Коледният дух завладя Старозагорския куклен театър

Дори въздухът в Държавен куклен театър Стара Загора трепти от предколедно настроение, каза за Dolap.bg директорът Дарин Петков. – С голяма радост и старание украсяваме фоайето, витрините, сградата. Сложихме и специална пощенска кутия, която ще събира писмата със желанията за подаръци на нашите малки приятели -зрителите ни, към Дядо Коледа. Заедно с това репетираме три коледни пиеси.

Още тази събота и неделя ще има представления. Децата ще могат да видят новите пиеси: „Коледен концерт“, „Елхата“ и „Коледно чудо“. От следващата седмица на 20,21 и 22 декември т.г. Дядо Коледа е обещал да присъства на всяко представление и след това на послушните деца да раздава желаните подаръци.

Нова голяма детска пиеса ще има премиера на 16 и 17 декември 2021 г. от 18:00 ч. Това е приказката на Валери Петров „Копче за сън“. Спектакълът ни приканва да надникнем в приказния свят, сътворен от въображението на малкия Оги и приспивните истории, измислени от неговия дядо. Всяка приказка е като отделен вълшебен свят, в който се пренасяме с едно завъртане на копчето на пижамата. Така се потапяме в приключенията на измислени герои, чрез които са представени темите за привързаността, приятелството и комуникацията между деца и възрастни. А накрая неусетно идва Сънчо, за да довърши приказките и да изгаси лампата…

Режисьор е Цвети Пеняшки. Сценограф е Ясмин Мандели. Композитор е Милен Апостолов. Мултимедия Алек Антонов.Участват актьорите Деница Янакиева, Мария Джойкева, Яна Иванова, Кирил Антонов, Любен Чанев.

През м. януари 2022 г. Държавен куклен театър Стара Загора започва репетиция на поредната авторска пиеса на актьора Янчо Иванов и поетесата Мария Донева „Захари и неговите захарни неволи“. „Хотел“ ще бъде новата авторска пиеса за възрастни от Любомир Желев. Подготвят се две творчески лаборатории: Сценографската се осъществява със съдействието на Асоциацията на куклените театри в България . Традиционната режисьорска работилница през м. юни ще бъде на тема „Поетите на Стара Загора“. Тя ще се реализира със съдействието на Музей „Литературна Стара Загора“ и Къща-музей „Гео Милев“. Ще има и още две пиеси през новия творчески сезон.

Всички възрастни съпровождащи децата знаят, че трябва да имат сертификати.

Росица РАНЧЕВА