В ОУ „Кирил Христов“ представиха нов кът за четене и обновена музейна сбирка на патрона на училището

Директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и неговият екип посрещнаха скъпи гости на 8 декември 2021 г. Учебното заведение посетиха заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“ с представители на екипа си, сред които Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“, както и общински съветници от Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания с председател Дарин Петков – директор на Държавния куклен театър в града. Те бяха посрещнати в арт зоната на училището с музикален поздрав, който отправи към тях шестокласничката Божидара Николова с песента „Притури се планината“.

Поводът за посещението е обновяването на уникалната музейна сбирка за патрона на училището и  новият кът за четене по проект към Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.

Гостите разгледаха с интерес обновената с десетки експоната музейна сбирка за Кирил Христов. Новите попълнения в експозицията са специално дарение от Владимир Николов, правнук на Кирил Христов и неговата дъщеря Александра Владимирова. Книгите са принадлежали на внучката на Кирил Христов – Невена Христова, чието име носи училищната библиотека. Те бяха получени в София ден по-рано като дарение от потомците на Кирил Христов за старозагорското училище. На срещата по повод щедрия жест в столицата като представители на ОУ „Кирил Христов“ присъстваха педагогическият съветник Георги Павлов и компютърният специалист Яница Радева. Сред новите придобивки в музейната сбирка са, както творби на патрона на училището, така и папка с грижливо събирани от внучката му Невена Христова извадки от статии и копия на публикации от вестници и архиви, свързани с Кирил Христов. Тази папка илюстрира приемствеността относно съхраняването на родовата памет и сред потомците на поета, като води до асоциация с книгата с публикации, които самият Кирил Христов е събирал приживе. Тази книга бе подарена неотдавна от г-н Балъкчиев на старозагорския музей „Литературна Стара Загора“. По традиция ръководството на ОУ „Кирил Христов“ поддържа тесни връзки с потомците на бележития поет.

След това гостите от Община Стара Загора и от Общинския съвет разгледаха новия кът за четене във фоайето на четвъртия етаж на училището, както и училищната библиотека „Невена Христова“. Г-н Балъкчиев и екипът му ги запознаха с дейностите по одобрения проект по модул „Библиотеките като образователна среда“, по който училището работи през учебната 2021/2022 г. В рамките на проекта е обогатен фондът на училищната библиотека „Невена Христова“ със 148 нови тома, на които се радват малките читатели. Обзаведен е стилен кът за четене с мека мебел, който вече функционира пълноценно след завръщането в присъствена форма на обучение на преобладаващата част от учениците. В него децата в уютна и приятна обстановка, близка до семейната среда, могат да четат и споделят интересите си към книгите. Там вече се подготвят и се провеждат различни инициативи като литературни четения, презентации, творчески работилници и други прояви, популяризиращи четенето, насърчаващи мисленето, въображението, креативността и уменията за работа в екип на учениците. По проекта се стимулират също съвместните инициативи с обществените библиотеки. Успешно се развива партньорството на ОУ „Кирил Христов“ с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“. То включва провеждането на открити уроци в библиотеките, беседи на библиотекарите с учениците и учителите, срещи със старозагорски поети, както и издаване на читателски карти на възпитаниците на училището по проекта. Част от съвместните прояви вече са проведени, а други предстоят до края на учебната година.

Гостите останаха впечатлени, както от модерната материална база на училището и от проектната дейност, така и от уникалните стенописи в Галерията на българските владетели, дело на учителя по изобразително изкуство Пламен Михалев. Отбелязано беше, че в ОУ „Кирил Христов“ се намира и единственият в града стенопис на хан Тервел – владетелят, който през 705 г. присъединява областта Загоре към територията на Българската държава. В края на визитата си представителите на Община Стара Загора и на Общинския съвет споделиха, че са очаровани от видяното и че направеното от г-н Балъкчиев и училищния колектив е доказателство, че когато има желание от страна на ръководството, начини се намират и може да се постигне много над очакваното, като се работи в екип.

Таня Николова