Тиквена торта – здравословна рецепта от EVIAs Kitchen

Огромна благодарност на Евгения Атанасова от EVIAs Kitchen за предоставената специално за Долап.бг рецепта

 ТИКВЕНА ТОРТА

/без глутен, без млечни, без захар /

В кафемелачка се смилат 2-3 карамфилчета, семенцата на 5-6 шушулки кардамон заедно с 1 ч.л. канела, 1/3 ч.л. сух смлян джинджифил, 1/8 ч.л. настъргано индийско орехче и 1/4 ч.л. хималайска сол.

В блендер/чопър с ножове смиламе 1/2 ч.ч. сурово слънчогледово семе  заедно с 1/2 ч.ч. кокосови стърготини и подправките от кафемелачката. Изваждаме сместа от там. /Може вместо да се смила слънчогледово семе, да се ползва готово бадемово брашно./

В същия блендер/чопър слагаме 2 яйца + 3/4 ч.ч. тиквено пюре /от печена и пюрирана тиква без захар/ + 1/4 ч.ч. мед или кокосов нектар или агаве +1/4 ч.ч. олио от гроздови семки и 3/4 ч.л. стевия на прах. Разбива се сместа. После се добавя сместа от семки, стърготини и подправки + 2 с.л. царевичен грис и 1 ч.л. бакпулвер.

Сместа се изсипва върху форма с намаслена хартия с падащи страни и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.

След като изстине, се изважда от формата и се намазва с крем от:

1 ч.ч. пюре от печена тиква, 2 с.л. мед, 1/2 ч.л. стевия на прах и 2 пълни с.л. лешников /или фъстъчен/ тахан. Може да се разбие на ръка, но става по-хомогенен крем, ако се разбие в блендер.

Украсява се с тиквени семки, за да подсказват за съдържанието на тортата. Тя трябва да престои няколко часа и е готова за консумация. Съхранява се в хладилник, най-добре в тортена форма с капак.

EVIAs Kitchen e здравословно кулинарно училище и мобилна кулинарна работилница за здравословна храна за малки и големи.

 При желание на групи деца и/или възрастни, кулинарното училище пристига на заявеното място /или в залата на Народно читалище „Родина”, Ст. Загора/ и представя в реално време приготвяне на бързи и лесни здравословни хапвания. Участниците в работилницата получават свои самостоятелни порции от всичко демонстрирано на живо, а после хапваме заедно. Ако има деца, при желание те се включват в готвенето и така, забавлявайки се, разбират за значението и качествата на полезната храна. Доброто хранене е особено важно, за да растем и се развиваме здрави и да осъществим пълния потенциал, които ни е даден от природата и живота.

 EVIAs Kitchen изнася презентации, демонстрации и дегустации за малки и големи, лекции за различните аспекти и форми на доброто хранене и здравословния начин на живот.

 Организира и Бутикови кулинарни събития /по заявка или по интереси/, както и кетъринг услуги, отново с качествени, естествени продукти в приятна атмосфера.

  Сътрудничи на здравословната интернет платформа “Инфинити мувинг дизайн” и разработва авторски рецепти за заведения за здравословно хранене.

 Досега EVIAs Kitchen е организирала над 47 работилници и кулинарни събития в Стара Загора, Димитровград, Казанлък, Нова Загора, Хасково и е била част от много други прояви в Южна България.

  Мото: „Здравето винаги е на мода”.

  Зад това EVIAs Kitchen стои Евгения Атанасова с над 29-годишен опит и практика в здравословното хранене /от 1992 г./. С няколко предавания по темата в ТВ Загора /Ст. Загора/ и ЕTV, с опит като готвач в бившия специализиран ресторант „Библиотеката” в Стара Загора, в кетъринга и поръчковите торти, хапки и плата, приготвени с пълноценни, истински продукти. С голям опит в организирането на кулинарни събития, част от организационния екип на фестивала “Здравей, здраве”, Стара Загора.

  „Бях на 16 години, когато започнах да се вълнувам от това как храната влияе на тялото и здравето ни. Извървях дълъг път, когато все още нямаше достатъчно информация или интернет, учех сама чрез опита и желанието да разбера кое е най-добро за човека. Постоянно надграждам своите знания и следя най-новите научни открития в тази област. Вярвам, че като хора имаме много общи неща помежду си, но също съм се уверила, че всеки от нас е индивидуалност, която аз уважавам. Изпитвам любов към готвенето и създаването на рецепти, които са достъпни за всеки, и същевременно са вкусни и добри за нас. Не вярвам, че ако нещо е полезно, то не е вкусно. Не – просто не е приготвено и съчетано добре. Убедена съм, че може и да е вкусно, и да е полезно. Ние сме част от природата и тя е сътворила най-доброто за нас.”