В Стара Загора има духовен оазис, в който се живее красиво

Всички старозагорци и гости са минавали и подминавали стотици пъти край това място, в което и въздухът има душа. Едно птиченце ми каза, че на 25 ноември 2021 г. там ще се чества

втория рожден ден на „еРЧе“ и аз отидох.

Магазинът-ателие (или обратно) се намира в абсолютния център на Стара Загора (ул. „Св.Княз Борис“ 98- запад). Всъщност е на западната страна на блока, с лице към бул. „Руски“ срещу Градската градина, зад Универсалния магазин. Пред него винаги има вази с цветя, статив за рисуване и нещо като пейка. Над вратата е красиво изписан слоган:“Живей красиво!“

Вратата беше широко отворена. Влязох и се отзовах в необичаен свят сред цветя, картини, аромати, запалени свещи и рафтове, преливащи от всевъзможни красиви предмети. Върху голям обработен пън, някакво красиво, дългокрако момиче с фина четчица рисуваше нещо върху миниатюрно картонче или изписваше думички върху още по-миниатюрно листче. Разбрах, че собственичката ще се върне след малко, а магазинът е оставен на грижите на приятелите й, които бяха като приятно допълнение към интериора.

Не след дълго, като фурия в помещението влетя главното действащо лице Ралица Чакърова- Острева. Тя е млада, красива и харизматична жена, която с един поглед и чаровна усмивка събаря прегради и печели нови приятели.

Ралица Чакърова е родена в Казанлък. Там завършва Художествената гимназия- специалност дизайн. Продължава във Варненския свободен университет, също дизайн. Любовта я заставя да се премести в Стара Загора и тя й се подчинява.

В града на липите и поетите продължих да се занимавам с компютърен дизайн, но усетих, че това ме отдалечава от мене самата. Трябваха ми няколко години да се престраша и да направя стъпката за нещо по-различно, да предизвиквам хората да живеят по-красиво“- сподели Рали. И точно преди две години, с подкрепа на семейния съвет, тя наема това помещение и го превръща в специално духовно-естетическо място, където човек твори и релаксира. Разписва картините си с инициалите на името и бащината си фамилия- Ралица Чакърова – РЧ. Това е името и на арт- ателието й „еРЧе“. „е“-то отпред и отзад са за благозвучност, но и означава естетика, етика, емоция, ентусиазъм и пр.

Чаровната млада дама е събрала тук всичко, което й харесва, което обича и го споделя с хората. Тази предлагана по-натурална версия на доброта и хармония е адресирана до всеки човек.

Това е място, където Ралица рисува и в същото време , където предлага и продава създаденото от нея. Картините й са огледало на душата й . В тях има много настроение, романтика, оптимизъм и послания. В огромния, но максимално изискан асортимент, има творби и на много други съмишленици, приятели и приятелки на Рали, които много често й съдействат в техническата част или в детайла. Тук се предлагат например свещи от чист пчелен восък с послание дело на Станислава. Други свещи с етерични масла са направени от Лидия. Има любими клиенти, които постоянно идват тук, за да релаксират, да изпият чаша чай от рози, да погледат как оживяват картините под четката на Рали…

Стотици са предметите, които човек не може да се насити да съзерцава. Всеки от тях има свой характер и своя история. Първото впечатление е, че погледът ти неволно се спира на нещо, което като че ли цял живот си искал да откриеш и нещо, което буквално е предназначено за някой близък. То е специално за този друг. Тук има персонално изработени поздравителни картички, свещи с послания, аромати с ароматерапия и етерични масла, картини заредени с различни емоции, истории и пътувания, гледки, керамика, букети, цветя в саксии…Все неща, които извикват радост и усмивка, а с усмивка се живее по-красиво.

Слоганът на ателието е „Живей красиво“. То е лично послание-препратка към всеки. Да се живее красиво не е само аксесоарът, шалът, букетът, тоалетът. Това е преди всичко начин на мислене.

Човек живее красиво, ако избира по-простичките неща, споделя Ралица.

Питам я какво си пожелава по случай втория рожден ден на „еРЧе“:

Пожелавам си творчески приключения и нови приятели. Тук винаги идват точните хора. Когато изпитам нужда от помощ, от съдействие или направила съм нещо уникално, но неразбрано, винаги идва точният човек или да ми помогне, или да го хареса, или да го оцени…Някои ми предлага да направим изложба или мащабна декорация…Мащабните проекти определено са желани приключения, тъй като са замесени и с други хора. Много е хубаво да видиш, че на твоята идея откликват още много други съмишленици, че тя се материализира…Хубаво е да споделяш радостта на другите. Хубаво е да видиш реализираната си идея…Това е уникално“.

Докато си говорехме с Ралица, „еРЧе“ започна да се пълни с весели и одухотворени гости. Ето какво споделиха някои от тях:

Нора -артист: „ Хората идват тук, когато имат нужда от малко повече красота в живота си и още повече щастие“; Красимира: „Честитя рождения ден на „еРЧе“. Желая много професионални и творчески успехи и приключения“ ; Станислава – Флор дьо жасмин: „еРЧе“ и Рали да пребъдат и винаги да се чувстват подкрепени от приятелите си“; Йоанна: „Цялата атмосфера ми действа като шампанско и оправям веднага настроението си“; мама Стефка: Радвам се и се гордея с успехите на моята прекрасна дъщеря“; Пламена:“Идвам да помагам, да се развивам, да се зареждам“…

Като на всеки рожден ден имаше специална торта, наздравици, благопожелания, предложения за нови творчески приключения. Всеки от гостите получи специален подарък – малко магнитче с акварелено пеизажче, обвито в специална хартия и завързано естетски с канапче. Отгоре му, върху още по-малка, но изискана табелка беше изписано:“Живей красиво!“ – 2 години „еРЧе“.

Честит и благословен рожден ден, „еРЧе“ и от мене!

Всеки който желае, който изпитва потребност от нещо по-различно, от по- благоприятна среда, когато иска нещо за душата, може да посети „еРЧе“. Ателието и Рали Ви очакват.

Росица Ранчева