Фондация „Приятели на България“ дари 250 Библии на Тракийски университет

В последните дни на отиващата си 2021 година ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков беше приятно изненадан от необичаен подарък: Проф. Дечко Свиленов и синът му д-р Кирил Свиленов от името на фондация „Приятели на България“ дариха за преподавателите на висшето училище 250 Библии. Фондацията е в тясно сътрудничество с германска фондация „Помощ за България“. Немската фондация финансира отпечатването на Православното синодално издание на Библията. Книгите са отпечатани в Китай.

Повече от 10 години ние разпространяваме Библията сред българските политици, кметове, учители, лекари, народни представители и др. Т.е. сред социалната прослойка в България, която носи отговорност за тази страна -коментира за Dolap.bg проф. Свиленов.- Досега сме разпространили 258 000 от православното издание на Библията. Заедно с Библията, разпространяваме и една малка брошурка, на която съм автор. Тя обяснява какво е Библията, кой и защо я е написал, как да се чете, какво е значението на Книгата на Книгите“.

Проф. Дечко Свиленов обясни, че основната цел на това дарение е интелигентната прослойка в България да се запознае с това кой е Христос, защо е дошъл Той на земята, какво е християнството. Т.е. да се запознае с фундамента на християнската вяра. А фундаментът е Библията. Дали читателите ще повярват и ще практикуват християнството е съвсем отделен въпрос. Но като интелигентни хора, нужно е да разберат какво е християнството и върху какво то се крепи. Защото, според него, „днешното християнство е отрупано с какви ли не подробности от езически, не библейски светски елементи, които замъгляват истината на християнството“.

Проф. Дечко Свиленов съобщи, че в Софийската духовна семинария е получил православно образование , а след това – медицинско. Работил е 36 години в БАН, в областта на микроскопската анатомия. Занимавал се е със структурата и строежа на човешката клетка.

Аз като християнин участвам във фондация „Приятели на България“, тъй като повеля на всеки християнин е да сподели своята вяра с друг, сподели проф. Свиленов.- Освен това, голяма част от моята кариера съм извършил в Германия. Там си направих и професорската, и докторската работа . Така създадох контактите с германци-християни, които се отзоваха и финансират това изключително благородно дело за нашата страна“.

Запитах проф. Свиленов какво е общото между религията и науката. Ето неговия отговор:

Мнозина казват, че науката противоречи на Библията. Това е абсолютна лъжа. Едни от най-големите учени, корифеи на науката, са дълбоко религиозни хора. Ако науката противоречи на Библията е вярно, тези велики люде нямаше да допуснат да се занимават с религия. Т.е. науката не отрича вярата в Бога. А вярата в Бога и науката, са залегнали дълбоко в Библията, тъй като много от авторите на Библията са учени от висока степен. Когато дадох Библията на ръководителите на Тракийски университет им казах, че Библията е голяма книга, над 2000 страници. Хубаво е да започнете да четете Евангелието на Лука, който е лекар, образован човек, съвременник на Христос. Той представя личността, делото и учението на Христос от гледна точка на академично образован човек. Той е автор на история на християнството от първи век след Хр.

Професор Свиленов, какви са пожеланията Ви към нашите читатели за Рождественските празници?

Най-доброто, което може да се пожелае послучай Рождество Христово е хората да се запитат какво е това Рождество Христово? Защо го празнуваме? Защо Христос е дошъл на този свят? Какво аз трябва да направя за моя вечен живот. Всеизвестен факт е, че животът на човек от биологична гледна точка и духовна гледна точка, не свършва с нашата биологична смърт. Християните вярват, че душата продължава да живее в отвъдното и Рождество Христово е именно този празник за да обясни какво стори Христос за този свят. Той гарантира на човека вечност след биологичната му смърт.
Пожелавам на читателите Ви да се запознаят с живота, делото и учението на Иисус Христос и да осъзнаят, че традициите около този ден или както народът го нарича Коледа, не е само ядене и пиене, веселие, отпуски, екскурзии и почивки. Има и дълбок духовен списък . Пожелавам да се поинтересуват от духовната страна на този действително светъл празник.

Росица Ранчева