Уникален песенен концерт „Зимен път“ в програмата на ФОБИ

1 декември /сряда/

19:00

Сцена опера

WINTERREISE/ЗИМЕН ПЪТ

Песенен цикъл от Франц Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер

Ивайло Джуров – бас

Деница Петрова – пиано

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

Ивайло Джуров е роден в гр. Русе.Започва да свири на пиано на шест годишна възраст, а по-късно и на контрабас.На шестнадесет години е първия му досег до класическото пеене.Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, то това е  камерният жанр.Може би и за това пътят му го отвежда до Кралската консерватория в гр. Хага-Холандия.Още на седемнадесет години там изучава камерно пеене и немска фонетика при доц.Рина Корнелисенс.Черпи опит и вдъхновение от Дитрих Фишер Дискау, с когото се среща на майсторски клас през 1995г. във Виена. Именно той е причината още тогава да се запознае с някои песни от цикъла “Зимен път” на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт.

Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство, започва да свири на пиано от 5 годишна възраст. През 1996 г. завършва средното музикално училище “Христина Морфова”, а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други.

„БЕЗРАЗСЪДЕН СЪМ В ЖЕЛАНИЕТО, ПРЕЗ ПУСТИНЯ ДА СЪМ САМ”.

С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си, със стремежа към безусловна свобода.Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път ни завещават, опусът на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!

“За мен във всяка от песните синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне до край, дълбоки емоционални  хоризонти”.

Щастлив съм сега, че имам възможността за първи път да изпълня цялостно този цикъл и да го представя на публиката в Стара Загора, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!”

Ивайло Джуров