9 уникални златни монети показват в РИМ

На 7 декември 2021 г. в малката изложбена зала на Регионален исторически музей (РИМ) – Стара Загора се откри „Нумизматичен салон’2021”. Темата на тазгодишния салон е „Златото през вековете”. Представени са акценти от златната нумизматична колекция на РИМ – Стара Загора.
Изложбата бе открита от  Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора и  Петър Калчев, директор на РИМ .
Д-р Мариана Минкова, завеждаща отдел „Нумизматика” и куратор на изложбата, разказа подробно за най-интересните експонати в нея. Тя се състои от 9 златни римски, средновековни византийски и западноевропейски монети, както и от златни монети, сечени в България след Освобождението.
Една от монетите е флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342-1352 г., с емблемата на Флоренция, цвят на лилия. С този акцент е свързан обособеният в изложбата кът за снимки със статуята на Давид във Флоренция и с герба на ренесансовия град. За статуята на Давид Микеланджело получава 400 флорини. Всяка от тях тежи по 3.5 грама злато, т.е. скулпторът е получил близо килограм и половина от благородния метал.
 Изложбата е обогатена с илюстративен материал към всяка монета- снимки на императорите, илюстрации за Нерон, Сенета, Св. св.Кирил и Методий, знакови паметници и  др.
Изложбата може да се разгледа до края на календарната година.
Росица Ранчева