Андреевден e !Денят започва да пораства.

На 30 ноември православната църква отбелязва деня на Свети апостол Андрей Първозвани, брат на свети апостол Петър. Наричан е Първозвани, понеже пръв сред дванадесетте апостоли е повикан да последва Иисус Христос.

Когато апостолите тръгват по света да проповядват словото Божие, Андрей се отправя през Гърция, по нашите брегове на Черно море и стига до Грузия и Скития, като спечелва нови последователи на християнството. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата Х, наречен по-късно в иконографията “Андреев”. Св. Андрей се счита за апостол на православните християни, защото ръкополага първия епископ в Константинопол – апостол Стахий. През ІV век мощите му са поставени в цариградската църква „Св. Апостоли“. През ХІІІ век кръстоносците ги пренасят в италианския град Амалфи, където почиват и до днес.

Според Евангелието

Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на реката Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: „Ето агнецът Божий!“. Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: „Намерихме Месия!“ и го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предишен живот да се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: „Вървете след мене, и аз ще ви направя ловци на човеци“. Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

В народните поверия

Андреевден в народните обичаи символизира началото на зимата. Затова е странно вярването, че от този момент нататък денят започва да расте – макар и колкото просено зърно. На места у нас дори наричат 30 ноември Едринден или Едрей. На този ден е забранено да се върши къщна работа.

Според преданието мечка изяла вола, с който свети Андрей обработвал нивата си. Разгневен той уловил звяра и го впрегнал в ралото да работи. Оттогава се вярва, че свети Андрей е повелител на дивите животни и се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи. Затова на този ден се хвърлят зърната в комина, като се нарича “на ти, мецо, варен кукуруз, че да не ядеш суровия”. У нас наричат Андреевден още Мечкинден.

На трапезата

Зърнените храни, като символ на плодородието, са основните на обредната трапеза. Вечерта преди празника се приготвят ястия от боб, леща, жито, булгур, царевица или всичко, което се сее на полето. Всеки в къщата трябва да опита от тях, дава се дори и на домашните животни. На утрото част от сварените зърна се хвърлят в комина, за да станат високи посевите.

У съседите

В Гърция също считат деня на свети Андрей за голям християнски празник и го отбелязват подобаващо, за най-голяма радост на децата. Задължителен елемент в менюто са мекиците, наричани тиганитес. Брашно, сол, зехтин и сок от портокал се забъркват на каша и се пържат в тигана. Любими на гърците в този ден са и така наречените мизитропитес – малки пирожки с извара. В тестото за тях се добавят лимон и ракия. Сред лакомствата са и кръгли понички локумадес. В Северна Гърция с приготвеното за тях  тесто се прави кръст на хамбарите – да не се изпразват и да е щедра идващата година.

Според вярванията на гърците свети Андрей, като строг пазител на традициите наказва домакините, забравили да приготвят задължителните вкуснотии, като пробива тиганите им. Затова го наричат още Трипотиганас или „пробит тиган”.

За имен ден щедро да почерпят: Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.

Dolap.bg