много нарязан магданоз, пресни белени домати на ситно, дребно нарязани зелена чушка и червен лук и/или пресен лук, 1 с.л. тахан, зехтин и лимонов сок на вкус.
ВЕГАН РУСКА САЛАТА
/без глутен/
Продукти:
5-6 средни картофа
3-4 малки глави цвекло
4-5 средни моркова
1/2 пакет замразен или 250 г пресен грах
1 буркан кисели краставички
1 опаковка /250 г/ соева майонеза
В тенджера се поставят заедно много добре измитите картофи и глави цвекло. Прибавя се морска сол и се заливат с вода. Слага се на огъня, а върху тях в тенджерата се поставя кошничка за варене на пара и в нея се слагат нарязаните на по две парчета напряко моркови. Идеята е да се улесним и спестим време, като всичко се вари заедно. Варим продуктите, като от време на време проверяваме морковите с вилица. Ако са се сварили, ги изваждаме и в кошницата поставяме за няколко /5-6/ минути граха. Успоредно проверяваме за готовността на картофите и ги изваждаме един по един. Цвеклото се вари малко по-дълго от останалите продукти, затова то става готово последно. В последователността, в която стават готови, вадим зеленчуците, изчакваме да поизстинат и ги нарязваме на дребни кубчета. Същото правим и с краставичките. В купата с нарязани зеленчуци изсипваме майонезата и цялата /!/ прецедена течност от буркана с краставичките. Разбъркваме всичко много добре. Ако има нужда, прибавяме сол. Макар сега консистенцията да изглежда много течна, след няколко часа или една нощ в хладилника зеленчуците поемат течността. Салатата става все по-наситено розово-червена. Разбърквайте я добре преди всяко сервиране.Този вариант на зимна салата е много лек и нискомаслен, съвсем различен от обичайната версия на тази салата.
МУХАМАРА /арабски пастет/
/без глутен/
1 пресен обелен домат
Около 50 гр. орехи
1 с.л. тахан
1 с.л. зехтин
Сол на вкус
Млян кимион
Малко лимонов сок
Съставките се блендират до получаване на пастет.
СЛАДКИ постни ПРЕДЛОЖЕНИЯ:
Необикновени ореховки
/без глутен, без захар/
Продукти: за 13-15 бр.
1/4 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. белен слънчоглед
6 фурми + 3 с.л. ликьор от орехчета или вода
1 с.л. тахан
1 с.л. сусам
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
Фурната се загрява на 150 градуса с обдухване. В блендер се смилат не на съвсем дребно ядките, сусама и солта. Изваждат се. Блендират се фурмите с ликьора/водата до каша. Прибавят се смлените ядки, таханът и бакпулвера. Получава се лепкаво тесто. С влажни ръце се оформят топчета колкото орех и леко се приплескват в тава с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 150 градуса фурна около 20 минути до златисто. Леко да изстинат и се отлепят внимателно. Оставят се да изстинат върху решетка /напр. върху извадената метална скара на фурната/.
ЦВЕТНА БЕЗГЛУТЕНОВА ГРИС-ХАЛВА
/без глутен, без захар/
Продукти:
50 гр кокосово масло
1 непълна ч.ч. оризов грис
1/2 – 3/4 ч. фруктоза или ксилитол или еритритол /според вкуса/
2 ч.ч. вода
всякакви ядки – орехи, бадеми, белен слънчоглед, тиквено семе…
цветни сушени плодове – стафиди, кайсии, боровинки, череши, смокини…
Сварява се сироп от водата и фруктозата, като се оставя да ври 2-3 минути. В тенджера на слаб огън се разтопява кокосовото масло и бавно се запържва оризовия грис при непрекъснато бъркане до леко порозовяване. Прибавят се ядките и сушените плодове и се бърка още 1-2 минути, след което се налива предварително сварения сироп. Внимание! Сместа силно пръска! Бърка се много енергично до леко сгъстяване около 2-3 минути. Изсипва се в предварително подготвена намаслена форма. Заглажда се добре и се оставя да се стегне за 3-4 часа. После се обръща върху поднос и се реже на филийки. Има много нежен вкус и е красива 🙂
ШОКОЛАДОВ КРЕМ С ПОКЪЛНАЛ СЛЪНЧОГЛЕД
/без глутен/
Продукти:
500-550 гр. вода
170-190 гр. фурми
300 гр. покълнал слънчоглед
2 банана
3-4 с.л. какао с висока масленост /20%/
2-3-4 с.л. мед
2-3 с.л. фъстъчен или лешников тахан
украса – кокос и годжи бери
Слънчогледът се накисва за 1 денонощие, промива се и пак се накисва за още едно. Измива се много добре! и се блендира с останалите продукти. Сервира се в чаши и се украсява.
постен Шоколадов сладкиш с шоко глазура
Блат:
1 1/2 ч. типово брашно /тип 1150/ или брашно от лимец
1 ч. кафява или кокосова захар
1/4 ч. рожково брашно
1/4 ч. какао /високомаслено – 20%/
1/2 ч.л. смляно кафе
1/2 ч.л. канела
2 щипки сол
1 пак. бакпулвер /10 гр./
1/2 ч. вода
1/2 ч. шарлан /нерафинирано олио/
1/2 ч.л. сода, угасена с 1 с.л. ябълков оцет
Шоко глазура:
1 узрял банан
9-10 меки фурми /от кутия/ без костилки
1-2 с.л. какао
2-3 с.л. лешников или фъстъчен тахан
малко вода
Фурната се загрява на 170 градуса с обдухване. В купа се смесват сухите съставки от началото на рецептата, размесват се много добре и се прибавят водата и шарлана. Получава се много гъста смес /!/ – така трябва. Накрая се прибавя содата, угасена с оцета и се разбърква. В намаслена тава, с хартия за печене на дъното, се притиска плътно сместа да стане на 1 слой. Пече се първо около 20 мин. на 170 градуса, после фурната се намалява на 160 и се пече още около 10-15 минути. След като изстине, се нанася кремът. Отгоре може да се украси с натрошени ядки, кокос или по желание.
Шоко-глазурата се приготвя, като бананът се блендира с фурмите, после се прибавят и тахана и какаото, и се слага малко вода до желаната консистенция на крема.
Кремът може да се консумира самостоятелно в чаши – не съдържа глутен или захар, с естествени подсладители е 🙂
ВЕГАН ОРЕХОВКИ
Продукти: чаша от 150 мл
1 ч. орехови ядки
1 ½ с.л. ленено брашно
1 ½ с.л. счукано ленено семе
1 ½ с.л. цяло ленено семе
½ ч. кокосова захар
1 с.л. мед
¼ ч.л. канела
2 ½ – 2 ¾ ч. пълнозърнесто или лимецово брашно
½ пак. бакпулвер
¾ ч. шарлан
В блендер се смилат орехите заедно с 2 щипки сол. Прибавят се кокосовата захар, лененото брашно и семе и канелата и се завърта още малко. В купа се смесва сместа с орехите и брашното с бакпулвера. Прибавят се меда и нерафинираното олио. Омесва се тесто, което не лепне, но не е твърдо. Върху хартия за печене в тава се оформят средноголеми бисквитки, които се разплескват. За по-лесно може върху хартията да се изтъни сместа и да се нареже /като крекерите/ и така да се пече. Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса около 15-20 минути в зависимост от дебелината на тестото. Изстиват и се преместват от тавата.
Домашни шоко-сладки без печене
по ½ чаша кафява захар и грис оризов
по ¼ чаша фини овесени ядки и кокос
¾ до 1 чаша вода
2 с. л. овесени трици
3 с.л. соево брашно /може да се замени с още 2 с.л. какао или с 2 с.л. сухо соево мляко или обикновено сухо мляко/
3 с.л. тъмно качествено какао
2 с.л. ром
30 г кокосово масло
по 1 с.л. тахан и фъстъчено масло
Всичко без последните 3 съставки се загрява на огъня до сгъстяване. След като се свали от огъня, се прибавят фъстъченото и обикновеното масло, таханът. Ароматизира се по желание с ванилия. Сместа се слага в хладилника за около 1 час да се стегне и после се правят топчета с помощта на чаена лъжичка, като се овалват някои с суров сусам, други в кокос, трети в какао, а четвърти – в шоколадови пръчици. Съхраняват се на хладно /може и в хладилник/. Около 40 броя.
КОКОСОВО – КАКАОВИ БОНБОНИ /БЕЗ ПЕЧЕНЕ/
60 г /1/2 пак./ кокосово масло /може и фъстъчено масло или смес от кокосово масло, фъстъчено масло и тахан – общо 60 г/
4 с.л. ром
2 ½ к.ч. пудра захар
3 к.ч. кокосово брашно
4 с.л. качествено какао
2 с.л. сусам
2 с.л. фини овесени ядки
по 1 к.ч. стафиди и нарязани ядки /смес от ядки – белен слънчоглед, тиквено семе, орехи, лешници и др./
½ ч.л. ленено семе
Размекнатото масло + захарта + кокоса + какаото + рома + сусама и овесените ядки се смесват, прибавят се стафидите и ядките. Оставя се ½ час в хладилника и после с помощта на чаена лъжичка се оформят топчета, оваляни в кокос или в какао и се подреждат красиво в поднос или в бонбониера. Съхраняват се в хладилник.
ЕКСТРАВАГАНТНА БАКЛАВА
/без глутен/
по ¾ ч. оризов грис /или обикновен грис/, царевичен грис и фини овесени ядки
¾ ч. олио
1 ч. бяло вино
¼ ч. вода /или газирана вода/
1 ч. л. бакпулвер
канела на вкус
Всичко се смесва и половината от тази смес се излива в намазана и поръсена с царевично брашно тава. Отгоре се слагат нарязана халва, приготвена с фруктоза и нарязани орехи, белен слънчоглед, сусам, тиквено семе… /ядки по избор/ или само ядки, без халва, може нарязан локум и ядки. Отгоре се излива другата част от сместа.
Пече се на 180 градуса до силно зачервяване. Оставя се да изстине и се нарязва на хапки. Залива се със сироп, приготвен от ¾ ч. кафява захар и ¾ ч. вода с 3-4 с. л. ром или домашен ликьор от орехчета. Залива се и се оставя да изстине и да се напои.
ТОРТА ”ДОНЯ”
½ ч. смлени орехи /или смесени смлени ядки/
½ ч. нарязани орехи
1 ч. кафява захар
½ ч. мед
1 ½ ч. вода
2 ч. типово брашно, от които 5 с. л. фини овесени ядки и 3 с. л. овесени трици
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. канела
Медът, захарта и водата се слагат в тенджера да заврят и сместа се оставя да изстине. Прибавят се всичките орехи, брашното, овесените ядки, триците и подправките. Изсипва се в намазана с олио и набрашнена тава и се пече в умерена фурна. Още топла, тортата се залива с глазура от 2-3 с. л. тахан, 2-3 с. л. фъстъчено масло и 2-3 с. л. течен мед. Поръсва се със смлени орехи.
ЕНЕРГИЙНИ БОНБОНИ
/сурови, без глутен, без захар/
1 ч.ч. /220 гр./ белен слънчоглед
16-18 бр. фурми /200 гр./
1 с.л. фъстъчен /или лешников/ тахан /около 25-30 гр./
Всичко се смила в блендер и се правят топчета, които се овалват в кокос или какао.