За Никулден Видинската Света митрополия по традиция пали кандило във формата на кораб от 1872 г.

Във видинския митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ дeн преди Никулден е по-оживено от всякога. Деца и възрастни, вярващи и гости на Видин, идват да видят уникалното кандило във форма на кораб, съхранявано от векове във Видинската митрополия.
За Никулден по време на службата в митрополитския храм видинският владика Даниил ще запали „светилника-кораб на Св. Николай“, както го наричат свещениците, разказа за БТА архимандрит Антим, протосингел на митрополията. Кандилото представлява филигранна изработка от сребро и е подарено на църквата през 1872 година от видинския златарски еснаф, сочат архивите. Видинските златари, които в края на деветнадесети век са едни от най-добрите в страната, са подарили на църквата общо три сребърни кандила във формата на кораб, разказва архимандрит Антим. През годините две от тях са изчезнали и днес в митрополията се съхранява последното. На него, 149 години по-късно, ясно личат имената на седем богати видински фамилии – дарители, изписани върху специални сребърни фрагменти.
За Никулден в митрополитския храм, носещ името на светеца, ще се отслужи тържествена света Литургия, а след нея по древна видинска традиция ще се запали сребърното кандило. Със запалването му се призовава благословението и молитвената подкрепа на Св. Николай, разказа архимандрит Антим.
Тази година поради пандемията няма да се проведе традиционното литийно шествие предвождано от свещеници с хоругви с лика на светеца и иконата на Св. Николай. Отменена е и отслужваната на брега на Дунав заупокойна молитва в памет за всички загинали моряци, рибари и плаватели, разказа архимандритът. Хвърлянето на възпоменателни венци в река Дунав и трикратното потапяне от катер във водите на Дунав на икона с образа на Св. Николай също е отменено.
Пред митрополитския храм във Видин в края на празника ще има водосвет за здраве и ще бъде раздаден рибен курбан, допълни архимандрит Антим. Към всички вярващи, именици, рибари, търговци, банкери и всички празнуващи Никулден, поздрав ще отправи видинският митрополит Даниил с пожеланието Бог да ги благославя и да ги дари с много здраве и спокойни дни.

/По материали на БТА/