Чирпан посреща 100-летието на Моряка с „Лазурни копнения“

Димитър Данаилов – Моряка е роден на 3 декември 1921 г. в гр. Чирпан. Завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски”, факултет по славянски филологии. В продължение на 30 години работи като директор на музея “П. К. Яворов” в Чирпан. Автор е на три издадени приживе стихосбирки: “Милиони гълъби” /1954/, “Тракийска луна” /1969/ и “Незаключена врата” /1991/. Посмъртно са отпечатани сборниците “Хляб и чаша вино” /1993/, “Стъклопис за Георги Данчов” /1996/ и “Молитва към човека” (Избрани стихове) /2002/. На поета е посветена и книгата със спомени “Моряко, стани”. Член на СБП. Загива при автомобилна злополука в Чирпан на 11 декември 1992 г. Почетен гражданин е на Чирпан.

На 3 декември 2021 г. се навършват 100 години от рождението на Димитър Данаилов- поет, Почетен гражданин на Чирпан. 30 години е бил главен уредник в Къща- музей на Пейо Яворов, забележителен чирпанлия- каза за медията ни Тодор Иванов, председател на Международна фондация „П.К. Яворов“ и главен експерт в отдел „Култура“ на Община Чирпан.- По този повод Къща-музей „Яворов“ подготвя в експозиционната зала веществено- документална изложба с негови лични вещи, непубликувани писма, книги с посвещения и др. Изложбата ще бъде открита на 3 декември т.г. и ще остане до края на годината. Със същата тематика ще бъде открита и изложба на открито, на улица „Яворов“ . В двустранни големи пана ще бъдат представени снимки, стихове на Данаилов, негови спомени, ръкописи и др. Експозицията ще бъде открита в същия ден и ще продължи до 17 декември“.

Столетието на поета ще бъде ознаменувано с издаването на книгата „Лазурни копнения“,дело на Фондация „Яворов“ и издателство “Лаген“ Стара Загора в тираж 500 броя. Съдържа най-добрите 100 стихотворения на Димитър Данаилов плюс 18 рисунки на Владо Кондарев. Заглавието е взето от неговия Послеслов: “Дайте с пълни шепи лилии. /Вергилий, „Енеида“/Морето е с мъртво вълнение –/измамно спокойно, а ври!/О, колко лазурни копнения/морето при бисери скри.“.

Съставители са Тодор Иванов, Трифон Митев и Владимир Кондарев.

Признателни чирпанлии приготвят и специален, юбилеен брой на списание „Наше минало“, издание на Община Чирпан, Къща музей „Яворов“ и Международна фондация „Яворов“. Ще бъде отпечатано в тираж 300 броя. На корицата е картината на Димитър Киров „Посвещение“, подарък от художника, изложена в Галерията. В списанието ще има цикъл от стихотворения на Данаилов, спомени на сестра му, на Йордан Стоев, Рангел Колев, Теофана Митова, проф. Димитър Михайлов, интервю с поетесата Керка Хубенова, есе от Димитър Данаилов – „Спомен за Висоцки“; писма до Димитър Данаилов; негови ръкописи, които се публикуват за първи път; текстове от литературния критик Георги Янев, от поетите Таньо Клисуров и Виолета Христова; стихотворения посветени на Димитър Данаилов от Таньо Клисуров, Венета Мандева, Керка Хубенова, Юлия Вапцарова, Трифон Митев, Георги Ангелов, Васил Иванов и др. Ще бъде публикувано интервю на председателя на Народно читалище „Димитър Данаилов“ Нина Маринова и на учителката Недялка Трендафилова, председател на учителското дружество в Чирпан на името на Димитър Данаилов; паметници, посветени на Данаилов и снимки от негови чествания; рецитали по негови стихотворения. Последната корица е рисунка от Костадин Събев. Представянето на списанието ще бъде към 15 декември.

Община Чирпан е възложила на художника-скулптор Владимир Кондарев изработване на фигурална композиция – мемориал на Димитър Данаилов, седнал на пейка. Ще бъде поставен срещу паметника на Яворов, в едноименния градски парк. Изпълнението на паметника е дарение от Кондарев за съгражданите му и в памет на Моряка.

Росица Ранчева