Кой е Атанас Атанасов – новият министър на културата, предложен от Кирил Петков

31-годишният Атанас Атанасов ще бъде номиниран от „Продължаваме промяната“ за министър на културата в новото правителство на Кирил Петков. 

Атанасов беше втори в листата с кандидат-депутати на ПП в Хасково след водача Асен Василев. 

Той е завършил специалност „Актьорско майсторство“ в колежа Уитман в САЩ, като според репортаж по време на предизборната кампания, той е продуцирал български документални филми. 

Продуцент е и на ежегоден фестивал под мотото „Отключено“. През 2019 г. той става част и от проект по линия на културната столица Пловдив 2019. Организирана е „работилница за влогъри“, както и „ателиета по актьорско майсторство, които ще бъдат ръководени от професор, работил на Бродуей, концерти, един от които е на групата с българско участие „Блато-злато“ от Ню Орлиънс – изпълнители на наш фолклор“, според БНР. 

През 2016 г. Атанасов привлече вниманието на медиите, като реши да възстанови читалището на село Татарево, община Първомай. Това беше изтъкнато и като аргумент от страна на Кирил Петков за номинацията. 

„Той е един млад човек, който лично мен много ме впечатли, защото сам беше възстановил едно читалище в едно село близо до Пловдив и беше докарал световни звезди от неговите лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село, в което аз лично съм участвал“, каза Петков.

В свой предизборен клип Атанас Атанасов казва: „Моята най-голяма кауза е била България да може да сподели своята култура и история с целия свят. Нашето място е на световната сцена“. 

Според сайта на „Продължаваме промяната“, на 14 г. Атанасов е републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. 

Играл е тенис в университетския отбор на Уитман Колидж, където първо записва икономика и философия, а по-късно се насочва към специалността Актьорско майсторство. 

„Живял съм в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената, се изявявам и като продуцент на документално кино“, казва той.