Свети Спиридон чудотворец почитаме днес

На 12 декември Българската православна църква отдава почит и поклонение на един от знаковите светци – Свети Спиридон епископ Тримитунски Чудотворец.

Роден в Кипър през IV в., Св. Спиридон се прочул с много чудеса и добри дела за християнската вяра. Макар архиерей, до края на дните си е бил овчар и добродушен човек от народа. Участвал е в църковно-народния събор през 325 г. Предвидил е точно датата на смъртта си. Тленните му останки се намират в остров Корфу. От 1600 г. тялото му е нетленно, а лицето му – напълно запазено, като на заспал човек. На всеки две години дрехите, които го покриват, се подменят, поради излъчването на енергия. Вероятно зографите, преди да започнат да рисуват икони с неговия образ, са ходили на поклонение, тъй като те са идентични с оригинала.

В църквата „Свети Отец Паисий“ в старозагорския квартал „Зора“ се намира единственият в България престол на Свети Спиридон. Милост Божия е и фактът, че на разположение на всеки, който желае, е възможността да се докосне до пантофка на светеца и да го помоли за помощ – за здраве, за рожба, за работа, за успех в учението, за избавление от беда и др.

Предстоятелят на църквата отец Йордан Карагеоргиев споделя десетки случаи, след искрена молитва и вяра в силата на светеца, на излекувани хора, на заченали жени, на започнали работа дълго време безработни, на успех в бизнеса.

Св. Спиридон е небесен покровител на всички майстори на народните занаяти и различните еснафски гилдии – грънчари, казанджии, керемидари, тухлари, обущари, кошничари, плетачи, тъкачи, дюлгери и др. До 1944 г. празникът е бил един от най-почитаните. Всички занаятчии подготвяли богати трапези в домовете си, които не се вдигали през целия ден, тъй като постоянно идвали гости да честитят „за занаят и берекет“. Дай Боже, тази традиция да се възвърне!

Dolap.bg