„Гласове от бъдещето“ закриха ФОБИ

Последното събитие от 51.Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, което се състоя на 10 декември 2021 г., беше концертът „Гласове от бъдещето“ на участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Съпровожда оркестърът на Държавна опера Стара Загора с диригент Виктор Крумов.

Това е може би най-продължителният майсторски клас на световното оперно мецосопрано и артистичен директор на Старозагорската опера маестра Кацарова. Той започна на 29 ноември и продължи до 10 декември т.г. Кандидатите да се участват бяха над 30. От тях бяха „селектирани“ – 11- от България, Испания, Украйна, Япония, Азърбайджан, Русия и Румъния. По мнение на участниците и на слушателите Веселина Кацарова е отделила максимално внимание на всеки един от учениците си. Работила е неуморно и ентусиазирано. Освен с огромен талант именитата старозагорка е надарена с харизма, доброта и чистосърдечност, което допълнително се е отразило благотворно .

Майсторският клас беше безплатен. Издръжката му беше от фонда на ФОБИ.

През всичките напрегнати работни дни корепетиторите Светлана Денева и Деница Петрова бяха на изключително високо ниво.

Концертната програма започна с увертюра от операта „Дон Жуан“ от Моцарт.

Най-младата участничка в класа, студентката от Стара Загора Зорница Златева изпълни ария на Барбарина от операта на Моцарт „Сватбата на Фигаро“. Последва завладяващо изпълнение на Хорхе Елеасар Алварес Мора от Испания с Липорело от „Дон Жуан“. Българката Анна Куртенкова се представи много добре с голямата ария на Лучия от „Лучия ди Ламермур“ от Доницети. Мецосопраното от Украйна Ванда Козуб заложи на арията на Олга от „Евгений Онегин“. От същата опера на П.И.Чайковски – с ария на Ленски се представи тенорът Евгений Баев от Русия. Японката Момоки Тсуи изпълни ария на Мими от трето действие на операта „Бохеми“ от Пучини. Румънката Наталия Лазарчук изпя ария на Лиу от „Турандот“ на Пучини.

Много приятно впечатление оставиха Ася Алахвердова от Азърбайджан с „Италианката от Алжир“ на Росини, българките Анита Огнянова с ария на Елизабет от „Танхойзер“ на Вагнер и Моника Зашева с ария на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети.

На много приятния финал всички изпълниха „Баркарола“ от „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах.

Певиците бяха заложили на пищни тоалети и прически, което допринесе още повече за приповдигнатото празнично настроение.

„Благодаря на всички млади певци, които ми се довериха и работихме неуморно от 29 ноември до днес, каза в края на концерта Веселина Кацарова. – Професията на преподавателя е много отговорна. Човек осъзнава това още повече, когато работи с млади оперни певци.

Благодаря на уважаемата публика, че сте тук, с нас. Без Вас, ние певците не бихме могли да се представим както желаем.

Благодаря на всички мои колеги от оркестъра на Държавна опера Стара Загора, на младия диригент Виктор Крумов и на директора на операта Огнян Драганов, без когото нямаше да мога да осъществя този международен майсторски клас. Благодаря!“

Всички участници в майсторския клас на маестра Кацарова получиха дипломи. По нейна преценка двама от тях ще бъдат поканени да участват в представление на Държавна опера Стара Загора през 2022 г.

„В продължение на 15 дни в Стара Загора се състоя празник на операта и балета, каза директорът на операта Огнян Драганов. – 15 дни тези млади изпълнители работеха с великолепната оперна певица, която лично аз съм безкрайно щастлив, че познавам. Като проследих как работи с тях, ме провокира за реализиране на нови идеи.

Благодаря на оркестъра и на Виктор Крумов. Благодаря на всички Вас, които изпълвахте залите и бяхте част от нас в тези празници. Уважаеми присъстващи, ние имаме нужда от Вас. Ние даваме старт на тези млади певци, действително пътят им да тръгне от тук , така както от тази зала е започнала кариерата на много големи изпълнители.

Благодаря Ви от сърце! Обявяваме 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство за закрито!

Пожелаваме Ви здрава, весела и благодатна 2022 г.“

Росица Ранчева