51.ФОБИ зареди с вдъхновение и надежда

От 26 ноември до 10 декември 2021 г. Стара Загора беше домакин на 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Както винаги досега, той беше организиран от Държавна опера-Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.

След двегодишните ковид запрещения за влизане в театрите, след многократно отменяните спектакли, провеждането на ФОБИ беше доста рисково. Но ръководството на операта направи всичко възможно музикалното събитие да се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки. Средата във фоайетата, в салона и на сцената e доказано безопасна. За улеснение на потенциалните зрители, които нямат зелен сертификат, се разкри безплатен кабинет за бързо тестване. Освен това, макар и с намален на половина бюджет, предложената програма беше максимално атрактивна, предизвикателна и за всички вкусове и претенции. Това върна желаната публика в операта, зажадняла да се зареди с вдъхновение и положителна енергия, с нормалност в живота, която й беше отнета.

Събитията, на които форумът беше посветен, бяха 100 години Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, 125 г. от рождението на Петко Стайнов, 80 години от рождението на оперната прима Евдокия Здравкова – Хорозова.

След трикратно отлагане най-сетне Държавна опера Стара Загора представи премиерата на операта „Бал с маски“ ( 26 и 27.11. ) Това е много модерен и актуален прочит на един от шедьоврите на Джузепе Верди от режисьора Славчо Николов и блестящо реализиран от трупата под диригентската палка на Ивайло Кринчев. Сценография и костюми – Каталин Йонеско- Арборе, хормайстор – Младен Станев и пластика -Ромина Славова. Солистите, които защитиха ролите си в най-добра светлина бяха Ивайло Михайлов и Адриан Димитру (Рикардо), Русалина Мочукова и Йоанна Железчева (Амелия), Александър Крунев и Йонуц Паску (Ренато), Емилия Иванова (Оскар), Даниела Дякова и Даниела Нинева (Улрика) и др.

Две гостувания украсиха афиша на ФОБИ: За любителите на оперетния жанр Държавна опера Варна представи „Графиня Марица“ от Имре Калман. Оригиналната постановка е на Вера Немирова; сценографията – на Чавдар Чомаков; костюмите – на Павлина Ойстерхус. Диригент е Стефан Бояджиев , а солистите Илина Михайлова, Георги Султанов, Велин Михайлов, Людмил Петров и Лидия Илиева , със специалното участие на Джипси брас бенд . Трупата заслужено получи аплаузите и възгласите на старозагорци.

Софийският балет Арабеск се представи с ОPERA DIVA – балет по музика на Белини, Верди и Пучини. Идеята и хореографията са на Мариана Крънчева. Текст Анна Петрова. Сценография Никола Налбантов. Костюми -Елена Иванова и Мариана Крънчева. Ролите изпълниха Веса Тонова (Чо-Чо-Сан), Виктория Петрова (Норма), Даниела Иванова (Тоска), Петя Колева -Вучов (Виолета), Васил Дипчиков (Жорж Жермон и Каварадоси), Стефан Вучов (Скарпия, Алфред Жермон и Пинкертон). Върху едни от най-популярните арии от оперите „Норма“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ е разкрита в голяма степен образа на жената и нейната саможертва в името на любовта.

ФОБИ срещна по оригинален и неповторим начин старозагорци с няколко изявени личности от музикалния свят. Академик Пламен Карталов представи книгата си „Моят Вагнер“. За изданието говори и музикалният критик Клаус Биланд .

Оказва се, че когато Господ дарява някого с талант, то той не е само в една посока. Световно известният оперен певец Калуди Калудов подреди първата си самостоятелна изложба във фоайето на операта. Освен за доказано майсторство, черно-белите му рисунки разкриват нежност, романтика, полет на духа, навлизане в космическия свят и благоговеене пред природата.

Другата интересна среща беше с проф. Румен Нейков, който представи книгата на Румяна Апостолова „Първата извънстолична опера“. Творческата биография на Старозагорската опера се обогати с нови имена, данни, факти и събития. (Книгата може да се закупи от касата на операта).

Освен изложбата на Калуди Калудов още две изложби бяха предложени на вниманието на старозагорци. Едната е посветена на 125 години от рождението на академик Петко Стайнов. Тя е реализирана от Фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра“ Казанлък и Дом Петко Стайнов – Казанлък. Другата мащабна изложба „Музикалната памет на България – слава и традиция“ е посветена на 100-годишнината от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Успешно премина 12-дневният Международен майсторска клас на световната оперна прима Веселина Кацарова. 10 избрани от нея млади певци се докоснаха до високото й изкуство чрез богатия й педагогически и артистичен опит. На заключителния концерт „Гласове от бъдещето“ стана ясно, че оперното пеене има своите млади таланти, чиито път тръгва от професионалната сцена на Старозагорската опера.

На 10 декември 2021 г. в заседателната зала на Община Стара Загора се състоя кръгла маса на тема „Музикално-сценичните изкуства днес“ . На форума присъстваха директори на институти за музикално-сценични изкуства, преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, представители на държавни и общински институции. След обстойни дискусии, присъстващите се обединиха с мнения и препоръки до Министерство на културата и Народното събрание , как и какво да бъде подобрено в този културен сектор.

За финал оставих да припомня две събития: Първото е запомнящият се камерен концерт „Wintеrreise”(Зимен път) – песенен цикъл от Франц Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер в изпълнение на Ивайло Джуров – бас и Деница Петрова – пиано. Второто е световна премиера на уникалното мащабно балетно платно „Сънят на Пилат“ по романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита“. Това е танцова мистерия по музика на Стефан Димитров. Либретото е на Яна Темиз. Хореографията, постановката и режисурата са на Василий Медведев. Асистен хореограф – Станислав Фечо. Сценографията и костюмите са на Павол Юраш. Постановката се изпълнява с оркестър и хор на живо под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Главните роли пресътвориха Фиорди Лоха (Пилат Понтийски), Марсело Молина (Воланд), Фредерико Пинто (Майстора и Йешуа), Анелия Димитрова (Маргарита/Мария Магдалена), Томоки Ишиго (Котаракът Бегемот/Юда), Клара Ферер (Хела, Низа) и великолепният кордебалет. Всички суперлативи са недостатъчни, за да се оцени въздействието и внушението на това българско заглавие, което визира световни проблеми. Според мен тепърва българската и световната културна общественост ще проявяват заслужен интерес към високото изкуство на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора.

Фестивалните прояви преминаха на високо художествено ниво, при пълни зали и фоайета и отговориха напълно на очакванията на публиката от Стара Загора и страната. В навечерието на коледните и новогодишни дни Фестивалът излъчи към гражданите и гостите на града максимална позитивна енергия, самочувствие, вдъхновение и добра надежда.

Респект и благодарност към всички допринесли за това най-голямо културно събитие за отиващата си 2021 г.

От 16 декември т.г. започват Коледно-новогодишните празници в операта. На тази дата ще бъде представена „Бохеми“ от Пучини с участието на солистите Таня Иванова, Михайло Малафи, Елена Петрова, Валери Турманов, Ивайло Джуров и Иван Кабамитов. За децата Детско- юношеската  студия за опера и балет на Старозагорската опера ще представи „Мечта за Коледа“ и „Коледни бъркотии“. Орлин Горанов и Еделина Кънева ще представят на 25 декември „Коледна фантазия“ – концерт с коледни песни от цял свят.

За поредна година на 31 декември 2021 г. от 18:00 ч. Държавна опера-Стара Загора ще вдигне „Новогодишна наздравица“ с голям концерт под диригентството на Емир Нуханович /Босна и Херцеговина/ и специалното участие на френския пианист Ерик Бретон, солисти и оркестъра на операта.

Росица Ранчева