История на песента „Руфинка болна легнала“

Сигурно сте чували хубавата родопска песен „Руфинка болна легнала“. Ще Ви разкажем от къде се е появила и че героинята, възпята в нея, е била реален човек.

Мястото е село Попрелка. То се намира на 1237м. надморска височина и до него се стига само по черен път от с. Кремене. В Попрелка задружно живеят 10 души – без лекар, магазин и заведение. Редуват се в пазаруването от съседното село Кремене, където е най-близката бакалия. Сигурно се чудите какво е това завързано име Попрелка, а то не е нищо повече от синоним на селска седянка – вечерния ритуал, на който се събирали моми и момци на раздумка, а момите предели вълна.

Да се върнем на песента „Руфинка болна легнала“ – една от най-емблематичните родопски песни. Малко от Вас сигурно знаят, че девойката от песента се е родила, живяла и починала в родното си село Попрелка. Тя се казвала Руфие Чакалова. Била много красива и работлива, но си отишла от този свят преди да навърши 20 години. В хубавата мома се влюбил Асан Кичуков от съседното село Надарци. Двамата били от заможни семейства сгодили се и решили да се оженят. Коварна болест обаче покосила девойката и тя починала през пролетта. Неосъществената любов на двамата луди-млади трогнала до сълзи местните певци, които възпели Руфинкината трагедия в тъжна елегична песен.

Предаваното повече от столетия предание указва, че на Руфинкиния гроб майка й засяла цветето бяла кандилка, което не се среща никъде другаде в региона. Тъкмо по него в останките на старото гробище е открита надгробната могила на споминалата се млада родопчанка. Днес гробът й е почистен и е означен с голям гранитен блок, на който са изписани строфите на песента. Гранитната плоча е дело на каменоделеца Атанас Арбалиев. Инициативата за този мемориал е на председателя на Районната занаятчийска камара – Смолян инж. Недко Пашамов.

Руфинкината песен се пее в Родопите повече от век и половина, но става особено популярна след изпълнението на Васил Михайлов във филма „Краят на песента“.