Честит храмов празник на катедралния храм „Свети Николай Чудотворец“

На 6 декември Българската православна църква почита Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Това е един от най-големите и най-тачени християнски празници Никулден. За старозагорския катедрален храм „Свети Николай Чудотворец“ това е и храмов празник. Той ще започне още днес, на 5 декември вечерта, с Велика вечерня с участието на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, на протосингела Богослов, както и на повечето свещеници от Стара Загора. Ще има и петохлебие.

Навръх Никулден от 9.15 ч. митрополит Киприан ще отслужи Света божествена литургия. В храма ще се благословят хляб и риба, които църковното настоятелство, в края на службата, ще раздава на присъстващите за здраве.

По официални  сведения първият храм „Св. Николай“ е бил на мястото на днешното училище „Св. Никола“.  Кога точно е бил построен и осветен не се знае. Знае се обаче, че на 1 март 1841 г. към него е открито първото светско училище в Стара Загора.

По време на освободителната Руско-турска война през 1877 г., заедно с целия град и храмът е бил опожарен.  На негово място е била изградена дървена барака, за да може да се изпълняват църковните дейности. По късно Църковното настоятелство взема решение да се направи прошение до Градските власти, да им се даде място на главния път Чирпан – Стара Загора. Молбата е удовлетворена и през 1896 г. започва изграждането на настоящия храм с дарения. Завършен и осветен е след 13 години  през 1909 година. През 1924 г. започва изографисването му от двамата старозагорци – професорите Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. През последните години се извърши пълна реставрация, както на сградата, така и на иконите.

Когато църквата е построена и осветена е имало друг иконостас. По думи на стария  свещеник отец Георги Лечев, Бог да го прости, настоящият иконостас е правен от старозагореца Христо Лулчев и иконите на него са нови. На балкона на църквата са намерени старите  икони, които зографът- реставратор Лука Делийски  е обещал също да възстанови. По принцип те са разположени от южната страна на храма при троновете.

От м. юни 2007 г.  църквата има частица от мощите на св. Николай. Това е станало чрез ходатайство на тогавашния митрополит Галактион пред негов съученик от Австрия отец Иван Петкин, който служи във Виена. От тогава всеки четвъртък, когато има акатис (възхвала)  към светеца, свещениците изпълняват лития около храма.

През 2014 г. Община Стара Загора възстанови църковната ограда, която беше опасна и пред срутване. Тя представлява 120-метрово съоръжение по проект на вече покойния инж. Мина Попов и на арх. Петър Влахов. Металната част на оградата е на повече от 100 години. Съхранена е напълно или там където е нужно, е възстановена в автентичния й вид. Вратите са стара изработка. Съхранени са кръстовете върху тях, дори и ключалките са запазени. На колоните около вратите са направени шапки – капители, като църковен елемент. По същия начин е решена и западната част на църковната ограда, която също беше паднала, а колоните – съборени. Особено деликатна е била работата по реставрацията на ажурната плетеница на металната ограда и портата. Друг жест на общинската управа е художественото осветление на църквата, което допринася за нейната импозантност и красота. До храма има градинка с шадраван със статуя на два пингвина, която е изцяло реновирана през 2013 г. Църквата и мястото са една от основните забележителности на Стара Загора.

Църквата има южен престол, посветен на св. Цар Борис Покръстител.

Към църквата има параклис Покров Богородичен с храмов празник на  1 октомври. По думите на отец Георги Лечев, той е построен около 30-те години на 20 в.

От 2018 г. с решение на Епархийския съвет храм „Св. Николай Чудотворец“ е катедралният храм на Старозагорската епархия.

Честит и благословен храмов празник!

Dolap.bg