Стара Загора посреща Коледа с две светещи елхи – българска и руска

Вечерта на 3 декември 2021 г. Стара Загора засия в приказна коледна премяна. За да присъстват на магията, хиляди малки, големи и още по-големи деца изпълниха общинския площад и централните булеварди край него, за да се насладят на магическото запалване на светлините. Заради пандемията, нямаше специална художествена програма, но празничният дух беше завладял всички. Хитът тази година бяха светещи балони, продавани в близък павилион. Стотици деца ги държаха в ръцете си с възхита и направиха феерията още по-атрактивна.

За старозагорските деца Дядо Коледа изпрати специално дълго писмо. Прочете го актрисата Елена Азалова, асистирана от две момиченца. В него добрият старец обявява, че през цялата година децата са били много добри, прилежни и послушни и затова ще получат всички желани от тях подаръци. След това всички заедно отброиха последните мигове преди Стара Загора да грейне в коледна премяна.

Порасналата още елха на площада е украсена с хиляди светлинки и разноцветни играчки. Елегантна е украсата на сградата на Общината. Украса има навсякъде: по ларгото на бул. „Цар Симеон Велики“ и на бул. „Митрополит Методий Кусев“, в парковете „5 октомври“, „Александър Стамболийски“ (“Алана“), „Артилерийски”, на Жабките“ в подстъпите на Аязмото. Децата могат да се снимат в светещата шейничка, която ги очаква в градинката на пингвините. Елените -лопатари на площада също са в готовност за снимки . Уличните стълбове на всички главни улици и булеварди са украсени с красиви снежни акценти. Кръговите кръстовища са превърнати в ледени фонтани.

Радвам се, че има толкова малките деца на площада тази вечер. Пожелавам на всички хора светли празници, които да прекарате в семейна обстановка. Бъдете живи и здрави! Радвайте се на тези хубави празници, защото въпреки негативните неща, които се случват заради пандемията, има и поводи за радост като тези малки прекрасни деца“, обърна се към присъстващите на площада кметът Живко Тодоров.

Специален гост на празника беше Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България. Заедно с градоначалника , с Борис Громов – директор на Московския културен център и други официални лица, тя премина сред празнуващите старозагорци и гости и спря пред другата нова атракция – втора елха, която очакваше някой да запали светлинките й. Тя е разположена по пешеходната част на бул.“Цар Симеон Велики“, непосредствено пред Музея на религиите и базара от коледни къщички.“Драги приятели, жители на Стара Загора, радостна съм да Ви подаря този красив подарък – коледната елха. Пожелавам Ви радост, мир, щастие, любов и хубаво настроение. От сърце Ви желая всичко, всичко най-добро. Тази елха символизира дружбата и приятелството между нашите два народа!“- каза Нейно Превъзходителство и заповяда:“Елха, светни!“

13-метровата коледна елха, дар от Руското посолство светна в чудни светлини. Тя е украсена с над 700 златни и червени топки. Обвита е от 430 метров светещ гирлянд и над 50 метра вълшебен „изкуствен сняг“.

От тонколоните в градския център, с песните си Вокална студия „Усмивки“ при Народно читалище „Родина 1860“, допълваха празничното настроение.

Росица Ранчева