Нова приказка за децата разказва Куклен театър Стара Загора

На 16 и 17 декември 2021 г. Държавен куклен театър Стара Загора представи новата си премиера за деца „ Копче за сън“ по приказката на Валери Петров. Драматизацията и режисурата са на Цвети Пеняшки; Сценографията е на Ясмин Манделли; Музиката написа Милен Апостолов, а мултимедията е на Алек Антонов. Участват артистите Деница Янакиева, Мария Джойкева, Яна Иванова, Кирил Антонов, Любен Чанев и Теодора Тодорова.

Малкият Оги и дядо му се приспиват, но момченцето не иска за заспи.

Миш-миш време е да спиш ,

целият квартал вече е заспал…“

Оги трябва да натисне копчето за сън, каквото имат всички пижамки, но само по посока на часовниковата стрелка. Защото, ако е обратно, времето ще се върне обратно. Но Оги хитрува, не иска да заспи и настоява за приказка, която сега трябва да бъде измислена.

Добрият дядо измисля приказка за рибките . Имало три послушни рибки. Майка им ги извикала и им казала:“Деца, да се пазите от въдиците“. Това са едни изкривени червейчета, в които има скрити остри кукички. И щом захапете червейчето, кукичката се забива в гърлото Ви и Ви изтеглят на брега“. Червейчето подслушало урока на мама рибка и …Какво е станало нататък ще разберете, щом гледате приказната пиеса…

Но Оги отново не иска и не иска да заспи (о, колко често това се случва почти във всички семейства?!) и иска нова приказка. Обещава да е последна.

Следва нова приказка за една котка. Оги веднага я кръщава Мърла. С нея стават приятели и много им се разхожда по улиците. Започват различни приключения на котката, която се отзовава в Зоопарка, където се „срещнали“ с един милион котки, накачени по решетките. Дядото си мисли, че след дългата котешка история, Сънчо ще затвори очичките на Оги, но напразно. Момченцето иска вода, има пиш…Дядото се сърди и Оги се сърди! Следващата приказка е за едно грамадно животно, което яде хартия. А хартията се намира в чекмеджето му, което пък е в корема му. Значи това е дядо кенгуро, който в торбата си има кенгуруче. Кенгуручето искало да влезе в торбата на дядо си и да си играят, но не ставало, защото торбата била пълна с творби. Кенгоручето се разплакало и избягало. Разбрал дядо кенгуро, че е сбъркал, че е загубил най-ценното нещо в живота си – внучето си , разплакал се и скочил в океана да преплува до Австралия, за да го намери. Във водата, книгите в торбата му се намокрили и той започнал да ги изхвърля, защото нямало по-ценно нещо за дядото от внучето му.

Сънчо вече е пристигнал, но Оги още е буден, защото приказките още не са завършени. А как завършват децата ще разберат, когато отидат да гледат представлението „Копче за сън“.

Отново атрактивна постановка, интересна и функционална сценография, красиви кукли и прекрасна игра на актьорите. Историите с лекота преминават една в друга. Реалността и фантазията се смесват и рисуват чудни светове. Освен поучителен, текстът е вълшебство от думи, подредени като бисери от омайника на словото Валери Петров.

Копче за сън“ освен всичко друго е и красиво предизвикателство към мама и татко или баба и дядко, заедно с детето, да се измислят и разказват приказки за пътешествия, за домашни любимци, за добри дела.

Копче за сън“ е ново постижение в репертоара на Старозагорския куклен театър. Желаем то да има много приятели.

Росица Ранчева