3 поредни дни 5700 именници ще черпят за здраво име

5 700 са именниците, които ще черпят през следващите дни в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“. В дните, в които се почитат светците Варвара, Сава и Николай, днес на Варваренден своя празник отбелязаха една Варвара и и две- Варя, съобщават от пресцентъра на общината.

На празничния Савинден- 5 декември, повод за наздравица ще имат  Владислав-105 и женския вариант Владислава-8. Сред празнуващите са също  Сабина (10), Сава (34) и Сави (3). Имен ден имат още Савка (6), (380), Славчо (92), Съби (29), Събчо (7) и Събина  (19).

Навръх Никулден за здраво  име ще почерпят общо 4975 души в Стара Загора. 2284  от тях носят името Николай. Съкратеният му вариант – Кольо, имат 671 души, а Колю и Коля съответно 7 и 3. 628 господа са с име Никола, 10 – Нино и 12 -Нико .

Дамите, които ще приемат поздрави  за имения си ден, с име Николина са 312, а с Николинка – 152. 357 се зоват Никол. Сред именниците са и 131 старозагорки с име Николета, 10 – Ненка, 267- -Нина и 33-Нелина.

На всички именници- здраве и наздраве!

Според народните вярвания „Варвара вари, Сава пече, а Никола гости гощава“. Най-голям е празникът Никулден. Той заема важно място в българската традиция и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Народната традиция повелява да се сервират рибни ястия, като традиционен остава пълненият шаран.

Павлина Дудева