Калуди Калудов като художник: „…да се посветиш на една творческа тишина“

В късния неделен следобед /28 ноември 2021г./ във фоайето на Държавна опера Стара Загора бе открита първата самостоятелна изложба на големия български тенор Калуди Калудов. „Щрихи от тенор“ се наричаше след това срещата с автограф с автора, водена от журналиста Миглена Стойчева.

В началото емоционални думи за Калуди Калудов като художник поднесе Гендони – сценограф и костюмограф на Операта, самият той и художник на нежни платна.

„В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, моят приятел, световноизвестният български тенор Калуди Калудов, ми оказа голямата чест да подредя и представя първата му самостоятелна изложба от графични творби.

Споделяйки с нас съкровените трепети на светлата си душа, Калуди ни подарява лъч от своята Витлеемска звезда, поканва ни в един омагьосващ свят от брегове, езера, гори и морета. Всеки от нас има своя път и отредена посока. Когато си имал бравурна кариера на артист, интерпретирайки блестящо драматургично и вокално стотици роли, има специален житейски смисъл в това да се посветиш на една творческа тишина.

Малките и изящни графики на Калуди пресъздават съзерцателна вътрешна вглъбеност и като че ли ни отнасят на речни ладии към запленяващи духовни светове. Минаваш покрай смълчани гори, едва процеждайки снопове лъчи, присядаш в тишината на злачни брегове, където те очаква лодка без лодкар или в миг се озоваваш пред скалист прибой, облят от дантелената пяна на морските вълни.

В тази особена пейзажна тишина, откриваш образи от духовния свят, които творецът подсъзнателно е приютил в природните форми.

Правя неволен паралел с пейзажите на фламандските и нидерландските художници от 17 век, с филигранната графична техника на Ян Бот и Рьосдайл, с духа на северния барок.

В графиките на Калуди чуваш музиката на годишните времена и водата, като че ли изсвирена от невидим бароков оркестър в сенките на омагьосан парк. И за пореден път си повтаряш – Бог е велик!

Ние не сме господари на душите си-носителите на Божията искра, но можем да бъдем грижовни стопани и да отглеждаме с любов семенцата, посети от твореца.

Черно-бялата графична естетика като че ли носи една скрита колоритност, излъчвана като енергия от духовния свят и те кара да усещаш с вътрешните си сетива смарагда на лятото, ултрамарина на моретата, тюркоаза на езерните води и ръждата на притихналата есен.

След толкова много божествени звуци, които е възпроизвел с таланта си, Калуди сътворява тишината отвъд музиката. Художник на тишината – така бих определил неговото естетическо и духовно послание!

И днес, когато живеем в един разпадащ се свят, когато е поставен на карта цивилизационният ни избор, всички тези проявления на човешката духовност са единствените неугасими искри на промисъла, които ни окриляват да се борим и да се спасим!

Благодаря ти, Калуди, с душата си за искрата, запалена от лъча на твоята Витлеемска звезда!“

Над 50 графики на Калуди Калудов са изложени във фоайето на Операта. Авторът ги рисува, консултиран от семейство художници от Полша – известни маринисти. Те му препоръчват да премине към рисуване с цвят, защото техниката му в графиката е вече достатъчно усъвършенствана. Калуди Калудов рисува за удоволствие в свободното време, което му остава от педагогическата му дейност в международни майсторски класове, които води. Художникът Злати Златев коментира така неговите картини: „Поздравявам Ви за това, че съчетавате щрих, петно и линия по един артистичен начин!“

„Рисуването е като пеенето – постоянна работа. Пеенето изгради в мен вътрешен критерий, усещане за симетрия, едно своеобразно „легатиране“. То също е комуникиране между чувства и усещания. Най-важното за един оперен певец е да е осъзнат пеещ човек…Особено важно за певеца е да умее „да калкулира“ ролята си. А да е любознателен е едно от изискванията за световна кариера“ – сподели на срещата Калуди Калудов.

Изложбата ще може да разгледате до 10 декември 2021г..

Уляна Кьосева