Следфестивален фест на фестивалите

След края на петдесет и първото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), в Стара Загора очакваме ново събитие! Свързано е с „Фестивали за музикалносценични изкуства“. Така се нарича книгата на гл. ас. д-р Емилия Жунич, която ще бъде представена на 14 декември 2021 г. от 18:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Издадената от Институт за изследване на изкуствата към БАН монография е четвърта в поредицата De Artibus Monografiae. Появява се на бял свят в края на 2020 г., но ѝ е отредено да чака повече от година до представянето си пред публика.

Посветена на най-старите и значими европейски фестивали, книгата предлага обширно изследване на възникването, сформирането, развитието и укрепването на еталоните в областта: Байройт, Залцбург, Глайндборн, Брегенц, но също така и Флоренция, и Мьорбиш, както и фестивали, носещи имена на композитори – „Росини“, „Пучини“, „Масне“, „Джордже Енеску“… Безспорно, тези първопроходци създават модерния облик на фестивалите.

Ала те не са сами! Редом с тях, в труда ѝ, се нареждат българските аналози: „Сцена на вековете“, „Вердиеви оперни вечери“, днес известни като „Opera Open“, „Моцартови празници“ в Правец, в съпоставка с най-стария за България фестивал – „Варненско лято“.

Мащабното изследване на гл. ас. д-р Емилия Жунич, завеждаща и архивохранилището на Държавна Опера – Стара Загора, се спира много подробно на ФОБИ, представяйки дори програмата му през годините, събрана по оцелели афиши и рекламни материали. Показва облика му в различните издания и трансформациите през които преминава, за да се превърне в добре позната ни „гордост за града“. След „разследване“ се открива и почти забравена награда, връчвана на ФОБИ, носеща името на знаменитата певица Христина Морфова. Нейното име краси и музикалното училище в града, но съществува и фондация „Певческа слава Христина Морфова“.

Входът е свободен – с усмивка и зелен сертификат!

Сава-Калина