На 1 декември 1953 г. е отпечатан първият брой на еротичното списание „Плейбой”

Сега списанието излиза в около 30 държави.

До 50-те години на миналия век, сексът е тема табу в САЩ. Неговите тайни не излизат извън пределите на спалните помещения. Еротиката в списанията и филмите се свежда до дами по бански костюм, при това закриващ две трети от женското тяло. Медиите и изкуството изтъкват ролята на нежния пол предимно като съпруга, майка и домакиня – старателна, добродетелна и целомъдрена.

Хю Хефнър обаче бързо проумява, че еротиката е прекрасна опаковка. За да стартира списанието той взима назаем 1000 долара от майка си. Първите варианти за име на списанието били „Джентълмен”, „Сатир”, „Ерген”, „Ергенско парти”, „Цилиндър”…

Първият „Плейбой” е отпечатан в 70 000 екземпляра. От тях 54 175 бройки с цена 50 цента се разпродават като топъл хляб за броени дни.

На корицата е поставена целомъдрена снимка на малко познатата по това време Мерилин Монро. Но „бомбата” била заложена на вътрешните страници на изданието, където бъдещата кинозвезда била представена по евино облекло и в сладострастни еротични пози. Хефнър й плаща хонорар от …500 долара.

В първия брой на изданието място намират още една от историите на Шерлок Холмс, както и статия за братята Дорси. Не са пропуснати и няколко дизайнерски идеи как предприемчивият мъж да оборудва фирмения офис по последния писък на модата.

Списанието е първото, което въвежда практиката да се представя по един модел на първа страница във всеки брой. Най-продаваният брой на списанието е за месец ноември 1972 г., в тираж 7,2 млн. копия – моделът на корицата тогава е Пам Роулингс.

Любопитен факт е, че през 2010 г. „Плейбой” публикува и специална версия на сайта си, която е предназначена за преглед от работното място – без голи снимки и нецензурни изрази. Това е отговор на фирмената политика на много компании да забраняват достъпа до сайта от компютрите на своите служители.

Българското издание на „Playboy“ е едно от най-популярните мъжки списания в България. Първият брой излиза през април 2002 г.

Главен редактор от първи до пети брой е Ивайло „Нойзи“ Цветков. От септември 2002 г. в продължение точно на една година на редакторския стол е Антони Георгиев. От септември 2003 година за главен редактор е назначен Георги Неделчев. След неговото напускане през март 2007 г. постът се поема от Христо Кьосев, а заместник-главен редактор става Владимир Константинов-Чоки. Арт-директор от януари 2004 г. е Андрей Михов. От октомври 2010 до декември 2012 главен редактор е отново Ивайло „Нойзи“ Цветков. От януари 2013 главен редактор е Христо Запрянов а Арт Директор е Венцислав Райков.

 

Първите издатели на „Playboy“ в България е Мартин Захариев и… Впоследствие изданието става собственост на „Атика Медиа България“ ООД, филиал на голямата гръцка издателска група Attica Media, която освен в България издава „Playboy“ в Гърция, Сърбия и Румъния.

От 2016 списание „Playboy“ е дело на медийната компания „DSG PRODUCTIONS“ собственост на бизнесмена Христо Сираков – когото всички определят като българският Хю Хефнър, Любен Дилов-син – медиен предприемач, писател и политик и Борис Гълъбов – организиратор на големи спортни, корпоративни, частни и светски събития.

Мис Плеймейт на годината

От 2004 г. „Playboy“ в България организира и конкурса „Мис България Плеймейт“. Всяка година чрез кастинги биват избрани 12 момичета, които да се борят за титлата. На финала жури избира „Мис България Плеймейт на годината“, която получава като награда нов автомобил.