Удостоиха 5 образователни старозагорски институции с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Специалната статуетка е за Детска градина No10 „Светлина“

На 6 декември 2021 г., за четвърта поредна година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) награди организации, общини и работещи, които предоставят на децата и семействата им, образователни и социални услуги. При изключителен интерес за отличието „Аз гарантирам щастливо детство“ са подадени над 200 номинации от цялата страна в четирите категории – „Значима иновация“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Устойчиво развитие“.
За най-високи и уникални постижения 12 са удостоените в четирите категории със статуетки за:
„Значима иновация“: Възпитателно училище – интернат „Христо Ботев“, село Подем – Долна Митрополия, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”, село Чавдар, Център за специална образователна подкрепа – Пазарджик;

Успешна промяна“: Фондация „Промяната“, Женско сдружение „Екатерина Каравелова“, Сдружение с нестопанска цел „Щастливци“, град Харманли.

Значимо партньорство“: Фондация “А21”, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Ловеч, Национално училище за танцово изкуство

Устойчиво развитие“: Детска градина №10 „Светлина“ – Стара Загора, Национална асоциация на ресурсните учители, Национален дворец на децата.

Ето какво каза по време на онлайн-церемонията Йоанна Димитрова, директор на ДГ „Светлина“:

Ние от Детска градина „Светлина“ град Стара Загора, сме изключително щастливи да получим статуетката „Аз гарантирам щастливо детство!“, да бъдем високо оценени сред институциите, които имат принос за грижата за децата.

Преди време създадохте професионално партньорство, което е голямо приключение за нас, с Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Удовлетворени и щастливи сме, че това партньорство се превърна в територия за новите градски хора – децата и създава условия за тяхното пълноценно развитие. Превърна се в история за постоянството, дисциплината, търпението и реална възможност за постигане на целите. А това са изключително важни качества за възпитанието на децата“.

От област Стара Загора плакети в категория „Значима иновация“ получиха Община Павел Баня и Клуб „Седмото изкуство” при Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, Стара Загора.
Плакет в категория
„Значимо партньорство“ получи Детска градина №66 „Детски рай“, Стара Загора.
Плакет в категория
„Устойчиво развитие“ заслужи Основно училище „Кирил Христов“, град Стара Загора.
В четирите категории бяха връчени и общо 50 плакета.
„Аз и моят екип се вълнуваме от всяка получена номинация и сме истински радостни и горди, че всяка година те значително се увеличават. Вълнуваме се, защото е истинско удоволствие, когато четем за постиженията Ви, когато знаем, че са положени толкова много усилия и още повече любов в работата Ви, за да се грижите за децата ни. От името на ДАЗД искам да благодаря и да изразя признанието и уважението си към всички номинирани“, това заяви по време на онлайн церемонията по награждаването председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.- Това са професионалисти,  отдадени  до край на най-ценното – децата ни. Някои от отличените променят детските съдби, подават ръка в трудни моменти за детето и го връщат към доброто, връщат пътя и надеждата му, че мечтите могат да се сбъдват. Бих искала да споделя, че всяка номинация, която получихме заслужава да бъде наградена, защото всички Вие сте добрия пример – добрия пример затова как трябва да се грижим за бъдещето си, защото децата са не само нашето бъдеще, а нашия път и светлина“, допълни още д-р Елеонора Лилова.
Събитието беше уважено от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева и др.

Росица Ранчева