Изложба представя „Музикалната памет на България- слава и традиции“

Със заглавие „Музикалната памет на България – слава и традиции“ на 10 декември 2021 г. във фоайето на Държавна опера Стара Загора беше открита голяма фото-документална изложба „Музикалната памет на България – слава и традиции“. Поводът е честване на 100- годишнината от основаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА).

Представени са 35 табла, които хронологично показват академията от нейното създаване от 1921 г. до наши дни. Тук могат да се видят първите преподаватели и изпълнители. Първоначалната идея е академията да започне са създава инструменталисти за оркестрите. Много бързо след това започва да се обръща внимание на теоретичната подготовка на кадрите, които НМА произвежда. Малко по-късно се прибавя и вокалният факултет – инструментален, теоретико-композиторски и диригентски и вокален. По-късно към последния се добавя катедрата „Поп и джаз“.

Таблата са хронологично подредени за всеки факултет и катедра. Има табла, които представят общо факултета и различни периоди от развитието на академичния състав и преподавателите в него. Много от именитите наши музиканти са на снимките – в някои случаи като студенти и ученици, в други като преподаватели.

В началото преподавателите са около 40 и студентите също са толкова на брой. В голяма част от формираните състави, включително камерният и академичният оркестри, половината от състава са студенти, а другата половина- техните преподаватели. Т.е. пряката връзка между преподаватели и студенти се запазва и сега.

„Десетки са музикантите, възпитаници на НМА „Панчо Владигерав“, които се реализират по сцените на целия свят, коментира за Dolap.bg ректорът проф. Сава Димитров – Само концертмайсторите са над 80 в различни държави по всички континенти на света. Това показва, че нашето образование не просто е качествено, а на световно ниво

В юбилейната година студентите ни  са 700, а преподавателите са около 300“.

На церемонията по откриване на изложбата проф. Димитров каза:“Благодаря на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов не само за това, че ни покани да гостуваме в Стара Загора с юбилейната изложба, а за всичко, което прави да нашите студенти, за възможността те да излязат на професионална сцена още преди да са завършили академията и да разберат колко важна е ролята на артиста. Не толкова и само като артист, а като човек, който вменява чувства и емоции на публиката.

Благодаря Ви, че оценявате това, което Академията прави повече от 100 години.

На платната ще видите част от историята на музикалната академия, на преподавателите, на музикантите, на онези, които са направили България разпознаваема по света чрез музиката“.

„Откакто с маестро Ивайло Кринчев сме съорганизатори и редим програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, чиято точка на неговото 51. издание слагаме днес, всички си спомняте нашата колаборация с НМА. За първи път в България беше представена операта „Алчина“ съвместно с НМА и Прайнерс-академия във Виена. Това действително беше голямо събитие, което изпълни 49. издание на ФОБИ с мисъл за това, че фестивалите са място, където трябва да бъдат показвани необичайни неща; Че фестивалите са място за срещи, за обмяна на идеи. Под това мото мина и нашата среща днес: Кръгла маса на тема „Музикално-сценичните изкуства днес“ Обсъждахме съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите. Събитието се реализира благодарение на спомоществователството на Община Стара Загора, в прекрасната зала, където заседават сенаторите на Стара Загора.

Ние успяхме да обменим мисли и да погледнем в бъдещето. Историята е много важна, защото тя дава база. Но високият хоризонт и бъдещето, което си поставяме пред нашите институции е много важна“.

Огнян Драганов връчи на ректора на НМА проф. Сава Димитров специалния знак на ФОБИ от името на организаторите Старозагорската опера и Община Стара Загора.

Изложбата ще остане до края на 2021 г.

Росица Ранчева