Младите диригенти Симон Павлов и Георги Белчев откриват Новогодишния музикален фестивал в НДК

Със симфоничен концерт „Коледно вълшебство“, посветен на 100-годишнината на Националната музикална академият, Националният дворец на културата открива традиционния Новогодишен музикален фестивал на 15 декември в зала „Люмиер“. Събитието се посвещава на 100-годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Диригенти са талантливите студенти от НМА, старозагорците Симон Павлов и Георги Белчев, възпитаници на НУМСИ“Христина Морфова“. В НМА Симон е в класа на Григор Паликаров, а Георги – в класа на проф.Ивайло Кринчев. В концерта участва Академичният симфоничен оркестър, а в програмата – произведения от: Торели, Вебер, Доницети,Черкин, Ардити, Чайковски, Моцарт, Владигеров.

11 концерта и едно съпътстващо събитие очакват почитателите на Новогодишния музикален фестивал в НДК, който ще се проведе от 15 декември 2021 до 1 януари 2022 г. Класика и джаз, хорови изпълнения, клавирен рецитал, балетен спектакъл, вокални изпълнения и концерти за деца изпъстрят празничната програма. Възможност не само да гледате концерт, а да се потопите в атмосферата на музиката – да дойдете с децата и да споделите заедно едно незабравимо семейно изживяване в празничните дни.

„С тазгодишното ни мото „Музиката е енергия“ искаме да насочим вниманието към младите български изпълнители, които вече са утвърдени имена на международните сцени както и да продължим линията за приемственост, за път на младите, изгряващи звезди. Връзката между поколенията е в основата на всяко развитие и напредък – не знаеш къде отиваш, когато не знаеш от къде тръгваш. Затова взаимодействието между поколенията на сцената е толкова важно – и за развитието на културата, и за развитието ни като общество“, сподели Юлиана Караатанасова – програматор на Фестивала, на пресконференция в клуб „Перото”, на която организатори и участници разказаха интересни подробности за акцентите от програмата.

Проф. д-р Борислава Танева, зам. министър с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право” в Министерство на културата, подчерта, че за институцията е било истински важно да подпомогне и съхрани такъв значим и дългогодишен фестивал, какъвто е Новогодишният в НДК. „Изключителни адмирации за това, че се обръщате към младите изпълнители, че подпомагате тяхното развитие и надграждане и им предоставяте възможност за сценични изяви“, допълни още тя.

Новогодишният музикален фестивал ще бъде открит на 15 декември в с два вълнуващи концерта, единият от които е в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, която тази година празнува 100-годишнина. „Коледно вълшебство“ от 19:00 часа в зала 11 ще ви срещне с възпитаниците на Музикална академия и Академичния симфоничен оркестър. Солисти на състава ще бъдат едни от най-талантливите деца, които в момента се обучават там. Другите две събития са „Предколедни искри“ /16 декември, зала 9/ с интересна камерна програма с произведения от Йохан Хумел, Йозеф Хайдн, Ференц Лист и др. и „Брас разходка по Коледа“ /22 декември, зала 6/, когато ще тактуваме и суингираме с джаз стандартите на Ари Барозо, Фред Фишер, Дон Себески, Джералд Маркс, Сиймор Саймън и още много други. „Щастливи сме, че имаме честта да бъдем част от ритъма на културното сърце на София – НДК, където се случват най-важните и забележими събития. Благодарение на партньорството, между НДК и НМА, ще чуете три различни по характер концерта, в които всеки ще открие по нещо за себе си. В рамките на Фестивала Академията е представена най-пълно, с цялата палитра от онова, което правим като продукция, защото вярвам, че ние възпитаваме бъдещите звезди на България“, сподели ректорът на НМА проф. д-р Сава Димитров.