Музеят на мотиката и художествената галерия в село Гранит честват днес 15 години

Художествената галерия и Музеят на мотиката в село Гранит, Община Братя Даскаловиу отбелязват на 11 декември 2021 г. 15 години от основаването си с изложба. Това сподели Тоню Цонев, художник и председател на Народно читалище „Христо Ботев-1926″.

Това е една от малкото действащи и оцелели селски галерии, отбеляза Тоню Цанев, който е и неин основател. От 2006 г. до днес в нея са подредени над 40 самостоятелни и общи изложби на български и чужди творци. Сред тях са изложбите на Гео Милев /рисунки и карикатури/, на Анатолий Карачимов /Русия/ – графика, Костадин Костадинов – графика, Таньо Митев – живопис, Вселенски зограф Валентин Пуцелов – “ Брезовската Света гора“, изложбата „Старинни реклами от миналия век“ .

Една от изложбите, откривани в галерията, е кръстена от Тоню Цанев „Гранитското прасе“ и е била посветена на преждевременно закланите домашни прасета в региона през август. Село Гранит е известно с безкрайните си празници, посветени на животното, разказа художникът, известен не само с чувството си за хумор, но и с големия си оптимизъм. Той продължава да организира изложби и да дава изява на млади и утвърдени автори от страната и чужбина.
В празничната експозиция посетителите ще се запознаят с известни съвременни художници, носители на международни и национални награди като Иван Тотев – скулптура, Иван Генов – живопис, Чавдар Маринов и Бояна Попова – живопис, както и младите творци на Гранит – Таньо Павлов и Зорница Димова – живопис, Валерия Александрова – графика, Десислава Тодорова – мултимедия. В изложбата със свои творби ще участва Трауде Ценц от Виена, реставратор и минималист, която е избрала да живее през половината от годината в село Гранит. Учениците от училище “ Пейо Яворов“ също ще се включат в изложбата. Куратор е Антония Маринова – фотогораф, която също ще се включи със свои авторски творби.
Музеят на мотиката представя 150 сечива. Най-голямата мотика е 78 кг
Днес своя празник ще отбележи и единственият в страната. Музей на мотиката. В има над 150 земеделски сечива подредени в експозиция в ателието на Тоню Цанев. Той е и автор на идеята.

„Музеят е уникален, не съм чул по света да има друг“, каза художникът. Той допуска,че тук е и най-голямата мотика в света, която може да влезе в книгата на Гинес, но не вярва някой да е копал с нея. Не е копано и с най-малката мотика в музея, която е с размер на палец.
Село Гранит е прочуто и с изрисуваните си къщи. Седем поредни години всяко лято в него се организираше Графит фест, също по идея на Тоню Цанев, но от две години фестивал няма поради всеизвестни ковид причини. Сега цялата артистична общност на Гранит се обединява заедно да опази и съхрани създаденото, за да се предава на младите и да се развива културен, екологичен и исторически туризъм. В селото се намира и винарска изба, която през годините увеличава приятелите и почитателите на Гранит.
Село Гранит пази и най-старото дърво в България и Европа.
Село Гранит е известно и с най-старото дърво в Европа, което е на 1700 години. Първият художник, вдъхновен от него е Златю Бояджиев, който го рисува в картините си. Самият Тоню Цанев е бил на откриването на изложба на известния ни художник, който за първи път е представил картината си „Хоро под грантския дъб“ в столичната галерия на ул. „Раковски“ 125.
Много чужденци също са избрали за свой дом Гранит, обогатявайки местното население, което вече е над 700 души. В селото през последните години се заселват много млади семейства, които се занимават с биоземеделие, фермерство и пчеларство.

Д-р Румяна Лечева