200 порции рибен курбан раздадоха в чест на Св. Николай

Полина , Кичка, Стефанка, Мария, Гинка, Стоянка и Стоянка Буюклиева, Росица и Пепа с много любов и старание .приготвиха 200 порции рибен курбан, в чест на Свети Николай Мирликийски. Това са жени- доброволки, които работят в социалната кухня на храм „Св. Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“.

Още предния ден – /в неделя/ дарители от фирмата в Овчарица донесоха рибата и жените се заловиха за работа. Това беше 20-килограмов толстолоп и 15 сома, всеки с тегло над килограм.

Толстолопът беше нарязан на големи парчета, а почистените сомове – измити с подкиселена вода, за да се изчистят от слузта.

„Свещенодействието“ започна със задушаване на много лук и моркови. Като поомекнаха се сложиха ситно нарязани картофи. Наля се нужното количество вода и щом завря, в мрежи се сложиха големите парчета риба да поврат 15-20 минути. В мрежи се сложиха и подправките – девисил, кервиз и мащерка, няколко пакетчета чер пипер на зърна, пащернак, карфиол на дребни розички. След като всичко беше достатъчно сварено се изсипаха настъргани домати, магданоз и кервиз

Обезкостена рибата беше разпределена на дъното на 200 кофички, с малки парченца лимон. Цялата операция продължи над 7 часа. Трябваше да се изчака бульонът да поизстине и затова в днешната сутрин жените окончателно приключиха работата. Всички опитали курбана дадоха много висока оценка на качествената характеристика.

Курбанът беше разнесен от Ротари клуб и раздаден на миряни, след службата в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудостворец“, който има днес и храмов празник. От курбана опитаха и в един социален дом и в храм „Св. Паисий Хилендарски“.

Към курбана се раздаде и по две филийски хляб.

Социалната кухня при храма благодари на всички свои дарители, които се включиха със средства и труд за приготвянето на рибен курбан в чест на св. Николай Мирликийски, Чудотворец. Специална е благодарността и на дарителите на рибата.

Нека по молитвите на светеца, Бог да ни дарува здраве и спасение! Амин!

Честит празник, братя и сестри!

Росица Ранчева